In Noord- en Zuid-Amerika vind je veel maïssoep, zoals Mexicaanse pozole, die al eeuwenlang wordt gegeten. Niet zo lang geleden werd het bewijs gevonden dat de Azteken bij speciale religieuze gelegenheden mensenvlees in pozole deden. Gevangenen werden samen met maïs tot soep gekookt en door de hele stad opgepeuzeld. Brrr… laten wij maar feta nemen!
Nog meer koude soep: gazpacho met krab!
koude maïs-broodsoep met feta
hoofdgerecht | 4 personen | v
Begin ruim van tevoren of maak de soep de avond ervoor. Laat het gerecht 2 uur afkoelen.
2 el milde olijfolie
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2 blikken maïs à 300 g, uitgelekt
1 l groentebouillon
± 75 g oud wit brood of ciabatta, zonder korst
chilipeper uit de molen, naar smaak
100 g feta
3 takjes platte peterselie, grof gesneden
olijfolie extra vierge, om te besprenkelen
maïs(stok)brood, voor erbij
Begin het liefst de avond of ochtend van tevoren. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de knoflook ± 2 min. Houd een handje maïs apart voor garneren. Schep de rest in de pan en bak 2 min. mee.
Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Scheur intussen het brood in stukjes en voeg toe aan de soep. Laat 10 min. zachtjes koken.
Neem de pan van het vuur, pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en gemalen chilipeper.
Laat de soep tot kamertemperatuur afkoelen. Zet de soep nog minstens 2 uur in de koelkast om door en door koud te worden. Zeef de soep eventueel voor een glad resultaat.
Schep de soep in 4 kommen. Verkruimel de feta boven de soep en bestrooi met de maïs, peterselie en extra chilipeper naar smaak. Schenk nog een extra straaltje olijfolie in de soep en serveer met het brood.
Bereiden ± 20 min. / afkoelen ± 2 uur.
RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING DOSIA BREWER