risotto met champagne, asperges en oesters

Wat zeggen ze ook alweer over de weg naar iemands hart? En liefde…die gaat toch door de maag? Anyway, iedereen wil af en toe een special date waarop je jezelf en een speciaal iemand verwent met een memorabel maal. En met dit recept voor de veel te luxe risotto met champagne, asperges en oesters gaat dat zeker lukken! 

risotto met champagne, asperges en oesters

hoofdgerecht | 4 personen

30 g boter
1 el olijfolie extra vierge + extra om te besprenkelen
1 prei, schoongemaakt, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
300 g carnaroli of arborio risottorijst*
250 ml champagne + extra voor erbij
1 liter kippenbouillon (zie Basisrecepten, blz. 232), verhit
2 bossen dunne groene asperges, houtige deel verwijderd
25 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
2 el mascarpone
2 el fijngesneden bladpeterselie
12 oesters, vers geopend
partjes citroen, voor erbij

Smelt de boter met de olie in een pan op laag vuur. Smoor de prei 5 min. tot hij zacht is. Smoor de knoflook nu 1 min. mee. Roer de rijst 1 min. om in de boter tot de korrels met een vettig laagje zijn bedekt.

Draai het vuur middelhoog, giet de champagne over de rijst in de pan en laat 1-2 min. zachtjes koken tot de vloeistof vrijwel is verdampt. Roer er een opscheplepel bouillon door en laat deze al roerend door de rijst opnemen. Voeg pas dan opnieuw bouillon toe en blijf zo 20 min. roeren en bouillon toevoegen tot de rijst beetgaar is. Roer voor je de laatste portie bouillon toevoegt de asperges door de risotto en kook ze in 2 min. gaar.

Roer vlak voor het opdienen de Parmezaanse kaas, mascarpone en peterselie door de risotto, sprenkel er nog wat olie over en voeg zout naar smaak toe. Serveer de risotto met vers geopende oesters, partjes citroen en een glas champagne.

* Carnaroli en arboriorijst zijn te koop in winkels voor Italiaanse producten.

Bereiden ± 25 min.

RECEPTEN VALI LITTLE FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING DAVID MORGAN