Jukut urab – Indonesische gemengde groenten met kokos


vegetarisch
aantal 4 | voorgerecht | | indonesisch |
Lonny Gerungan: ‘Je kunt deze lekker knapperige mix van groenten en kokos heel goed als hapje serveren of in een schaal als bijgerecht! Geef er sambal Mbe bij, deze Balinese sambal, een recept van mijn moeder, combineert heel goed met andere Balinese gerechten. Een smaaksensatie die ik altijd weer opnieuw ervaar wanneer ik deze sambal met alleen witte rijst eet.’
kooktijd1 hour 10 minutes
totale tijd1 hour 10 minutes

ingrediënten

  • 00 g taugé
  • 100 g kacang panjang kousenband, in kleine stukjes
  • 100 g kangkung waterspinazie of wilde spinazie
  • 1 kelapa vruchtvlees, kokosnoot*
  • 1 cm kencur gemberachtige wortel, geschild, fijngehakt
  • 1 tl zwarte peperkorrels 2 daun jeruk citroenblaadjes, ragfijn gesneden**
  • 150 g sambal mbe zie recept hieronder
  • 1 tl kristalsuiker
  • sap 2 jeruk limo kleine limoentjes
  • little gemblaadjes of kropsla
  • evt. peperblad voor de garnering

sambal mbe (bijgerecht)

  • 2-3 tl trasi bakar garnalenpasta
  • 200 ml kokosolie
  • 300 g bananensjalotjes , gepeld, in dunne plakjes
  • 50 g knoflook gepeld, in dunne plakjes
  • 16 g rawits hete kleine rode pepertjes, in ringetjes
  • sap 4 jeruk limo limoentjes

instructies

  • Wrijf voor de sambal de trasi met wat zout in een vijzel met stamper tot een pasta. Verhit de olie in een wajan of wok en frituur hierin al roerend de sjalot en knoflook allebei afzonderlijk lichtbruin en krokant. Schep ze op keukenpapier en laat ze uitlekken.
  • Schenk de olie op 2 el na uit de wajan en fruit de rawit 2 min. Neem de wajan van het vuur en meng de sjalot, knoflook, trasipasta en jeruk-limosap door de rawit.
  • Was de taugé en verwijder de groene vliesjes. Blancheer alle groenten afzonderlijk 3-4 min. in kokend water met zout, giet ze af, dompel ze kort in koud water en laat ze uitlekken.
  • Verwijder het donkere vlies van het kokosvruchtvlees. Rooster de kokos boven een houtskoolvuur, onder de grill of in een grillpan lichtbruin en rasp het grof.
  • Wrijf de kencur met de peperkorrels in een vijzel fijn en meng er zout naar smaak door.
  • Meng alle voorbereide ingrediënten in een schaal met de daun jeruk, sambal mbe, suiker en jeruk-limosap. Serveer de jukut urab in slablaadjes, evt. op een peperblad wanneer je dit gebruikt.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Alle oosterse ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de toko.
* Het kan ook met kant-en-klaar geraspte kokos. Die moet je wel even bakken in een droge koekenpan of wok.
** Tip: dit gaat handig wanneer je de blaadjes eerst even op elkaar legt en oprolt.
Recepten en bereiding: Lonny Gerungan, Warren Bright www.samasaya.nl. Fotografie: Harold Pereira. Styling: Cyn Ferdinandus.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!