zo maak je stap voor stap de perfecte Franse appeltaart

Iedere zichzelf respecterende thuisbakker heeft een appeltaart in zijn of haar repertoire, toch? En waarom niet deze klassieke Franse appeltaart? Wij laten je stap voor stap zien hoe je ‘m bakt.

Recept voor Franse appeltaart

Franse open appeltaart
Deze klassieke Franse appeltaart met een snelle frangipane mag niet ontbreken in jouw kookrepertoire. Hier doe je iedereen een plezier mee! Zo maak je stap voor stap de perfecte Franse appeltaart.
naar recept
hidde de brabander recepten Franse open appeltaart - delicious

Stap voor stap instructies

stap1

1. Boter en suiker mengen

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng in een ruime kom de zachte boter, basterdsuiker en vanille met je vingers tot een smeuïg geheel. De basterdsuiker zorgt voor bros knapperig deeg. Je kunt ook met een pollepel of mixer mengen, maar met je vingers ‘voel’ je wat er gebeurt.

stap1

2. Ei erdoor

Voeg het ei toe en meng met je vingers net zolang tot het goed is gemengd. Het zal eerst niet zo makkelijk ‘pakken’ maar je merkt vanzelf wanneer het mengsel verandert. Het ei moet helemaal opgenomen zijn in het botermengsel.

stap33. Bloem erdoor

Zeef de bloem en voeg samen met het bakpoeder toe aan het deeg. Meng het weer goed met je vingers, tot het mooi homogeen is. Ga niet te lang door, want dan kan het deeg te klef worden. Je handen brengen warmte in het deeg, waardoor de boter steeds zachter wordt. Vorm een platte schijf van het deeg en laat het afgedekt 1 uur in de koelkast rusten en afkoelen.

4. Uitrollen en deeg in vormstap4

stap5

Bestuif je werkvlak dun met bloem en rol het deeg hierop gelijkmatig uit tot een ronde lap van 30-32 cm Ø. Keer de steeds groter wordende deeglap regelmatig om, zo voorkom je vastplakken. Bestuif het werkvlak en de deegroller tussentijds evt. dun met wat bloem. Druk tijdens het uitrollen zachtjes op het deeg, dan rolt het gelijkmatiger uit. Rol de deeglap losjes op rond de deegroller, zo wordt het eenvoudig om de deeglap zonder scheuren over te brengen naar de vorm. Rol het deeg boven de goed ingevette vorm weer uit, zodat het netjes in de vorm valt. 

5. Rand bijsnijden

Op sommige plekken help je het deeg om iets beter op de bodem en tegen de wand aan te komen. Druk het deeg zachtjes aan, druk je te hard dan wordt het deeg op die plek dunner. Snijd het teveel aan deeg wat over de vorm hangt er met een mes horizontaal langs de rand af.

6. Spijs en appels erinstap6

Meng het amandelspijs met de dooier en het citroenrasp en verdeel het dun e gelijkmatig over de bodem van de taart. Schil de appels, boor het klokhuis eruit en
halveer ze. Snijd ze in dunne plakjes en schep om met bijna al het citroensap. Leg de appelplakjes in mooie cirkels, elkaar steeds iets overlappend, in de vorm. Werk van buiten naar binnen.

stap77. Suiker erover

Maak zo twee lagen met appelpartjes. Leg de tweede laag tegen de eerste laag in. Bestrooi met  rietsuiker. Bak de taart in het midden van een voorverwarmde oven van 160°C in 35-40 min. goudbruin en gaar.

8. Afwerkenstap8

Rooster in een droge verhitte koekenpan de amandelen af en toe omscheppend goudbruin. Neem direct uit de pan en bewaar tot gebruik. Verwarm de jam en rest van het citroensap zachtjes. Bestrijk de warme taart licht met de abrikozenjam en bestrooi met de amandelen. Laat afkoelen en serveer evt. nog met crème fraîche.

Springvorm bekleden met bakpapier

Recepten en bereiding: Hidde de Brabander. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel 

hidde de brabander recepten Franse open appeltaart - delicious