Koken in tijden van Corona – asperges en ansjovishapjes

Wie denkt dat asperges en ansjovis geen goede combi vormen, heeft gelijk. En toch maakte ik het. Tja, het was een beetje vreemd culinair dagje. En de hamster (lees: desemstarter) maakte het ook al niet zo goed vandaag. 

Lees ook andere afleveringen van het blog van Maureen 

 

Dag 10 – asperges en ansjovishapjes

 

Maar eerst even het laatste nieuws over de desemstarter (lees hier hoe deze ‘hamstersaga’ begon). Nadat ik gister nog zo tevreden met mezelf was en de desemstarter een levendige indruk maakte met bubbels en al, leek de zaak vanmorgen toch zo dood als een pier. Dat schijnt met hamsters ook zo te gaan. Het ene moment huppelen ze vrolijk rond, het volgende moment zijn ze floep de pijp uit. Inmiddels weet ik dat ik me niet snel moet laten ontmoedigen en een desemstarter, anders dan een hamster,  best vergevingsgezind is. En dus stapte ik op de fiets om erachter te komen dat de bloem overal was uitverkocht. Het is dat ik er zelf een was, maar anders had ik ze vervloekt, die hamsteraars. Bij supermarkt 4 tikte ik het laatste pak meel op de kop. Ambachtelijk gemalen tussen molenstenen, gebuild en wel. Geen idee wat dat betekent maar het klonk goed en met een hongerige desemstarter thuis was niet het moment om nog eisen aan je meel te stellen. Gevoed met het gebuilde meel en water, sprak ik hem nog wat lieve woordjes toe en zette hem met het dekseltje er los op warm weg, precies zoals het recept voorschrijft. Morgen is het zover: broodbaktijd

 

Een spontaan tapasfeestje

Vanavond staan er asperges op het menu. Omdat je met z’n tweeën niet echt ruim eet van 1 pakje asperges besloot ik er een uitgebreide borrel voor te zetten. Ik had nog wat tonijnsalade, een paar olijven en oud stokbrood dat ik kon opbakken in knoflook en olijfolie. Samen met de paprika’s en ansjovis uit mijn de voorraad zag ik opeens een bescheiden Spaans tapasfeestje ontstaan. Ik leerde die ansjovishapjes ooit kennen in een restaurant in Noord-Spanje. Daarna heb ik ze vaak nagebootst en het is zo eenvoudig dat het niet echt fout kan gaan zolang je de combinatie van paprika en ansjovis maar maakt. De paprika gaat in een hete oven met de ansjovis en wat olijfolie. De kappertjes geven het net een beetje zuur en fris. Heel zout en dus heerlijk als je een beetje flauw bent met brood of toast.

ansjovishapjes

Een vreemde combi: asperges en ansjovis

Ach en waarom zou een tapasfeestje  niet over kunnen gaan in een Hollands aspergefeestje? Een heel hartige voorafje leek mij een fijn contrast met de eerste asperges van het jaar. Dacht ik. Maar ik had beter moeten weten. Ik maakte ze klassiek met ham, eieren, boter een een snufje nootmuskaat. Maar juist door dat lekker pittige borrelhapje viel de subtiele smaak van de asperges helemaal weg. En zo viel het Hollandse lentefeestje in het water. Maar ja, in deze tijden van Corona valt er wel meer tegen, heel erg tegen! Lekker eten misschien wel extra belangrijk maar zeker niet iets om over te zeuren. Morgen weer een dag koken in hopelijk goede gezondheid.

Lees ook andere afleveringen van het dagboek van Maureen 

Maureen
Foto: Ernie Enkelaar
asperges