19x de lekkerste Indonesische & Indische recepten

19x de lekkerste Indonesische & Indische recepten

Indonesische recepten zitten vol nuances. De ene streek kookt aan de zoete kant, de ander juist zout en complex. Sommige recepten zijn heldhaftig pikant door het gebruik van kleine chili’s, en in andere proef je de invloed van overzeese keukens. Kortom: je raakt nooit uitgekookt!

Bekijk ook: Ken je dit Maleisische gerecht al met kruidig kokos-rundvlees?

Wil je een Indonesische recept op tafel zetten, ga dan voor verschillende texturen. Maak een kruimelige seroendeng van kokos en pinda om over rijst te strooien, stoof kip ’s ochtends vroeg zodat deze ’s avonds uit elkaar valt, frituur visjes tot ze knapperig zijn als chips en vergeet de sambal niet!

Voor en hoofdgerecht?

Maak je niet druk om de temperatuur van je gerecht. In Indonesië is er geen vast tijdstip waarop het gezin bij elkaar komt om te eten. Vandaar dat er vaak in de ochtend al gerechten worden gemaakt die aan het einde van de middag gegeten kunnen worden.

De rijst is warm, waardoor het niet zo storend is, dat de rest op kamertemperatuur geserveerd wordt. Bovendien mag alles in één keer op tafel, want er wordt geen onderscheid gemaakt tussen voor- en hoofdgerechten.

Het verschil tussen de Indonesische en Indische recepten

Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat de Indonesische keuken de traditionele keuken is, afkomstig uit het gelijknamige land, terwijl de Indische keuken doorspekt is met Nederlandse ingrediënten, smaken en kooktechnieken.

De Indische keuken is dan ook ontstaan tijdens de Nederlandse koloniale periode en een fusie van Indiase, Europese en Indonesische invloeden. Indonesiërs kwamen in Nederland wonen en verlangden naar het eten van thuis. Omdat ze niet alle specerijen en exotische ingrediënten konden vinden ontstond een nieuwe keuken. Denk aan gerechten als bami goreng, spekkoek en rijsttafel.

Hoewel beide keukens overlappen op het gebied van specerijen en smaakprofielen, blijven ze uniek door hun culturele context. De Indonesische keuken benadrukt de diversiteit van het archipel, terwijl de Indische keuken een culinaire herinnering is aan de koloniale geschiedenis.

12x Indonesische recepten

Indonesische Ikan bakar (geroosterde makreel)
Indonesische gerechten zijn wat ons betreft het ultieme comfort food. Ikan bakar, gegrilde makreel, brengt je direct terug naar het overheerlijke Azië.
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Meer lekkere recepten? Bekijk ze via deze link!
naar recept
Ikan bakar
Indonesische saté
Libanese kofta, Turkse kipspiesjes en natuurlijk: Indonesische saté. Bijna elk land heeft wel zijn eigen, favoriete spies. Steek de BBQ maar aan, want in dit recept vind je laatstgenoemde wereldklassieker. Lekker met wat salade, brood en dips.
Tip: Snijd blokjes voor spiesen niet te groot als je ze boven de BBQ wilt grillen. Grote stukken worden namelijk niet goed gaar. Blijf erbij en keer ze regelmatig voor het lekkerste resultaat.
naar recept
indonesische saté van de bbq
jukut urab – Indonesische gemengde groenten met kokos
Lonny Gerungan: ‘Je kunt deze lekker knapperige mix van groenten en kokos heel goed als hapje serveren of in een schaal als bijgerecht! Geef er sambal Mbe bij, deze Balinese sambal, een recept van mijn moeder, combineert heel goed met andere Balinese gerechten. Een smaaksensatie die ik altijd weer opnieuw ervaar wanneer ik deze sambal met alleen witte rijst eet.’
naar recept
rendang met kurkumarijst
In Indonesië weten ze wat écht lekker is. Stoofvlees + zelfgemaakte kruidenpasta + romige kokossaus = verrukkelijk.
Heb jij nog stoofvlees over? Doe het dan op dit heerlijke broodje met smokey chilisaus.
naar recept
rendang met kurkumarijst - delicious recept voor rendang
geroosterde aubergines met satésaus
Deze salade van knapperige groenten en zacht geroosterde aubergines met pindasaus is een variatie op Indonesische gado-gado.
Ga je een rijsttafel maken? Zet dan ook deze rendang op het menu.
naar recept
geroosterde aubergine met satésaus
Sambal met tomaat stap voor stap
Deze snelle sambal voor thuis is een recept van chef Titi Waber uit haar boek vol sambal. Een klassieker die pittig is maar niet extreem heet een sambal voor beginners dus. Het is genoeg voor een potje  van 50 ml, wil je meer dan verdubbel je de hoeveelheid.
naar recept
Pindasaus
Deze saus kun je met pinda’s maken, maar ook met cashewnoten of amandelen. Ga je voor de authentieke bereiding, wrijf de ingrediënten dan fijn in een vijzel. In een keukenmachine gaat ook prima (en sneller).
Voor een kruimelige structuur blender je de noten niet te lang. Je kunt de noten ook vervangen voor pindakaas, sesampasta of cashewpasta.
naar recept
pindasaus - delicious
nasi met tofoegehakt en snelle tomatensambal
Kook de rijst voor deze nasi liefst een paar uur of een dag eerder. Afgekoelde rijst plakt minder en bakt mooi los en luchtig. Maak wat extra tomatensambal en bewaar in een gesteriliseerd potje in de koelkast.
naar recept
nasi
Sambal terasi
Dit is een vrije interpretatie van de officiële sambal terasi. De traditionele sambal terasi is heel simpel en wordt slechts gemaakt van fijngewreven pepers, zout en terasi. Deze versie is aangekleed met extra aromaten.

