culinair kerstmenu

culinair kerstmenu

Kerst is natuurlijk hét moment om als foodlover te laten zien welke skills je in huis hebt. Mocht je nog wat inspiratie kunnen gebruiken, dan somt onze online redacteur graag een paar recepten op voor een culinair kerstmenu!

Waar gaan we voor? Rijke smaken, mooie ingrediënten waar je niet dagelijks mee kookt en het oog wil natuurlijk ook wat. Denk aan eendenkroketjes, carpaccio van coquille en gebraiseerde ossenstaart. Wil je nu al meer? Lees dan vooral even verder.

Aperitief met hapjes

oesters met pancetta-limoenkruim

Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak. Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.

naar recept
recepten met limoen
eendenkroket met grapefruit-pepermayonaise

Ga voorbij aan de kroket en maak deze feestelijke eendenkroket met mayonaise van grapefruit en peper. Het zuurtje van de grapefruit gaat perfect bij de authentieke smaak van eend.Vega kroketje? Probeer dan onze pompoen-saffraankroket met paprika-hazelnootdip,

naar recept
eendenkroket met grapefruit en mayonaise | delicious
gegratineerde artisjok met olijfkorst

Dit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren. Wat doe je vooraf?Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren. Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.

naar recept
Gegratineerde artisjok met olijvenkorstje_preview vegetarische hapjes
hartige madeleines met spekjes, walnoot en mosterd

Voorbereidingstip – versgebakken zijn deze madeleines het allerlekkerst. Het beslag kun je een dag eerder maken en (in een spuitzak) in de koelkast bewaren. Wil je de madeleines toch langer bewaren, vries ze dan in. In de koelkast worden ze snel droger.

naar recept
skordalia met pulpo, artisjok en sumak

Deze aardappel-knoflookdip met oregano met pulpo en artisjok is een ode aan de Griekse eilanden. Met een knipoog naar het Midden-Oosten, dus ook met sumak en sinaasappel.

naar recept
skordalia met pulpo, artisjok en sumak

Voorgerecht

carpaccio van coquille, gebruinde boter, calvadossiroop & peer

Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans. Perfect om te serveren tijdens kerst.Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!

naar recept
Carpaccio van coquille met gebruiken boter, calvadossiroop & hazelnoot
krabsalade met bieslook, aardappelkrokant & kaviaar

Krabsalade met bieslook ken je misschien wel, maar heb je er ooit aan gedacht om het nóg specialer te maken met kaviaar en krokante aardappel? Eduardo, dé chef van Plantage Rococo: ‘Deze klassieke combi doet me denken aan een witte kerst. Een perfect hapje om mee te beginnen.’ De krabsalade kun je ½ dag van tevoren maken.

naar recept
witlof met gegrilde koningsoesterzwam & hazelnootpangrattato

Dit witlofrecept is allesbehalve standaard. Geen klassieke witlof met ham en kaas of een frisse salade met appel, maar een verfijnd hapje met gegrilde koningsoesterzwam. Perfect als borrelhapje of klein tussengerecht tijdens een feestelijk diner.

naar recept
Dit witlofrecept is allesbehalve standaard. Geen klassieke witlof met ham en kaas of een frisse salade met appel, maar een verfijnd hapje met gegrilde koningsoesterzwam.
Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron

De gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden is vanaf dag een een hit bij Cantine de Caron, het restaurant van familie Caron. In delicious. magazine nummer 11 lees je een heerlijk interview met de mannen én delen ze een aantal van hun recepten, waaronder die voor de gepofte biet. Het is even een werkje, maar al met al kost het vooral tijd en kan zo'n beetje elke thuiskok dit gerecht maken. Laat je dus niet misleiden door de bereidingstijd en ga ervoor.

naar recept
gepofte biet met geitenhangop en kruiden van cantine de caron
Makreelsalade in roodlofblaadjes met citrusparels

Voor je het weet is het feest al begonnen met deze makreelsalade hapjes.Je kunt zowel de citrusparels als de makreelsalade een dag eerder bereiden. Bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast.

naar recept
makreelsalade in roodlofbladeren Makkelijke maar chique hoofdgerechten
zoetzure knolselderij met gerookte forel & groene kruiden

De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij!Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.

naar recept
kerst voorgerecht forel - fris voorgerecht
Millefeuille van biet met Tomasu beurre blanc

De all time favourite van restaurant Rijks: de millefeuille van biet. Laagjes dungesneden biet worden bij elkaar geknoopt en zachtjes gegaard in bietensap. Om de zoete aardse smaak lichter en speelser te maken, serveer je dit bietenkunstwerk met een zout-zure beurre blanc van sojasaus en sushi-azijn en een heldergroene peterselieolie.

naar recept
MILLEFEUILLE VAN BIET met Tomasu beurre blanc

Tussengerecht

hollandse garnalenbisque met gin

Deze bisque is een perfect voorgerecht voor de feestdagen. Bomvol smaak, een mooie rode kleur en ook nog snel klaar. Wij zijn gek op deze klassieker!

naar recept
hollandse garnalenbisque met gin - delicious
witlofsoep met crème crue, PX-sherry en gefrituurde salie

