glaceren kun je leren! Zo krijgen je gerechten een mooi glanzend laagje

Een kwast is handig en het resultaat is mooi glimmend maar verder heeft glaceren en lakken in de keuken niets te maken met schilderwerk. Volg onze tips, zo kun jij ook groenten, vis en vlees glaceren en voorzien van zo’n mooi glanzend laagje.

Lees ook: zo maak je een perfecte biscuitrol

Glaceren

Het glaceren van groenten is een klassieke kooktechniek en doe je in een paar makkelijke stappen.

  1. Maak de groenten schoon en snijd in even grote stukken.
  2. Kook de groenten bijna gaar in een laagje vloeistof met een snuf zout.
  3. Voeg boter en suiker of een ander zoetmiddel toe.
  4. Laat zonder deksel verder garen tot de groenten gaar zijn, de vloeistof is verdampt en de boter en suiker gesmolten en iets gekaramelliseerd zijn tot een glimmend laagje.

taiwanese stoombroodjes met geglaceerde kippenlevertjes, knoflookchips, bosui en radijs
Werry van Leeuwen kookt spannend, afwisselend én met aparte ingrediënten in zijn restaurant Sugar Hill in Arnhem. Voor delicious. bedacht hij 5 recepten met minder courant vlees, zoals ossenstaart, varkensniertjes en runderhart.
naar recept
Taiwanese steamed buns gua bao
geglaceerde rundvleesspiesen met pittige salade
Ga voorbij aan de geijkte saté en rijg eens een spannende spies. Deze geglaceerde rundvleesspiesen met pittige salade bijvoorbeeld, lékker! Wij laten ons inspireren door smaken uit verre landen, van Azië tot het Midden-Oosten. Een spies alleen geschikt voor de bbq? Welnee, grillen kan ook prima!
naar recept
geglaceerde rundvleesspiesen | delicious
daube met wagyu rundvlees
Dit gerecht kun je maken met gewoon stoofvlees, maar met wagyu-vlees geef je het nét even een upgrade. Bestel dat van tevoren bij een gespecialiseerde slager. Serveer met aardappelpuree en geglaceerde worteltjes. Mmm!
naar recept
deglaceren daube met wagyu rundvlees delicious.

Welke groenten kun je glaceren?

Stevige groenten als wortels (de klassieker), bietjes, pastinaak, zoete aardappel, knolselderij, ui en prei.

Variaties op water

Gebruik in plaats van water om de groenten in te koken bijvoorbeeld (een deel) wijn, bier, fruitsap of bouillon voor meer smaak.

Glaceren met extra smaak

Gebruik kruiden, specerijen en andere smaakmakers om je geglaceerde groenten nog wat meer karakter te geven. Voeg bijvoorbeeld knoflook, komijn, venkel, kaneel, kardemom, gember, tijm of rozemarijn toe bij stap 2.

Ander zoet

Een paar andere zoete ideeën:
– honing
– ahornsiroop
– bruine suiker
– kokosbloesemsuiker
– agavesiroop
– gembersiroop

Lakken

Sinds sterrenkok Jonnie Boer zijn met appelstroop gelakte snoekbaars op de kaart zette, is lakken een veelgebruikte techniek in restaurants. Hier kook je je ingrediënten niet zoals bij glaceren, maar breng je een glimmend laagje aan op vis, vlees of groenten die je bakt in de oven of op de bbq. Dat laklaagje kan uit van alles bestaan, maar het belangrijkste element is iets zoets. In de oven karamelliseert de suiker en vormt zo een krokante en glimmende toplaag.

Kleine stukken vlees, vis of groenten bestrijk je voor het bakken met je lak. Bij grotere stukken start je pas later, zodat de suiker niet verbrandt. Als je lak wat dunner is, is het misschien nodig het een paar keer op te brengen.

gelakte balsamicozalm met rodewijn-rozemarijnsaus
Janneke Philippi weet wat we willen: feesteten zonder gedoe, zoals deze gelakte balsamicozalm met krieltjes en een kruidige rodewijnsaus. Of doe jezelf – en de kinderen – een groot plezier en zet een grote schaal met paddenstoelen-pappardelle op de kersttafel.
Haar hele menu staat in het kers(t)verse nummer van delicious. en bestel je hier.
Voorbereiden: Maak 1 dag van tevoren het citroenkruim voor de krieltjes en bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje. Bereid de saus voor tot en met het inkoken van de fond. Bewaar de saus afgedekt op een koele plek.
naar recept
Gelakte balsamicozalm

Lekkere lakjes

Dit zijn suggesties voor een lekker laklaagje:
– appelstroop met kaneel
– barbecuesaus met bruine basterdsuiker – honing en mosterd
– tamarinde en vissaus
– granaatappelmelasse en aleppopeper
– abrikozenjam met nootmuskaat
– kersengelei met rum

Glaçage – zoet glaceren op z’n Frans

In de patisserie wordt ook geglaceerd. In het Frans heet dat glaçage en daarmee wordt dan het aanbrengen van een glanslaagje/glazuur op gebak of brood bedoeld. Dit gebeurt meestal pas na het bakken.

Franse appeltaart: tarte fine aux pommes met ciderglazuur
Er gaat bijna niets boven een Franse appeltaart: simpel, maar oh zó lekker. Deze komt uit onze Crunch to the max-productie. Verwacht dus knapperig bladerdeeg met sappige appeltjes.
naar recept
franse appeltaart tarte fine aux pommes
walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom
Deze walnotentaart met gegrild fruit van Yvette van Boven ziet er niet alleen spectaculair uit, zo smaakt hij ook! Het is even een werkje en je komt verschillende technieken tegen, maar met de duidelijke instructies van Yvette moet dat zeker weten goedkomen.
naar recept
walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom
super makkelijk vijgentaartje
Voor onverwachte visite of onaangekondigde trek: hele easy vijgentaartjes die je maakt met diepvriesbladerdeeg, amandelmeel, een beetje jam en verse vijgen.
naar recept
vijgentaart-delicious

En bekijk ook: zo maak je stap voor stap de perfecte Franse appeltaart

Gelakte balsamicozalm