geflambeerde kersenflensjes

Kersenflensjes met custardsaus: een toetje to die for! Giet met een juslepel brandende jenever over de kersenflensjes (wel even de afzuigkap uit!). Extra lekker met geroosterde hazelnoten.

Chocoladefan? Maak dan deze flensjes!

geflambeerde kersenflensjes met custardsaus

nagerecht (4 personen / 8 flensjes)

300 g zure kersen (diepvries, natuurwinkel)
150 ml visne (Turks zure-kersensap, mediterrane winkel)
25 g suiker
½ tl kaneelpoeder
snuf pimentpoeder
snuf gemalen zwarte peper
1-1 ½ el maïzena
borrelglaasje jenever
3 el geroosterde hazelnoten, gehakt

custardsaus
1 el custardpoeder
2 eidooiers
1 el suiker
150 ml volle melk
1 vanillestokje, zaadjes eruit geschraapt

flensjes
75 g bloem, gezeefd
75 g boekweitmeel, gezeefd
20 g custardpoeder
½ el bakpoeder, gezeefd
2 eieren
250 ml halfvolle melk
100 ml karnemelk
2 el maïsolie
boter om in te bakken
ook nodig: 2 middelgrote koekenpannen

Roer voor de saus het custardpoeder, de eidooiers en suiker met een beetje koude melk glad. Verwarm zachtjes de rest van de melk met de vanillezaadjes en het -stokje en laat 10-15 min. trekken. Verwijder het stokje en giet al roerend een deel van de hete melk bij het custardmengsel. Giet al roerend het verwarmde melk-custardmengsel terug bij de hete melk in de pan en verwarm al roerend, totdat de saus mooi bindt. Neem van het vuur en zet de pan in een bak koud water. Laat onder af en toe roeren snel afkoelen en zet tot gebruik afgedekt weg.

Klop voor de flensjes een glad beslag van de meelsoorten, het custardpoeder, bakpoeder, een snuf zout, de eieren en wat van de melk zodat het een dik, roerbaar beslag wordt zonder klonten. Voeg dan al roerend de rest van de melk en de karnemelk toe. Klop de olie erdoor en laat het beslag 30 min. afgedekt koel rusten.

Verwarm intussen de kersen met het kersensap, de suiker, kaneel, piment en peper. Roer de maïzena los met 1-2 el koud water en schenk al roerend bij de kersen. Breng aan de kook en laat al roerend binden. Neem van het vuur en laat iets afkoelen onder af en toe roeren.

Verwarm liefst 2 middelgrote koekenpannen op half hoog vuur voor. Doe in elke pan een klontje boter. Roer het beslag door en voeg per flensje een juslepel beslag toe terwijl je de pan iets scheef houdt en ronddraait zodat het beslag direct dun uitvloeit. Keer de flensjes als de randjes goudbruin zijn en loslaten van de panwand. Bak zo nog 6 flensjes en houd ze afgedekt met aluminiumfolie warm op een bord boven een pan met wat kokend water.

Leg op elk flensje een schep kersensaus en vouw ze 2x dubbel zodat je driehoekjes krijgt. Leg op elk bord 2 flensjes. Zet nu de afzuigkap uit! Verwarm de jenever in een juslepel boven de gasvlam. Houd als het warm genoeg is de lepel iets scheef zodat de vlam overslaat. Giet de brandende jenever over de flensjes. Serveer direct met de custardsaus en de hazelnoten.

Bereiden ± 55 min. / afkoelen ± 30 min.

RECEPTEN REDACTIE DELICIOUS. FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

kersenflensjes - delicious