hot cross buns voor pasen

Deze Engelse paasbroodjes kun je tot 1 maand van tevoren bakken en invriezen (na volledig afkoelen). Laat de Hot Cross Buns ongeveer 1 uur ontdooien en warm vlak voor het serveren 5 min. op in een voorverwarmde oven (165°C) of snijd ze doormidden. Serveer ze geroosterd, met boter.

Serveer deze paasbroodjes met een flinke dot delicious. jam! Je besteld onze jam hier in de webshop!

hot cross buns

voor 12 stuks

50 g ongezouten boter, gesmolten + extra om in te vetten
200 ml warme melk
50 g lichtbruine basterdsuiker + 1 tl extra
400 g (harde) bloem + extra voor het bestuiven en 2 el extra voor de kruizen
1 zakje gedroogde gist van 7 g
1 tl zout
2 tl koekkruiden
½ tl gemalen verse nootmuskaat
175 g gemengd gedroogd en gekonfijt fruit (rozijnen, sinaaasappelschil, sukade, etc.)
2 eieren, losgeklopt
3 el golden syrup*

Knip uit bakpapier 12 vierkanten van 14 x 14 cm. Vet een muffinvorm met 12 holtes licht in en druk in elk vormpje een stuk bakpapier.

Meng de warme melk met de extra suiker, 100 g bloem en de gist en roer tot een glad mengsel. Laat ongeveer 15 min. staan tot het schuimig is.

Zeef de overige bloem, 1 tl zout en de specerijen boven een grote kom. Roer er de resterende 50 g suiker door en meng met het fruit. Voeg het gistmengsel, de gesmolten boter en de eieren toe. Roer tot het gemengd is tot een deeg; voeg een beetje extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.

Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en verdeel het in 12 gelijke stukken. Vouw met een hand de randen van elk stuk deeg naar het midden en draai het deeg met je andere hand voortdurend om terwijl je blijft kneden. Draai als alle deegballetjes glad zijn elk om, zodat de ronde kant boven ligt. Leg je hand over elk deegballetje en blijf het deeg op het werkvlak ronddraaien tot de onderkant volmaakt rond is. Leg in de muffinholtes, dek losjes af met een ingeolied stuk plasticfolie en laat 45 min. op een warme plaats staan of tot het deeg goed gerezen is.

Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Meng voor de kruizen de gewone bloem met een beetje koud water tot een gladde, vrij stevige pasta. Doe dit in een schoon diepvrieszakje, knip een hoekje af en spuit op elk broodje een kruis. Bak de broodjes 25 min. in de oven of tot de bovenkant goudbruin is. Bestrijk de broodjes als ze nog warm zijn met golden syrup.

  • Golden syrup is verkrijgbaar bij delicatessen- of natuurwinkels. Je kunt het evt. vervangen door keukenstroop of honing.

Bereiden ± 50 min / rijzen ± 45 min / oven ± 25 min

RECEPTUUR EN FOODSTYLING LISA LABARBERA, MATTHEW DRENNAN, VALLI LITTLE FOTOGRAFIE STEVE BAXTER, BEN DEARNLEY, MARK ROPER STYLING JULZ BERESFORD EN MORAG FARQHUAR BEWERKING SUZANNE THE

widget delicious jamServeer deze hot cross buns met jouw favoriete delicious. jam! Bestel ze hier in onze webshop!

hot cross buns