AVG: onze 32 favoriete recepten met Aardappelen, Vlees of Vis en Groente

Soms wil je gewoon no fuss, lekker simpel en traditioneel: ofwel AVG! Hollandse pot in de vorm van aardappelen, vlees of vis en groente. Noem een beter trio, wij wachten wel…

Janneke Philippi was jarenlang onze koningin van ‘simpel en snel’ en heeft onlangs het stokje overgedragen aan Julie Teeken. In deze rubriek in ons magazine vind je recepten die je in minimale tijd en met weinig ingrediënten op tafel zet.

Psst… Bestel het laatste nummer van delicious. hier!

Een AVG’tje past daar natuurlijk perfect bij. Daarom bedachten de twee chefs voor delicious. al tal van heerlijke recepten. Of je nu trek hebt in biefstuk, kipfilet of good ol’ karbonade: van onderstaande recepten ga je sowieso gelukkig worden.

AVG: Aardappelen, Vlees en Groente

biefstuk met tijmjus & honing-mosterdworteltjes
Ha, lente in het land! Dus maakt Janneke hoofdgerechten met verse voorjaarsgroenten. Deze zoetzure worteltjes smaken heerlijk bij een stukje biefstuk en jus.
Hapje vooraf? Maak toastjes met zalm, crème fraîche & augurken
naar recept
biefstuk met tijmjus & honing- mosterdworteltjes
pollo alla milanese
Een avg'tje op zijn Italiaans met krokante kip in de hoofdrol! Doe alle rozijnen direct met de eerste portie spinazie in de pan, dan nemen ze meteen het vrijkomende vocht van de spinazie op en worden ze zoet en sappig. In plaats van rozijnen zijn pijnboompitten ook lekker.
naar recept
Pollo alla Milanese
andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus
Andijviestamppot, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus.
naar recept
andijviestamppot-delicious fodmap
mosterdkarbonade met aardappels, spruitjes & salie

Het is alles wat je wil én meer: een makkelijke maaltijd die barst van de smaak!
Deze sappige karbonades maak je – of nouja, je oven doet het meeste werk – op een luie zondag of een doordeweekse thuiswerkdag. Dan dineer je ’s avonds als een keizer terwijl je zelf uitgerust aan tafel schuift. Het enige dat je nog hoeft te doen is genieten.
naar recept
AVG mosterdkarbonade met aardappels
kip met romige champignonsaus en puree
Nu de koudere dagen aanbreken en het blad om je oren vliegt, snakken we naar warme gerechten. Deze kip combineert heerlijk met de met romige kastanjechampignonsaus.
naar recept
kip met romige champignonsaus - delicious
varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel
Een extra tip: geroosterde spruitjes met bacon en appel zijn ook heerlijk als salade voor erbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en hussel er 50 g rucola door. Breng de salade op smaak met extra vierge olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
naar recept
varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel
ribeye met bier-chipotlemarinade, gestoomde groenten & zoete aardappel
Biermarinade houdt het vlees mals en geeft een extra stoere, stevige smaak.
Bekijk hier het hele bbq-menu van Janneke.
naar recept
ribeye met bier-chipotlemarinade, gestoomde groenten & zoete aardappel
diamanthaas met kaneel-venkeljus & truffel-aligot
Diamanthaas is een stuk mals rood vlees, uit de schouder gesneden. Neem ossenhaas als je het niet kunt vinden. Klassieke aligot bevat altijd half zoveel kaas als aardappel. Het is dus een stevig bijgerecht. Voor een lichtere variant gebruik je gewoon minder kaas.
naar recept
Diamanthaas met kaneel-venkeljus en truffel-aligot
knolselderijstamppot met vadouvan en kalkoen
Wie houdt er niet van een gerecht dat in een mum van tijd op tafel staat? Deze stamppot van knolselderij met kalkoen klinkt chique, maar staat in slechts 30 minuten op tafel. Door de vadouvan krijgt het gerecht hinten van ui, mosterzaad, komijn en fenegriek. Ben je vegetarisch? Maar wel op zoek naar een recept met knolselderij? Bekijk dan deze knolselderijsoep met paddenstoelen.
naar recept
knolselderijstamppot en kalkoenbacon - delicious
kip met champignonroomsaus en selderij-dauphinois
Voeg de mosterd pas vlak voor serveren toe aan de champignonsaus, dan blijft het mosterdaroma het beste behouden. Ook lekker door de saus is een beetje dragon. 
naar recept
kip met champignonsaus
gestoofde lamsschenkel met steranijs, dragon & puree
De lamsschenkels kun je heel goed een dag van tevoren maken en op niet al te hoog vuur zachtjes opwarmen. Maak de puree wel vlak van tevoren.
naar recept
Kruidenpuree met gestoofde lamsschenkel met steranijs en dragon_preview
kipfilet met tuinbonen en kruiden
Tuinbonen eet je vaak in klassieke combinaties (met spekjes bijvoorbeeld). Op deze manier (met nieuwe aardappels, mascarpone en groene kruiden) geef je de bonen een eigenwijze twist. Tip: kipfilet met het velletje er nog aan wordt in de oven super mals.
naar recept
gezonde recepten met kip kipfilet met tuinbonen - delicious
karbonade met mosterd en shiitake boter
Aardappels, groente, vlees saai? Door toevoeging van smaakmakers als shiitake, sjalotten en mosterd hoeft dat helemaal niet! Zeker de shiitake boter is een aanrader. Zelf shiitake kweken en oogsten? Dat kan, met de shiitake stam van Autarkia!
naar recept
karbonade-delicious
bloemkoolpuree met rucola en venkel-balsamicospek
Janneke Philippi kookt simpel en snel en áltijd lekker. Deze keer winters comfortfood: bloemkoolpuree met speklapjes en aromatische venkelzaadjes.
naar recept
bloemkoolpuree met rucola en venkelbalsamicospek
gestoofde varkensschouder met abrikozen, amandelen en salie
Een pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
naar recept
groentestamppot met biefstuk en ui
Het is heel eenvoudig om vaker te variëren met stamppot. Serveer bijvoorbeeld biefstuk in plaats van worst, of maak groentestamp met bijvoorbeeld paarse spruitjes!
Stamppot kun je ook heel goed combineren met stoofvlees, zoals in
naar recept
Groentestamppot - delicious
saltimbocca met groene asperges en rucola-ricotta

GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
naar recept
saltimbocca
ovenschotel met gehakt, broccoli en een aardappeldakje
Deze ovenschotel is makkelijk van tevoren te maken. Wil je graag een mediterraan accent? Vervang dan de kerrie door ras el hanout.
naar recept
glutenvrij eten overschotel met gehakt broccoli en aardappel
gebraden runderlende van Jamie Oliver
Alle gerechten uit Jamie’s nieuwste boek ‘EEN’ worden in één pan, schaal of op één bakplaat gemaakt. Fijne bijvangst: de ingrediënten – maximaal 8 per recept – zijn gewoon in de supermarkt te koop. De helft van de ruim 120 gerechten staat ook nog eens voor 2 euro op tafel! Is dat alles? Nee, want 50% van het boek bevat geen of weinig vlees.
Maar als Jamie dan voor vlees gaat, gaat hij voor écht goed vlees. Deze gebraden runderlende is te gek!
naar recept
gebraden runderlende jamie oliver
ribkarbonade in mosterd-saliesaus met savooiestamppot
Simpel en snelle Hollandse pot! Deze ribkarbonade met savooiestamppot is de ideale mix van seizoensgroenten en vlees.
naar recept
ribkarbonade met savooiestamppot
lamskoteletten met zoete tomaatjes en gember
Lekker simpel en snel en tóch boordevol smaak: we maken bij deze malse lamskoteletten een zonnige stamppot met verse snijbiet.
naar recept
lamskoteletten
voorjaarsstamppot met peultjes en varkensmedaillons in gembersaus
Eet je liever geen vlees bij deze peultjesstamppot? Vervang de varkenshaas door dikke plakken portobello. Voeg een frisse smaak voeg je de geraspte schil van 1 (bio)citroen toe aan de stamppot.
naar recept
voorjaarsstamppot met peultjes medaillons in gembersaus_preview
ossenhaas met bietenkruidenstamppot
Met mooie verse ingrediënten hoef je niet veel te doen om een feestelijk gerecht te maken. Neem deze heerlijke ossenhaaspuntjes met kruidige stamppot. Simpel, maar oh zó lekker!
Serveer deze salade met groene asperges en cranberry's erbij.
naar recept
ossenhaaspuntjes met bieten-kruidenstamppot - delicious
aardappelstoof met kip & groene asperges
Nieuwe aardappels en dragon zijn dikke vrienden. Heerlijk in zo'n romige stoof met groene asperges en sappige kipdijfilet.
Nog zo'n populair piepergerecht: geroosterde aardappels met roquefort
naar recept
nieuwe aardappels aardappelstoof met kip en groene asperges
knoflookkip met pastinaakpuree
Voor deze heerlijke kip is de oven je beste vriend. Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de krant door te nemen bijvoorbeeld.
naar recept
kip uit de oven knoflookkip met romige pastinaakpuree