Deze witlofsoep is lekker romig en ziet er feestelijk uit. De witlof wordt in de oven gepoft en krijgt hierdoor een hele volle, zachte smaak. En in combinatie met de PX-sherry wordt het geheel een bom van smaak. Een bijzonder voorgerecht en perfect voor de feestdagen!

naar recept
Soep van gepofte witlof met crème crue, PX-siroop en gefrituurde salie

Hoofdgerecht

krokante varkensbuik met zuurkool en tijm

Zwoerd wordt lekker krokant als je het eerst inwrijft met zout en daarna laat drogen. Begin een dag van tevoren aan dit recept.

naar recept
paddenstoelbörek

Perfect als hoofdgerecht wanneer er veel vega-lovers bij je komen eten. En ideaal met de frisse kruidensalade met zure sumak.

naar recept
paddenstoelenbörek
gekonfijte zalm in olijfolie met tijm en jeneverbest & mandarijnrelish

Zo'n frisse relish is een perfecte tegenhanger voor rijke zalm. Dat anijsige van venkel is zo aantrekkelijk hier.

naar recept
gekonfijte zalm van yvette 2
gebraiseerde ossenstaart met rode wijn, prei en bladselderij

Nog geen idee wat je met de feestdagen wil maken? Laat ons je dan inspireren met deze fluweelzachte stoof van ossenstaart.

naar recept
ossenstaart uit de oven | delicious
parmentier met eend

Geen snel gerecht, maar de eendenstoof en puree voor deze parmentier kun je voorbereiden op een rustig moment en apart bewaren in de koelkast. De parmentier heeft een heerlijke volle smaak en natuurlijk zo’n mooi vorkpatroon in de pureelaag.

naar recept
parmentier met eend-delicious
parelhoen met gamba & een boutje

Eduardo: ‘Dit is een heerlijk kerstgerecht, zo vol smaak, echt comfortfood. Ik heb het op de Franse manier bereid. Ga voor jonge parelhoen, die smaakt veel malser.'Je kunt dit gerecht ook voorbereiden. Pekelen en konfijten kun je 1-2 dagen van tevoren doen. Maak ook de jus vantevoren, tot het moment van reduceren.

naar recept
borden warm parelhoen met gamba & een boutje

Kaas

geroosterde druiven & pruimen met ijsbocksiroop, kaas en flatbread

De intens bitter-zoete siroop is heerlijk met de romige kaas, het kruiden-flatbread en de zachte, geroosterde druiven en pruimen.

naar recept
GEROOSTERDE DRUIVEN & PRUIMEN met ijsbocksiroop, kaas en kruidenflatbread
Perentaart met peper & parmezaan

Tip: Maak de taart als het even kan 1 dag eerder. De textuur wordt aangenamer als de taart even staat. De smaken versmelten dan ook mooi – als onwaarschijnlijke vrienden die wat tijd nodig hebben om elkaar te leren kennen. De smaken versmelten de tweede dag nog mooier. Serveer dan als borrelhapje of lunchsnack.

naar recept

Nagerecht

vijgenbladsorbet met gepocheerde vijg & financier

Jamie steekt het niet onder stoelen of banken: hij is fan van chef-kok Jos Timmer en zijn bijzondere restaurant De Kas. ‘Jos was een van de leerlingen in mijn restaurant Fifteen en is nu mede-eigenaar van een van de beste restaurants van Amsterdam. Hij is een charmante, getalenteerde, bescheiden man en een geweldige chef.’ Dat laatste zijn de mensen van Michelin met Jamie eens: zij beloonden Jos en zijn team dit jaar met een ster. Daarom dit geweldige recept van dit unieke restaurant – in een grote glazen kas – met eigen groentetuin. ‘Vijgenbladeren en verse vijgen staan bij ons in de zomer zowel in de tuin als in de kas. Vooral van de bladeren gebruiken we kisten vol in siropen, ijs en nog veel meer.’

naar recept
vijgenbladsorbet restaurant de kas
koffiemousse in coupes met krokante chocolade

Sluit 2025 af met dé hit van het jaar: desserts in coupes. Breek met je lepel door het knapperige choco-dakje.

naar recept
Aperol Spritz-panna cotta in sinaasappel

Liselore kookt graag Italiaans, zeker als ze in het weekend wat meer tijd heeft om inkopen te doen en te koken. Serveer aperolspritz-panna cotta in sinaasappel als toet. Italiaanser wordt het niet! Dit toetje heeft alles; het is fris, romig, zoet en met een beetje drank geef je het precies die Italiaanse touch.

naar recept
aperol spritz panna cotta
crème caramel met karamelsinaasappels

De klassieker maar dan helemaal plantaardig!

naar recept
Mini crème caramels
îles flottantes met limoen & ijskoude meloen-limoncellobouillon

Deze îles flottantes van Yvette van Boven zijn een secuur werkje, maar als het af is dan heb je gegarandeerd een wow-effect! Tip van Yvette: 'Een krokant koekje of schuimpje erover zorgt voor afwisseling in structuur en smaak, probeer maar!' Deze zabaglione is gemaakt met muskaat-aardbeisiroop met basilicum!

naar recept
îles flottantes

Bekijk ook dit klassieke kerstmenu!