alles over rollade – van tips tot 12 recepten

Wat is er klassieker dan een rollade met kerst? Eigenlijk is de rollade shared dining avant la lettre. Maar belangrijker nog: het is een perfect gerecht om voor te bereiden voor een stressloos kerstdiner en je kunt er lekker mee variëren.

Zo kun je kiezen voor andere vullingen én andere bereidingswijze. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rollade uit de slowcooker? Of maak jij ‘m liever uit de oven?

Meer inspiratie voor het kerstdiner? 54 kerstrecepten met vlees: klassiekers van Boeuf bourguignon tot Zwezerik

Liever braden of uit de oven of slowcooker?

Je kunt je rollade op meerdere manieren bereiden. Iedere techniek zorgt voor een andere, unieke smaak.

Misschien wel de meest populaire methode is de rollade bereiden in de oven. Je verwarmt de oven voor, plaatst de rollade in een ovenschaal en laat het vlees langzaam garen. De oven zorgt voor een knapperig buitenlaagje en een sappige binnenkant. Belangrijk is om de kerntemperatuur te controleren met een thermometer om te zorgen dat ‘ie perfect gaar is.

Wil je ‘m extra knapperig en mooi gebruind? Dan kun je ervoor kiezen om je stuk vlees eerst even te braden in de pan. Bij het braden gebruik je meestal een braadpan op het fornuis. Je braadt het vlees aan alle kanten kort aan voor een knapperig korstje en laat het dan verder garen (bijvoorbeeld in de oven). Dit geeft een heerlijke smaak aan de buitenkant en houdt het vlees sappig vanbinnen.

Rollade uit de slowcooker

Wil je liever helemaal geen omkijken hebben naar je rollade? Gebruik dan een slowcooker. Daar kan het vlees langzaam in sudderen. Je plaatst de rollade samen met groenten en kruiden in de slowcooker en laat het gedurende enkele uren op lage temperatuur koken.

Hoe weet ik of ‘ie gaar is? Welke kerntemperatuur moet je aanhouden?

Om te controleren of je rollade gaar is, is het belangrijk om de kerntemperatuur te meten. De juiste kerntemperatuur hangt af van het type vlees. Voor varkensvlees en kip moet de kerntemperatuur ongeveer 70-75 graden zijn, terwijl rundvlees tussen 55-60 graden moet zitten.

Om de kerntemperatuur te meten, steek je een keukenthermometer of speciale vleesthermometer in het midden van het stuk vlees. Pas op dat je eventuele botten niet raakt. Dit kan namelijk de nauwkeurigheid van de meting beïnvloeden. Botten kunnen warmer worden dan het vlees eromheen, en dit kan zorgen voor een onnauwkeurige weergave van de werkelijke temperatuur van het vlees.

Prikken met vork

Als de thermometer de gewenste temperatuur bereikt, is de rollade klaar om uit de oven te halen. Let op: de temperatuur blijft nog iets stijgen nadat je het vlees uit de oven haalt door de restwarmte.

Een andere manier om te testen of de rollade gaar is, is door er met een vork in te prikken. Het vlees moet sappig zijn en het vocht dat eruit komt, moet helder zijn. Als het vocht troebel is, heeft de rollade meer tijd nodig in de oven.

Runderrollade recepten

bavetterollade met shiitake-pesto & knolselderij-mousseline
Zet een stoer stuk van het rund op tafel. Deze rollade kun je 1 tot 2 dagen eerder helemaal voorbereiden.
naar recept
bavette met shiitake-pesto en knolselderij-mousseline
runderrollade met peterseliepesto
Rollade over? Verwarm de runderrollade de volgende dag in aluminiumfolie in de oven zodat het vlees sappig blijft. Koude plakjes rollade zijn ook een heerlijke basis voor een maaltijdsalade. Ook van kalkoen kun je verrukkelijke rollade maken. Hier lees je hoe.
naar recept
runderrollade

