Een kwast is handig en het resultaat is mooi glimmend maar verder heeft glaceren en lakken in de keuken niets te maken met schilderwerk. Volg onze tips, zo kun jij ook groenten, vis en vlees glaceren en voorzien van zo’n mooi glanzend laagje.
Lees ook: zo maak je een perfecte biscuitrol
Glaceren
Het glaceren van groenten is een klassieke kooktechniek en doe je in een paar makkelijke stappen.
- Maak de groenten schoon en snijd in even grote stukken.
- Kook de groenten bijna gaar in een laagje vloeistof met een snuf zout.
- Voeg boter en suiker of een ander zoetmiddel toe.
- Laat zonder deksel verder garen tot de groenten gaar zijn, de vloeistof is verdampt en de boter en suiker gesmolten en iets gekaramelliseerd zijn tot een glimmend laagje.
Welke groenten kun je glaceren?
Stevige groenten als wortels (de klassieker), bietjes, pastinaak, zoete aardappel, knolselderij, ui en prei.
Variaties op water
Gebruik in plaats van water om de groenten in te koken bijvoorbeeld (een deel) wijn, bier, fruitsap of bouillon voor meer smaak.
Glaceren met extra smaak
Gebruik kruiden, specerijen en andere smaakmakers om je geglaceerde groenten nog wat meer karakter te geven. Voeg bijvoorbeeld knoflook, komijn, venkel, kaneel, kardemom, gember, tijm of rozemarijn toe bij stap 2.
Ander zoet
Een paar andere zoete ideeën:
– honing
– ahornsiroop
– bruine suiker
– kokosbloesemsuiker
– agavesiroop
– gembersiroop
Lakken
Sinds sterrenkok Jonnie Boer zijn met appelstroop gelakte snoekbaars op de kaart zette, is lakken een veelgebruikte techniek in restaurants. Hier kook je je ingrediënten niet zoals bij glaceren, maar breng je een glimmend laagje aan op vis, vlees of groenten die je bakt in de oven of op de bbq. Dat laklaagje kan uit van alles bestaan, maar het belangrijkste element is iets zoets. In de oven karamelliseert de suiker en vormt zo een krokante en glimmende toplaag.
Kleine stukken vlees, vis of groenten bestrijk je voor het bakken met je lak. Bij grotere stukken start je pas later, zodat de suiker niet verbrandt. Als je lak wat dunner is, is het misschien nodig het een paar keer op te brengen.
Lekkere lakjes
Dit zijn suggesties voor een lekker laklaagje:
– appelstroop met kaneel
– barbecuesaus met bruine basterdsuiker – honing en mosterd
– tamarinde en vissaus
– granaatappelmelasse en aleppopeper
– abrikozenjam met nootmuskaat
– kersengelei met rum
Glaçage – zoet glaceren op z’n Frans
In de patisserie wordt ook geglaceerd. In het Frans heet dat glaçage en daarmee wordt dan het aanbrengen van een glanslaagje/glazuur op gebak of brood bedoeld. Dit gebeurt meestal pas na het bakken.
En bekijk ook: zo maak je stap voor stap de perfecte Franse appeltaart