geroosterde kool met miso-azijn en bacon

Geroosterde kool met miso-azijn en bacon kun je als bijgerecht geven bij vlees of bij geroosterde paddenstoelen of een salade. Leuk om zo’n hele kool in de oven te stoppen, een pronkstuk op tafel! 

Paar koolbladeren over? Maak savooiekooltosti’s!

geroosterde kool met miso-azijn en bacon

bijgerecht (4-6 personen)

1 savooiekool*, zonder de grote buitenste bladen
extra vergine olijfolie, om te besprenkelen
250 g gerookte bakbacon, in niet te dunne plakken
80 ml rijstazijn
3 el rode misopasta*
shiso-cress of andere cress (groentewinkel), voor erbij

Doe de kool in een passende grote pan met dikke bodem. Overgiet deze met zoveel water tot de kool onder staat en voeg 1 el zout toe. Zet er een wijde omgekeerde hittebestendige kom op (zo blijft de kool onder water). Breng aan de kook en kook de kool op matig vuur in 20-30 min. halfgaar. Giet af en dep droog.

Verwarm de oven voor op 220°C.
Besprenkel en wrijf de kool in met olie. Zet de kool op een rooster boven een bakplaat en rooster hem 1-1¼ uur of tot hij gaar is (afhankelijk van de grootte) en donker van kleur. Neem de hete bakplaat uit de oven, bekleed hem met bakpapier en leg hierop de plakjes bacon. Schuif 15 min. voor het einde van de oventijd de plakjes bacon in de oven, onder de kool, en bak ze knapperig. Neem uit de oven en laat uitlekken op keukenpapier.

Roer in een kleine kom de azijn en miso door elkaar en verdun evt. met een paar theelepels lauw water. Halveer de kool en sprenkel de dressing erover. Strooi er shisocress over en serveer met de bacon.

* Je kunt voor dit recept ook rodekool of witte kool of nemen, dat zijn ook echte ‘sluitkolen’. Rode misopasta koop je bij de Aziatische winkels en sommige supermarkten.

Bereiden ± 45 min. / oven ± 1 uur en 15 min.

RECEPT WARREN MENDES FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS

geroosterdekool-deliciousmagazine