BLOG familiekerst 2013

Recepten schrijven is een vreemd vak. In januari gaan de aardbeientaarten in de oven, in augustus groot kerstgebraad. Toch, ondanks de zomerhitte is de feestelijke kerststemming al voelbaar.

De lange feesttafel, de tot het plafond opgetuigde boom, helpende kinderhandjes en een menu voor klein tot groot. Met de vraag van de delicious.redactie om dit jaar het familiekerstmenu te doen, was ik helemaal happy. Geen kindermenu, maar één menu voor álle gasten. Daar houd ik van. Want vaak is een kleine aanpassing al genoeg om een gerecht ook bij kinderen in de smaak te laten vallen. En zo ga ik aan de slag. Met de all-time-favorite rollade, met de zachte smaak van coquilles, met een eigentijds pasteitje. En vooraf iets met zalm, een romige soep, frisse salade. We brainen, testen in mijn keuken én in de redactiekeuken. Proeven, proeven nog eens en proeven tenslotte met de tweeling.

De bloemkoolsoep is zacht en romig. De sjalotten zoet geroosterd in de oven, de gorgonzola geeft ‘m pit. Voor de kinderen kun je de gorgonzola weglaten en een kommetje met blokjes jonge kaas op tafel zetten. Of nog leuker: laat ze zelf met een klein koekvormpje sterretjes uit een dikke plak kaas steken. Als je de kaas even in de diepvries legt, wordt hij steviger en gaat het uitsteken makkelijker. De zalmtartaar valt meteen bij mijn zoon in de smaak. In combinatie met de zachte en romige avocado (die kinderen doet denken aan banaan) doe je elke  visliefhebber een plezier. De zalm en garnalen kun je overigens heel makkelijk vervangen door blokjes beenham of ei. De salade met sappige plakjes gegrilde peer, chorizokaantjes en zoete stroopdressing is al geproefd vóór we aan tafel gaan.

Dan zijn de hoofdgerechten aan de beurt. Sappige rollade met rozemarijn en gevuld met appel, kaneel, een zoet uitje en wat rietsuiker is al snel favoriet bij de tweeling. Ze noemen ‘m terecht appeltaart-rollade. De romige risotto met zelfgemaakte rucola, geroosterde tomaatjes en zoetsappige coquilles is onze favoriet. Gebakken portobello’s vullen we met romige paddenstoelenragout. Uiteraard kun je de ragout ook gebruiken om zo’n klassiek krokant pasteibakje te vullen. Of een extra aardse boost geven door gedroogde paddenstoelen toe te voegen.

En bij elk gerecht vragen we ons af, mag het op onze kersttafel? Feestelijk, fijn, elegant? Fris, romig, met genoeg kruidigheid? There’s more to Christmas than turkey, zeggen onze Engelse collega’s. Eens! Hoewel zo’n kalkoen ook echt een fijne familiekersttopper is.

TEKST: JANNEKE PHILIPPI

Familiekerst Janneke