Alleen nog even aardappelen toevoegen

rauwe gemarineerde asperges met entrecote
Marineer asperges als ceviche met gember en azijn, zo blijven ze sappig en knapperig.
De Italiaanse klassieker tagliata bestaat uit dungesneden biefstuk of entrecote met een dressing, rucola en parmezaan. Onze versie is met entrecote en gemarineerde rauwe asperges.
naar recept
gemarineerde asperges delicious_asp_264366_tagliata gerijpt rund gemarineerde flinterdunne rauwe aspergeplakjes_preview
groentesalade met entrecote en hollandaise
Verrukkelijk, zo’n sappige entrecote met lekkere saus en een flinke berg knapperige groenten ernaast. Kies sperziebonen, snijbonen, doperwten of maak je eigen combi.
En je kunt gerust zijn: hollandaisesaus maken is supermakkelijk. Je maakt deze hollandaise met de staafmixer. Zo klaar dus en je hebt saus om indruk mee te maken!
naar recept
Groentesalade met entrecote - delicious

AVG: Aardappelen, Vis en Groente

crunchy aardappels met zalm uit de oven
Gerechten met aardappel en zalm zijn altijd goed. Dit gezonde recept kan niet ontbreken in dat lijstje. De aardappel wordt heerlijk crunchy door het roosteren en getopt met veel kruiden. Het gerecht staat snel op tafel en is daardoor ideaal voor doordeweeks.
naar recept
Crunchy aardappels met zalm
zalmfilet in romige kerstomatensaus
Opperdoezer ronde vindt Janneke een van de lekkerste aardappelsoorten van Nederlandse bodem. Ze zijn niet makkelijk te schillen, dus laat ze vooral in hun jas zitten. Gelukje: dat geeft extra veel smaak!
naar recept
Zalmfilet in romige kerstomaatjesaus-crop
geroosterde roodbaars met krokante kappertjes en citroen-rozemarijnaardappeltjes
Kabeljauw- of zalmfilet in plaatsvan roodbaarsfilet is ook heerlijk. Reken op ± 5 min. extra oventijd, omdat deze visfilets meestal iets dikker zijn.
naar recept
Geroosterde roodbaars met krokante kappertjes en citroen-rozemarijnaardappeltjes_preview
spitskool met zalm & pellkartofflen
Pellkartoffeln zijn nieuwe, in de schil gekookte aardappeltjes. Je serveert ze met een flinke lepel kruidenkwark: heerlijk bij gesmoorde spitskool met zalmfilet!
Zo heb je in 30 minuten een voedzaam bord comfortfood voor je neus, precies wat je vandaag goed kunt gebruiken.
Of ga voor zalm uit de oven: de 13 ultieme recepten.
naar recept
spitskool met zalm
knolselderij-pastinaakpuree met roodbaars & dragonboter
Groente van de koude grond zijn in de winter favoriet! Kool als rode en witte kool, savooie- kool, boerenkool, cavolo nero, broccoli: we lusten het allemaal. Ook maken we ruimte voor winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen en bietjes.
Deze puree met roodbaars geef je een extra hartige smaak door met de sjalot en dragon nog 75 g chorizo- of pancettablokjes mee te bakken.
naar recept
knolselderij pastinaak roodbaars dragonboter

Bekijk ook: 27x onze favoriete Hollandse zomergroenten

AVG mosterdkarbonade met aardappels