De beroemde donkergroene, niet al te hete jalapeño komt oorspronkelijk uit Mexicaanse stad Xalapa. Ook de Texanen hebben hem geadopteerd en gebruiken ’m veel in hun tex-mex keuken.
Dit familielid van de paprika en verse cayennepeper kun je zowel vers als ingemaakt kopen en is er ook in het rood en zelfs paars.
Hoe smaakt jalapeño?
Zoet, pittig en aromatisch, de jalapeño is een van de weinige ‘hete’ pepers die je heel kunt eten. Als ze onrijp zijn, zijn ze groen. En als rijp zijn, worden ze rood.
De scherpte, maar ook de zoetheid neemt toe naarmate ze rijper worden. Niet wild van pittig eten? Haal dan de zaden en zaadlijsten eruit, daarin zit de grootste hoeveelheid capsaïcine dat voor de pit zorgt. Rijpe jalapeño’s die gerookt en gedroogd worden, heten chipotles. Rook je ze kort, dan heten ze morita chili’s (aanrader!).
De beste combinaties
Maak ze in met azijn en of zout en suiker. Frituur ze in ringetjes met wat knoflook en schep ze last minute over je gerecht. Vul ze met kaas en frituur ze in zijn geheel. Stamp ze fijn in de vijzel met wat zout en meng met wat azijn voor een ultrasnelle, milde hotsaus. Snijd grof en voeg toe aan stoofvlees voor taco’s. Gril ze op de bbq, snijd grof voor in salade of groentegerecht.
Spicy recepten met jalapeño
Lees ook: sinaasappelcrème – uit De bijbel van de Spaanse keuken