zo maak je een perfecte biscuitrol

Aan het bakken van een perfecte biscuitrol hangt, zeg maar, een driesterrenimago qua moeilijkheid. Maar nu niet meer! Maak de biscuitrol van Hidde de Brabander eens: hij heeft geweldige banketbakkerstips om een dun, luchtig, maar toch flexibel biscuitdeeg te maken dat je easy kunt oprollen, zonder dat het barst. De vulling is super simpel en lekker fris.

Wil jij ook de allerlekkerste banketbakkersroom maken? Kijk hier hoe het moet!

Stap voor stap een biscuitrol maken

Het maken van een biscuitrol hoeft niet moeilijk te zijn, zo lang je weet wat je doet. Wij leggen het je stap voor stap uit. Lees je mee?

  1. Eiwitten & dooiers kloppen
  2. Bloem mengen & beslag uitstrijken
  3. Bakken & bestuiven
  4. Omkeren
  5. Fruit verdelen
  6. Oprollen & afwerken

1. Eiwitten & dooiers kloppen

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zet klaar. Leg een groot vel bakpapier op de bakplaat en teken hierop met potlood een rechthoek vak 25×35 cm. Splits elk ei eerst apart voor je het toevoegt aan de rest, zo verpruts je maar één ei als het splitsen niet goed lukt. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom (liefst RVS), vet gaat het stijf worden van de eiwitten tegen. Voeg de suiker toe aan de eiwitten. Zet de mixer of keukenmachine eerst op lage snelheid en schakel door naar de hogere stand als het mooi stijf is, maar niet te lang, want dan sla je de eiwitstructuren kapot. Klop de dooiers kort los en spatel ze luchtig en met zo min mogelijk slagen door het eiwit.

2. Bloem mengen & beslag uitstrijken

Zeef de bloem, een snuf zout en de maïzena 2 maal door een fijne zeef boven een kom. Spatel het bloemmengsel in delen luchtig door het eimengsel. Zorg dat de bloem mooi verdeeld is, maar doe het met zo min mogelijk roeren. Dus maak diepe halen. Schep het beslag in het midden van de getekende rechthoek op het bakpapier. Strijk het vanuit het midden naar de randen. Zorg dat het overal even dik is, dit deeg vloeit niet uit en rijst ook niet. Alle lucht die het nodig heeft heb je er al ingeklopt.

3. Bakken & bestuiven met poedersuiker

Zet het biscuitbeslag in het midden van een voorverwarmde oven van 210ºC gaat het supersnel. Als de oventemperatuur lager is, duurt het langer. Neem het biscuitgebak uit de oven en laat iets afkoelen.

4. Omkeren

Snijd de randen van het gebak mooi recht bij. Bestrooi het biscuitgebak met wat poedersuiker en leg er als het genoeg is afgekoeld een groot stuk plasticfolie op. Leg er een grote plank of bakplaat op en keer het geheel voorzichtig. Trek voorzichtig het bakpapier los. Laat het nu helemaal afkoelen. Roer de poedersuiker door de crème fraîche en gebruik hiervan driekwart deel om de rechthoek te bestrijken. Laat hierbij rondom 1-2 cm van de randen vrij.

5. Fruit verdelen

Verdeel driekwart van het fruit over de crème fraîche. Je kunt zelf kiezen wat voor fruit je gebruikt. Zacht rood zomerfruit (aardbeien, aalbessen, bramen, blauwe bessen) is nu heel lekker, maar in de winter kun je ook mango en ananas nemen.

6. Oprollen & afwerken

Rol nu het biscuitgebak met behulp van het folie losjes op. Rol de rol dan in folie. Nu kun je het nog mooi gelijkmatig aandrukken, het bischuitgebak is namelijk vrij soepel. Leg de rol tot gebruik koel weg. Bestrijk hem vlak voor gebruik met de rest van de crème fraîche en garneer met de rest van het fruit. Snijd de biscuitrol in mooie plakken.

Biscuit- en meringuerol recepten

biscuitrol gevuld met crème fraîche en zomerfruit
Aan het bakken van een biscuitrol hangt, zeg maar, een driesterrenimago qua moeilijkheid. Maar nu niet meer! Maak Hiddes biscuitrol eens: hij heeft geweldige banketbakkerstips om een dun, luchtig, maar toch flexibel biscuitdeeg te maken dat je easy kunt oprollen, zonder dat het barst. De vulling is supersimpel en lekker fris.
naar recept
biscuitrol met creme fraiche en fruit | delicious
basisrecept: Ottolenghi’s meringuerol met bruine basterdsuiker en gebrande-honingappels
Als alle smaken van de herfst ineengerold zouden kunnen worden, zou deze meringuerol het resultaat zijn: verwarmende kaneel, gebrande honing, zoete appels en pittige sinaasappel komen bijeen. Zo krijg je een dessert dat heel geschikt is voor de feestdagen van het najaar en de winter!
Zorg ervoor dat alle onderdelen volledig koud zijn voor u ze samenvoegt – het is niet de bedoeling dat er veel vocht in de rol ontstaat. Begin een dag van tevoren met de appels en de room en houd ze tot gebruik in de koelkast.
naar recept
meringue rol ottolenghi
meringuerol
Deze meringue wordt heel kort en heet gebakken, in plaats van lang en op een lage temperatuur gedroogd zoals bij de meeste meringues. Het resultaat? De meringue is nog zacht en flexibel: ideaal om te vullen!
Hier lees je alles wat je moet weten voor de perfecte meringue.
naar recept
meringuerol - delicious

Recepten en bereiding: Hidde de Brabander. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel. Productie: Trudelies Schouten

Biscuitrol met zomerfruit - delicious