De beroemde donkergroene, niet al te hete jalapeño komt oorspronkelijk uit Mexicaanse stad Xalapa. Ook de Texanen hebben hem geadopteerd en gebruiken ’m veel in hun tex-mex keuken.
Dit familielid van de paprika en verse cayennepeper kun je zowel vers als ingemaakt kopen en is er ook in het rood en zelfs paars.
Hoe smaakt jalapeño?
Zoet, pittig en aromatisch, de jalapeño is een van de weinige ‘hete’ pepers die je heel kunt eten. Als ze onrijp zijn, zijn ze groen. En als rijp zijn, worden ze rood.
De scherpte, maar ook de zoetheid neemt toe naarmate ze rijper worden. Niet wild van pittig eten? Haal dan de zaden en zaadlijsten eruit, daarin zit de grootste hoeveelheid capsaïcine dat voor de pit zorgt. Rijpe jalapeño’s die gerookt en gedroogd worden, heten chipotles. Rook je ze kort, dan heten ze morita chili’s (aanrader!).
De beste combinaties
Maak ze in met azijn en of zout en suiker. Frituur ze in ringetjes met wat knoflook en schep ze last minute over je gerecht. Vul ze met kaas en frituur ze in zijn geheel. Stamp ze fijn in de vijzel met wat zout en meng met wat azijn voor een ultrasnelle, milde hotsaus. Snijd grof en voeg toe aan stoofvlees voor taco’s. Gril ze op de bbq, snijd grof voor in salade of groentegerecht.
Spicy recepten met jalapeño
groene salade met green goddess-jalapeñodressing
Dit is een droomsalade: sappig, perfect gebakken peultjes en knapperige asperges, pittige groene dressing & venkel!
tortilla’s met chipotle-zalm en jalapeño-maïssalsa
Geen zin om uitgebreid te koken? Relax, deze lichte en makkelijke tortilla's zet je binnen 20 minuten op tafel en zijn ideaal om in de schaduw te eten met een karaf koele cider of lichte rosé erbij. Tip: voor een glutenvrije versie gebruik je maistortilla's. Ook lekker snel klaar: koolblad met zwarte bonen, aubergine en kip.
Simpel, maar doeltreffend. Dat zijn deze tostadas met tonijn en jalapeño-guacamole. Een perfect voorgerecht, want makkelijk om te maken en elke viseter is er gek op. Ook ideaal om te maken voor een grote groep.
Fusion cooking? Kom maar door! Probeer deze pitabroodjes met kool, avocado en jalapeñosalsa eens. Een heerlijk pitabroodje tjokvol ingrediënten vol smaak. Cavolo nero is het Italiaanse zusje uit de koolfamilie en heeft een heel eigen smaak en bite.
ceviche van oesters met tijgermelk, koriander, jalapeño en maïs
In tegenstelling tot wat je misschien denkt: vis is makkelijk! Zeker met deze eenvoudige recepten van culinair redacteur Merijn Tol. Van oesters maakt zij heerlijke ceviche met koriander, jalapeño en maïs. Oesters voor iedereen!
In Mexico maken ze guacamole door de salsa ingrediënten – tomatillo's, jalapeño's, limoen, koriander, beetje ui en knoflook – te blenden in een keukenmachine en vervolgens door de avacado's te prakken met wat zout. Heerlijk, maar wel veel afwas. Onze methode is net zo lekker en supersnel klaar! Wat is het verschil tussen taco en tortilla? Yvette van Boven legt uit!
Jersey-vlees is goed dooraderd en vol van smaak. Daarom is het heerlijk om niet te veel smaken aan deze burger toe te voegen. Een simpele avocado salsa en een geroosterde maïskolf is alles wat je verder nodig hebt voor deze zomerse burger.
Hmm Italiaans flatbread met gesmoorde courgette! De courgettes laat je in 45 minuten zacht worden in de pan waarna je er een dip van maakt met citroen, munt, oregano en crème fraîche. Aromatisch, fris en lekker chunky.
Als je in Mexico city bent geweest hoor je de tamales-verkopers van mijlenver aankomen. Ze hebben hun eigen deuntje (zoals alle straatverkopers) en roepen ‘Tamales Oaxaqueños! Tamales Calientitos!’. Zo’n dampend maispakketje is perfect als ontbijt, maar kun je evengoed serveren tijdens een Mexicaanse lunch of diner, zeker als je de tamales al van tevoren stoomt.
Minta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.