Varkensrollade recepten

appel-kaneelrollade
Deze appel-kaneelrollade is één van onze favorieten voor het najaar. Combineer ‘m met een salade van peer en chorizokaantjes en jouw gerecht staat als een huis. Ook een perfect hoofdgerecht voor kerst.
Ook fantastisch: slow gebraden rollade van hertenschouder.
naar recept
citroenvarkenrollade met zoetzure courgette
Nu de vakantie is afgelopen (sommimge lucky-ones mogen nog!), proberen we weer een beetje op tijd te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, geeft Janneke Philippi elke maand 5 recepten voor de hele familie. Haar geheim: bereid een gedeelte alvast voor!
naar recept
citroenvarkensrollade met courgette - delicious
varkensrollade met appel-rozijnenvulling
naar recept
varkensrollade-delicious

Rollade van wild

slow gebraden rollade van hertenschouder
Zouten, kruiden, oprollen, binden en dan lang en langzaam in de oven garen. Volgens ons de beste manier om een grote, opgebonden hertenschouder te garen.
naar recept
rollade-hert-delicious
pancettarollade met wildgehakt en salie
Als je echt een typisch herfstmaal op tafel wilt zetten, dan is een rollade perfect. Het ziet er prachtig uit, is feestelijk en is in verschillende variaties te bereiden. Ook deze bijzondere rollade met pancetta, wildgehakt en salie is een aanrader. Serveer met gekruide aardappeltjes en groenten en je hebt een geweldig feestgerecht.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Pancettarollade met wildgehakt en salie

Gevogelte rollade

kalkoenrollade
Maak in plaats van een enorm gebraden kalkoen als pièce de résistance gevulde kalkoenrollade. Wij vullen ‘m met salie, peterselie, boter en gedroogde cranberry’s. 
naar recept
kalkoenrollade-delicious

Italiaanse rollade: porchetta

porchetta met zoetzure appel & knolselderijsalade
Maak de knolselderijsalade en appels tot 2 dagen eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Start 2 dagen eerder met de porchetta in plaats van 1 dag. Dek af en verwijder pas 1 nacht van tevoren het plasticfolie zodat het zwoerd kan uitdrogen.
naar recept
gevulde porchetta met knolselderijsalade
porchetta
Porchetta castelli romani is een iconisch gerecht uit het gebied rond Lazio en de Romeinse kastelen. Deze versie met veel rozemarijn, knoflook en zwarte peper uit Tellicherry is afkomstig uit het gebied Ariccia. Begin 1 dag van tevoren aan dit recept.
TIP – Bewaar het lekkere vet van de porchetta om aardappeltjes in te bakken of puree of stamppot smeuïger te maken. Bewaar luchtdicht in de koelkast, zo gaat het best een tijdje mee.
Dit wil je ook weten: met deze tips krijg je de knapperigste crackling!
naar recept
porchetta
snelle porchetta
Deze snelle porchetta is gebaseerd op de Italiaanse klassieker met rozemarijn en venkel. Alleen deze snelle versie is veel minder vet en zó klaar. Dat klinkt goed toch?
naar recept
porchetta-delicious
porchetta
‘Porchetta is een Italiaans gerecht en idioot lekker’, aldus Yvette van Boven. ‘Heel gemakkelijk te maken, want eenmaal in de oven kan er nog weinig mis gaan. De Italianen eten het op straat tussen een broodje, dat kun jij ook doen natuurlijk. Je hebt met dit stuk vlees genoeg voor zeker een man of 10-12, je kunt ook een groter stuk vlees klaarmaken voor een feestje, je maakt er namelijk vrienden mee, echt.’
Ook zo dol op dit vlees? Dan lust je deze noedels met buikspek en gamba’s ook!
naar recept
Italiaans koken voor grote groep porchetta maken | delicious
gevulde porchetta met knolselderijsalade