Wat is er klassieker dan een rollade met kerst? Eigenlijk is de rollade shared dining avant la lettre. Maar belangrijker nog: het is een perfect gerecht om voor te bereiden voor een stressloos kerstdiner en je kunt er lekker mee variëren.
Zo kun je kiezen voor andere vullingen én andere bereidingswijze. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rollade uit de slowcooker? Of maak jij ‘m liever uit de oven?
Meer inspiratie voor het kerstdiner? 54 kerstrecepten met vlees: klassiekers van Boeuf bourguignon tot Zwezerik
Liever braden of uit de oven of slowcooker?
Je kunt je rollade op meerdere manieren bereiden. Iedere techniek zorgt voor een andere, unieke smaak.
Misschien wel de meest populaire methode is de rollade bereiden in de oven. Je verwarmt de oven voor, plaatst de rollade in een ovenschaal en laat het vlees langzaam garen. De oven zorgt voor een knapperig buitenlaagje en een sappige binnenkant. Belangrijk is om de kerntemperatuur te controleren met een thermometer om te zorgen dat ‘ie perfect gaar is.
Wil je ‘m extra knapperig en mooi gebruind? Dan kun je ervoor kiezen om je stuk vlees eerst even te braden in de pan. Bij het braden gebruik je meestal een braadpan op het fornuis. Je braadt het vlees aan alle kanten kort aan voor een knapperig korstje en laat het dan verder garen (bijvoorbeeld in de oven). Dit geeft een heerlijke smaak aan de buitenkant en houdt het vlees sappig vanbinnen.
Rollade uit de slowcooker
Wil je liever helemaal geen omkijken hebben naar je rollade? Gebruik dan een slowcooker. Daar kan het vlees langzaam in sudderen. Je plaatst de rollade samen met groenten en kruiden in de slowcooker en laat het gedurende enkele uren op lage temperatuur koken.
Hoe weet ik of ‘ie gaar is? Welke kerntemperatuur moet je aanhouden?
Om te controleren of je rollade gaar is, is het belangrijk om de kerntemperatuur te meten. De juiste kerntemperatuur hangt af van het type vlees. Voor varkensvlees en kip moet de kerntemperatuur ongeveer 70-75 graden zijn, terwijl rundvlees tussen 55-60 graden moet zitten.
Om de kerntemperatuur te meten, steek je een keukenthermometer of speciale vleesthermometer in het midden van het stuk vlees. Pas op dat je eventuele botten niet raakt. Dit kan namelijk de nauwkeurigheid van de meting beïnvloeden. Botten kunnen warmer worden dan het vlees eromheen, en dit kan zorgen voor een onnauwkeurige weergave van de werkelijke temperatuur van het vlees.
Prikken met vork
Als de thermometer de gewenste temperatuur bereikt, is de rollade klaar om uit de oven te halen. Let op: de temperatuur blijft nog iets stijgen nadat je het vlees uit de oven haalt door de restwarmte.
Een andere manier om te testen of de rollade gaar is, is door er met een vork in te prikken. Het vlees moet sappig zijn en het vocht dat eruit komt, moet helder zijn. Als het vocht troebel is, heeft de rollade meer tijd nodig in de oven.