Probeer ook:
saté kambing dubu-dubu.
naar recept
sambal
Saté kambing dabu-dabu
Saté kambing is malse geitensaté. Jonge geit is mild van smaak en goed geschikt voor saté. Dabu-dabu is een soort rauwe salsa sambal met groene tomaat uit Manado, Sulawesi. Hij wordt vaak bij gegrilde vis geserveerd, maar het frisse en pittige doet het ook goed bij een sateetje.
Maak ook eens zelf sambal zoals sambal terasi, verslavend lekker!
naar recept
Sate van geit - delicious
rendang daging met atjar van komkommer
Voor een snelle versie vervangen we sukadelappen door hamlappen of magere varkenslappen en stoven de rendang in ongeveer 45 min. gaar. Draai het vuur de laatste 5 min. wat hoger en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.
Ook lekker: vegan cheat rendang.
naar recept
pindasoep met banaan-kokosballetjes
Gek op soep, maar maak je altijd hetzelfde recept? Probeer eens wat anders en ga voor deze verrukkelijke pindasoep! Je maakt 'm met homemade bouillon, veel groenten, pindakaas en verrijkt de soep met banaan-kokosballetjes.
naar recept
pindasoep-delicious

7x Indische recepten

vegan nasi goreng
Gebruik de ketjap die je lekker vindt. Ketjap asin voor een niet zo zoete nasi en manis of medja voor een zoetere smaak.
naar recept
vegan nasi goreng
indische eieren met sperziebonen
Kurkuma, ketjap, kokos en koriander! Mm… Wat veel smaken passen in dit gerecht. Variatie: Doe in plaats van gekookt ei eens dikke stukken omelet door de stoof, ook heerlijk!
Maak ook deze Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus.
naar recept
indische eieren
kroepoek van Hollandse garnaal
Een snelle versie van het origineel. Helemaal niet moeilijk te maken, alleen het drogen kost wat tijd. Je kunt dat in de oven doen, aan de lucht of buiten in de zon, als het zomer is. Dat laatste gaat het snelst.
Deze kroepoek is heerlijk bij saté kambing dabu-dabu.
naar recept
krupuk met saté - delicious
nasi van quinoa met pinda’s en koriander
Heb je zin in nasi met een twist? Ga dan voor de nasi van quinoa met pinda's en koriander. De pinda zorgt voor de nodige crunch en de koriander geeft het gerecht meer smaak. En ook niet vervelend; het staat binnen een half uur op tafel.
Ben je op zoek naar een goede toevoeging in je keuken? Bekijk dan deze 8x Aziatische sauzen die in jouw keukenkastje horen.
naar recept
quinoa-nasi met pinda’s en koriander - delicious
rijstevlaai met kokos en gember
Het beste van twee werelden: de vulling van oer-Hollandse rijstepap krijgt een oosters accent met kokos, gember en limoen. Verrukkelijk met een saus van bananenlikeur!
naar recept
rijstevlaai-delicious
indische speklapjes in ketjap-tomatensaus
Meestal worden speklapjes in de koekenpan of op de barbecue gebakken. Speklapjes stoven is iets minder bekend. Terwijl op deze manier het verrukkelijke spekvet samensmelt met de tomaat en ketjap. Om je vingers bij op te eten, zo lekker! Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je hier in en ontvang 2x per week de fijnste culi hotspots, tips & tricks en lekkerste recepten meteen in je inbox.
naar recept
speklapjes - delicious
sambal goreng peultjes met tahu
De zoetzure ananas wordt extra lekker als je het de avond van tevoren maakt. Het sap mengt dan nog beter met de zoetzure siroop. Bewaar de ananas in de koelkast.
Geen zin in vega? Vervang de tofu dan bijv. door gekookte garnalen. Warm de garnalen de laatste 1-2 min. met de peultjes mee.
naar recept
sambal goreng