koreaanse dumplings met varkensgehakt en gamba’s

Mister Kitchen vloog voor ons Aziatische nummer naar Korea, het land van soju, kimchi en bibimbap. Ze kwamen o.a. terug met deze knapperige dumplings met gamba’s en varkensgehakt. In delicious. september vind je nog meer Koreaanse recepten van de Mister, waaronder een geniale clam bake.

gebakken dumplings met varkensgehakt en gamba’s

voorgerecht | 8-10 personen, 40 stuks

dumplings
½ courgette
¼ witte kool
125 g gamba’s, gepeld
8 verse shiitake
1 kleine ui
3 lente-uien
2 teentjes knoflook
stukje verse gember van ½ cm
1 ei
1 el sesamolie
1 el bloem
250 g varkensgehakt
± 40 ronde wontonvelletjes* olie, om in te frituren

dipsaus
2 el sojasaus
1 el sushi-azijn (kies sushi-azijn zonder suiker, bijv. kokumotsu, via seikatsu.nl)
1 tl suiker
½ tl gochugaru*

Snijd de courgette in miniblokjes en de witte kool in zeer dunne reepjes. Doe de courgette en kool in twee ruime kommen en bestrooi met zout. Laat ½ uur staan.

Knijp vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de groenten, gooi het vocht weg. Hak de gamba’s fijn. Snijd ook de shiitake en ui fijn. Snijd de lente-ui in dunne ringen en snijd de knoflook en gember fijn (of rasp de gember).

Mix de shiitake, ui, lente-ui, knoflook, gember, ei, sesamolie en bloem met de hand met het gehakt en gambavlees. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Leg een flinke theelepel van de vulling in het midden van een wontonvel. Maak de randen nat met een beetje water en vouw de wontonvelletjes dicht tot halve maantjes.

Verhit de olie om te frituren tot 180°C.

Frituur de dumplings in kleine porties in 3 min. licht goudbruin, haal ze eruit met een schuimspaan.

Roer voor de dipsaus de sojasaus, sushi-azijn, suiker, gochugaru en 2 el water door elkaar en breng op smaak met zwarte peper. Serveer de dumplings met de dipsaus.

* Kijk voor wontonvellen in het vriesvak bij Aziatische supermarkten. Gochugaru (Koreaanse rode-pepervlokken) koop je bij Aziatische supermarkten. Zie ook pag. 120 in dit nummer.

Bereiden ± 35 min. / pekelen ± 30 min.

RECEPTEN EN BEREIDING MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR

dumplings-delicious