Hoe laat je een tomaat nog meer naar tomaat smaken? Door ‘m te roosteren. Dan concentreren de smaken zich, want het water verdampt en de suikers in de tomaat karamelliseren een beetje. In les 6 leer je hoe je geroosterde tomatensoep met crostini’s maakt.
geroosterde tomatensoep met crostini’s
voorgerecht | 4 personen
1,5 kg rijpe (tros)tomaten
2 rode uien, in grote stukken
2 teentjes knoflook, grof gehakt
6 el olijfolie
1 blokje groentebouillon
1 afbakstokbrood
bosje verse basilicum (± 20 g) extra nodig staafmixer
Verwarm de oven voor op 220°C.
Snijd de tomaten in tweeën en leg ze met de snijkanten naar boven op een bakplaat. Leg er de stukken ui en knoflook bij; bestrooi de groenten met peper en zout en druppel er 2 eetlepels van de olie overheen. Rooster de groenten 20 min. in de oven.
Doe ovenwanten aan en haal voorzichtig de bakplaat uit de oven. Laat de groenten iets afkoelen.
Breng ½ liter water aan de kook in een grote soeppan en los hierin het bouillonblokje op. Schep voorzichtig (pas op; dit is heet!) met een grote lepel de geroosterde groenten met het vocht erbij en breng aan de kook. Pureer de soep met een staafmixer.
Snijd het stokbrood met een broodmes schuin in dunne plakjes (crostini’s) van ½ cm dik. Gebruik een bakkwastje om ze met de rest van de olie in te vetten en leg ze naast elkaar op een bakplaat. Bestrooi ze met een beetje zout en peper. Doe ovenwanten aan en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak ze ± 5 min. in de hete oven tot ze bruin en krokant zijn. Haal, met ovenwanten aan, de bakplaat uit de oven.
Pluk de basilicumblaadjes en snijd ze in dunne reepjes. Verdeel de soep over diepe borden en verdeel de basilicum er over. Eet de soep met de crostini’s.
Bereiden ± 25 min. / oven ± 20 min.
RECEPT EKE MARIËN BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN