geroosterde groentebouillon

Als je groenten roostert, verdampt het water en concentreren de natuurlijke suikers zich. Zo worden groenten zoeter van smaak. Daarnaast karamelliseren de suikers aan de oppervlakte en ontstaan er door de Maillard-reactie – het bruin worden door de reactie van suikers en eiwitten tijdens het roosteren – nieuwe hartige aroma’s die de bouillonsmaak intensiveren.

geroosterde-groentebouillon

basisrecept | voor ± 1,5 liter bouillon 

1 ui
1 kleine winterwortel
1 prei
2 stengels bleekselderij
2 trostomaten
150 g champignons
2 el olie
6 peperkorrels
2 laurierblaadjes
10 g platte peterselie
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
ook nodig: zeef, schone theedoek of een stuk kaasdoek

Verhit de oven voor op 220°C.

Maak alle groenten schoon en snijd in heel kleine stukjes**.

Doe de groenten samen met de olie in een ruime kom en schep goed om. Spreid uit op een bakblik en rooster 15 min. in de hete oven tot de groente hier en daar gaan kleuren.

Schep de geroosterde groenten in een ruime pan en voeg 2 liter water toe. Rooster de peperkorrels kort in een droge koekenpan en kneus ze onder een pan of in de vijzel. Voeg ze samen met laurier, peterselie, tijm en rozemarijn toe en breng de bouillon tegen de kook. Laat de bouillon 1 uur op heel laag vuur trekken. De bouillon mag niet koken, maar een paar luchtbellen die boven drijven af en toe kan wel. Neem van het vuur en laat ± 30 min. afkoelen.

Spoel een theedoek goed schoon onder de kraan om de geur van wasmiddel eruit te spoelen en hang de doek in een zeef over een pan. Giet de bouillon in de doek en laat uitlekken. Gebruik direct of laat helemaal afkoelen.

** Hoe kleiner de stukjes, hoe meer oppervlakte de groenten hebben om smaak af te geven aan het water.

Bereiden ± 30 min. / trekken ± 1 uur / afkoelen ± 30 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

groentebouillon