buikspeksaté met kokos, citroengras en tamarinde

buikspeksaté met kokos, citroengras en tamarinde
Recept: Noni Kooiman, Fotografie: Mitchell van Voorbergen, Styling: Valentijn Dirks. 

Zon aan = bbq áán en gaan! Zo denkt Noni Kooiman er ook over. Ze schreef een nieuw kookboek met simpele maar vooral hele lekkere gerechten om klaar te maken als je op pad bent, en waar je geen ingewikkelde bbq’s of kookgerei voor nodig hebt. Nooit meer naar binnen dus!

Spiezen horen bij buiten koken net zoals de geur van smeulende kolen op een warme dag in mei. Extra leuk dus dat we juist nu een recept van buikspeksaté uit Noni’s bbq-boek (zonder gedoe) mogen delen!

Buiten Koken van Noni Kooiman (Carrera, €35,00)

Buikspeksaté met kokos, citroengras en tamarinde

aantal 4 | bijgerecht, borrelhap, snack | | indonesisch |
Op Bali eet men, in tegenstelling tot de rest van Indonesië, graag varkensvlees. Vaak in de vorm van saté. Dat komt in allerlei smaken voor. Een daarvan is met citroengras en kokos. Dat was de inspiratiebron voor dit recept, dat behalve die drie ingrediënten weinig met authentieke Balinese saté te maken heeft. Als je houten prikkers gebruikt moet je ze van tevoren even laten weken in een bakje water, anders verbranden ze tijdens het bakken.

Kookgerei

  • ook nodig: keukenmachine, spiesjes (liefst van rvs)

Ingrediënten

  • 2 stengels citroengras
  • 1 rawitpeper
  • 1 sjalot
  • 3 knoflooktenen
  • 20 g gember
  • 200 g vers vruchtvlees van een kokosnoot
  • 2 el rietsuiker
  • 3 el tamarindepasta (pot)
  • 600 g buikspek zonder zwoerd
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el vissaus

Instructies

  • Verwijder de uiteinden van het citroengras en snijd grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper en snijd grof. Snijd ook de sjalot en knoflook grof. Schil en rasp de gember. Stamp dit allemaal flink kapot in een vijzel.
  • Doe het mengsel met de kokos, suiker en tamarindepasta in een keukenmachine en maal zo fijn mogelijk. Breng op smaak met zout.
  • Snijd het buikspek in repen en die repen in stukken van ongeveer 3 centimeter. Doe in een kom of zak en voeg 2⁄3 van de marinade toe. Meng goed en laat minimaal 3 uur marineren. Een nacht mag ook, nog beter zelfs. Rijg het gemarineerde vlees aan de spiesen. Zorg ervoor dat je ruimte overhebt om ze vast te houden dus laat zo’n 5 centimeter vrij. Druk de stukjes buikspek stevig tegen elkaar aan.
  • Steek de kolen aan en schuif ze naar één kant. Roer de ketjap en vissaus door de overige marinade. Leg de spiesen op de hete kant van het rooster. Bak ze, regelmatig draaiend, een minuut of 4. Bestrijk ook constant met de marinade.
  • Verplaats de spiesen naar het koele gedeelte om nog 5 minuten door te garen, ook weer terwijl je ze keert en bestrijkt.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Noni Kooiman, Fotografie: Mitchell van Voorbergen, Styling: Valentijn Dirks. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Altijd lekker: bananenbrood met pitten