21x ramadan hapjes

21x ramadan hapjes
RECEPTEN, STYLING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT.

Een flinke lading hapjes in je repertoire die in de smaak vallen bij je gasten, is altijd makkelijk. Helemaal wanneer je meedoet aan de Ramadan en je graag iets lekkers op tafel zet bij de iftar of eid-al-fitr (suikerfeest).

Ook wanneer je niet meedoet aan de Ramadan, wil je zeker een blik werpen op onderstaande recepten. Ze kleden iedere borrel (of koffie-break) aan: van Libanese ladyfingers tot zoete griesmeelkoekjes.

En voor iedereen die niet meer precies weet hoe het zit met de Ramadan, kan een beetje uitleg geen kwaad. Want wat houdt deze vastentijd voor moslims precies in? En wat staat er op tafel? We leggen het je graag uit in dit artikel.

21x ramadan hapjes

Libanese ladyfingers
In veel landen ligt filodeeg standaard in de vriezer. In Marokko voor de beroemde kippenpastei b’stilla, in Egypte voor gehaktpastei en in Libanon voor deze te lekkere rolletjes gevuld met gehakt.
naar recept
Libanese ladyfinger hapjes
pittige auberginekoekjes
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze pittige auberginekoekjes eens. Je weet niet wat je proeft!
naar recept
auberginekoekjes - delicious
snelle spinazie-ricottapasteitjes uit de airfryer
Donna Hay: ‘Ik krijg nooit genoeg van deze krokante, snelle pasteitjes met de lekkerste romige kaasvulling. Met tortilla’s gaat het nog ­eenvoudiger. De ­ ingrediënten kun je naar smaak aanpassen.’
naar recept
Gevulde minipaprika’s met gepofte knoflookyoghurt
Dit is dus echt megalekker: kleine paprika's van de barbecue gevuld met een rijke knoflookyoghurt. Om het af te maken strooit Janneke er een krokant mengsel van pistache met korianderzaad overheen.
naar recept
fetadip met gekonfijte tomaten
Ravinder: 'Koude zilte feta onder een laag tomaten –verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.'
naar recept
halloumifrieten met dukkah en zoute citroenmayo
Wie met kerst z'n gasten wil verrassen moet zeker deze halloumifrieten serveren. Van die citroenmayo van ingelegde citroen wordt het helemaal een spectaculair hapje.
naar recept
halloumifrieten met dukkah & zoute citroenmayo
gefrituurde uiringen met aioli
Met iets simpels als witte uien kun je de lekkerste dingen maken. Gefrituurde uiringen bijvoorbeeld. Tip: maak er zelf zo’n fijne aioli bij, met knoflook, citroenrasp en fijngesneden rozemarijn.
naar recept
gefrituurde uiringen met aioli
gefrituurde sardientjes
Met de zomer in de lucht is de Italiaanse keuken extra verleidelijk.Zet het raam open, je pannen op het vuur en een karaf wijn binnen handbereik. Ga voor deze gefrituurde sardientjes!
naar recept
gefrituurde sardientjes
keftedes van tomaat
De perfecte vega versie van gehaktballetjes! Heerlijk gekruid met dille, peterselie en munt en er komt geen vleesvervanger aan te pas, alleen tomaat.
18 Griekse recepten om de zon in huis te halen
naar recept
keftedes van tomaat
krichlat (anijsbroodjes) uit Shoukran
Zoete anijsbroodjes die verrukkelijk smaken naast een pot muntthee. Maak ze tijdens de ramadan om het vasten te breken.
Bekijk ook de andere Marokkaanse recepten uit het nieuwe boek Shoukran.
naar recept
Krichlat (anijsbroodjes) ©David Japy
zalmmuffins met harissa & bieslook
Elegant met gerookte zalm, crème fraîche & bieslook, maar wel met een kruidige harissa-kick.
naar recept
zalmmuffins met harissa & bieslook
garnalenpasteitjes met sesamzaad
Niemand weerstaat deze pasteitjes met garnalen & sesam. Serveer voor iedereen een crispy snack en maak je feest compleet met een paar heerlijk hartige hapjes.
naar recept
garnalenpasteitjes bladerdeeg hapjes
pittige eieren
Eieren zijn een perfect verpakt cadeautje van moeder natuur. Bomvol goede voedingsstoffen en héél veelzijdig. Wij geven ze een extra lekkere twist en serveren deze pittige eieren als ontbijt- of lunchgerecht!
naar recept
pittige eieren
abrikoos-amandel-chocolade fudge
Deze sticky abrikoos-amandel-chocolade fudge zit vól goeds: gedroogd fruit, verse dadels, amandelspread en rauwe cacao. Proef de smaken van dit andere zoet maar eens. Lekker voor bij de koffie of als feestelijk dessert!
naar recept
sticky fudge abrikoos en amandel | delicious
Turkse pannenkoeken met pistache (katmer)
Katmer is een heerlijk zoete Turkse pannenkoek van krokant gebakken filodeeg met pistachenoten, suiker en room of ricotta. Wij zouden het eerder als dessert eten, maar in Turkije is dit het ontbijt.
naar recept
Turkse pannenkoeken met pistache katmer
griesmeelkoekjes – ma’amoul – met cashewnoten
Let's go nuts dit weekend met griesmeelkoekjes, ofwel: ma'amoul. Voor deze koekjes uit het Midden-Oosten moet je wel een spreekwoordelijke harde noot kraken. Dus handen uit de mouwen voor deze overheerlijke kleine bolletjes gevuld met cashewnoten.
Tip: Begin 1 dag eerder met het deeg.
Meer Midden-Oosterse recepten ontdekken? Het huidige nummer van delicious. staat helemaal in het teken van 'kook de wereld'. Je vindt het magazine in de winkel of shopt het hier online.
naar recept
eid-al-fitr griesmeelkoekjes ma'amoul
dadelcake met karamel met gezouten boter
Wie geen zoetekauw is, is Shoukran niet waardig. Alle desserts en gebakjes van chef Abdel Alaoui zijn superzoet, maar ook bijzonder smaakvol met de duizend-en-een geuren en smaken van Marokko: honing, rozenwater, kaneel, amandelen en dadels. Proef het terug in deze onweerstaanbare dadelcake.
naar recept
dadelcake met karamel met gezouten boter ©David Japy
künefe
Rutger: ‘Kaas en suikersiroop in een dessert lijkt misschien wat raar, maar geloof mij: je blijft ervan eten!’
naar recept
kunefe taart met pistache
chocolade baklava met pistache & koffie-honingsiroop
Na dit dessert moet je wel je vingers aflikken, want de koffie-honingsiroop is zoet en plakkerig op de juiste manier. Chocolade-koffiebaklava is verre van traditioneel, maar maakt dat uit? Welnee, proef zelf maar.
Liever een frisser dessert? Tarte tatin met mango en kokos
naar recept
chocolade baklava
baklavarolletjes met pecannoten
Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pecannoten. Je maakt er fantastische baklava mee. Samen met kaneel en nootmuskaat is dit een feest voor de zintuigen!
naar recept
pistache-cranberrybaklava
Vegan bakken is nu nog makkelijker en leuker, dankzij het vegan bakboek van delicious. culinair redacteur Dosia Brewer. Deze pistache-cranberrybaklava is heerlijk! Ontzettend zoet zoals baklava hoort te zijn, maar door de cranberry’s en sinaasappelrasp wordt het toch ook een fris gebakje. Lees hier meer over het vegan bakboek van Dosia
naar recept
vegan-pistache-cranberrybaklava-delicious

Lees ook: 22x suhoor recepten voor Ramadan