gevulde appels uit de oven

Een knapbijgerecht dat veel fans zal vergaren: gevulde appeltjes met tijm en pancetta. Hartig en zoet tegelijk. Een ideaal paasbijgerecht, want de appels zijn tot aan het bakken toe goed voor te bereiden.

gevulde appels uit de oven

bijgerecht | 8 personen

9 kleine rode appels
50 g boter, in blokjes
1 kleine ui, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
2 tl fijngesneden tijmblaadjes, + extra ter garnering
125 g pancetta of gerookt ontbijtspek, in blokjes
75 g vers broodkruim
evt. ook nodig: meloenboor

Verwarm de oven voor tot 190°C. Maak 1 appel schoon en snijd hem in blokjes. Snijd van de overige appels kapjes af en bewaar deze. Hol de appels met een meloenboor uit, maar houd zeker tot 1 cm van de rand over. Zet ze in een braadslee.

Smelt in een koekenpan de helft van de boter op middelhoog vuur. Bak hierin de ui met de knoflook en tijm al omscheppend 5 min. Neem van het vuur en voeg de spekjes, jngehakte appel, het broodkruim en wat zout en peper toe. Laat afkoelen.

Schep de vulling voorzichtig in de appels. Dek af met de kapjes. Verdeel de resterende boterblokjes erover. Dek af met aluminium- folie. Als je nog vulling over hebt, doe die dan in een ovenschaaltje en dek die ook af. Zet 30 min. in de oven. Verwijder het folie. Bak de appels nog 30 min. of tot ze gaar en goudbruin zijn. Bestrooi met nog wat tijm.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 1 uur / afkoelen ± 30 min.

RECEPTEN, STYLING & BEREIDING LOUISE PICKFORD FOTOGRAFIE IAN WALLACE BEWERKING BAS ROBBEN