Snijd een rode kool doormidden, maak een foto en je hebt de mooiste achtergrond voor op je telefoon. Het is bijna zonde om met rode kool te koken, want zodra je hem onderwerpt aan hitte of zuur gaat het contrast tussen de witte en rode lagen verloren. Toch doen, want deze rode kool recepten zijn stuk voor stuk zalig.
Rode kool is fantastisch als bijgerecht, met azijn om de bladeren te verzachten, kruidnagel of laurier, om hem wat pit te geven en suiker en soms rozijnen om de smaak te verzachten. Of, ga voor frisse blokjes appel!
Rode kool met appeltjes
De klassieker onder de klassiekers, en de nummer één onder de rode kool recepten is natuurlijk gestoofde rode kool met appeltjes. Zet de pan op laag vuur en laat de kool zacht worden. Door de appels wat later toe te voegen behoud je de textuur, en geef je de rode kool een fris accent. Voor een extra warme, winterse smaak voeg je naar smaak specerijen toe zoals jeneverbes, kaneel, kruidnagel of een paar pimentbessen.
Rode kool recepten met een healthy twist
Kool zit bomvol vitamine C. Die verdwijnt helaas voor een groot deel in het water als je hem te lang kookt, of verhit. Probeer rode kool daarom ook eens rauw te eten, als een cole slaw of met stevige, Thaise of Vietnamese smaakmakers.
Een van de snelste rode kool recepten gaat als volgt: je snijd een rode kool in flinterdunne plakjes, dit kan ook met een mandoline, zodat je een soort rode kool ‘noedels’ krijgt die je vervolgens kunt mengen met een romige dressing.
Ga bijvoorbeeld voor een Aziatische dressing op basis van pindakaas. Roer de pindakaas los met een beetje water en lekker veel limoensap en -zest. Doe er wat sojasaus of miso bij, suiker of honing om het zout te balanceren, en geraspte verse gember en knoflook voor een extra kick. Chili als je van pittig houdt en wat sesamolie voor een extra diepe, notige smaak. Experimenteer zelf met de verhoudingen of maak deze Aziatische cole slaw van Matt Preston.
Heb je meer zin in een cole slaw met mayonaise – heerlijk naast een burger! – ga dan voor deze dressing.
11x koken met kool
ingemaakte rode kool
Ingemaakte rode kool alleen uit een potje? Echt Niet! Deze heerlijke groenten maak je gewoon zelf, met dit recept vol specerijen bijvoorbeeld.
Op Terschelling en Vlieland kom je ze tegen: grote velden veenbessen. Beter bekend als cranberry’s. In de late zomer en het vroege najaar worden de bessen geplukt. De veenbes is een echte feestbes: rond de feestdagen veroveren ze stil de schappen om meteen na de feestdagen weer even bescheiden van het toneel te verdwijnen. Cranberry’s komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Zo’n twee eeuwen geleden spoelden bij een schipbreuk vaten met cranberry’s aan op het strand van Terschelling. Teleurgesteld over de inhoud gooiden jutters de vaten leeg in de duinen waar de rode bessen aan een weelderige groei begonnen. En de rest is geschiedenis. De friszure vitamine-C bommetjes gaan graag in klassieke cranberrycompôte. Ook bij vlees en wild, in bijgerechten en desserts combineren ze als geen ander.
Rodekool met appeltjes kent iedereen wel, maar rodekoolsoep met appel & noten is weer helemaal iets anders! Een geurige soep met spekjes en appel die ook nog eens een waanzinnige kleur heeft.Restje kool over? Maak deze salade!
Als je kool langzaam in dikke plakken stooft, krijgt-ie een stevige bite, een vollere smaak en blijft toch sappig. Toch vlees erin? Bestrooi de tarte tatin met gebakken spekjes of serranoham. Ook feestelijk vegan: rodekool steaks.
Rodekool te gewoontjes voor een spectaculaire, hartige taart? Echt niet! Kirsten bakt er deze elegante taart van met heerlijke walnoten, frisse appel en room met cognac. Zeg daar maar eens nee tegen…Ook lekker met cognac: coq au vin met cognac en bospaddenstoelen.
We beginnen de week met een echte ‘niet-erg-light-maar-wel-erg-lekker-salade’. Maak ‘m als lunch en je komt de rest van de dag meer dan ok door! Of vorm ‘m om tot licht hoofdgerecht voor een fris begin van de avond.
rodekool steaks, gerookt, gemarineerd en geroosterd
Gestoofde rodekool met appeltjes kent bijna iedereen. Toch komt de pittige smaak van de kool beter tot z’n recht als je dikke plakken rookt, pekelt én roostert. Het resultaat is ‘n tikje rokerig, fris-zuur met knapperige buitenste bladeren.
Deze bouillon lijkt simpel maar dat doet niks af aan de smaak. De wintergroente maken het rijk en smaakvol. Voor een smaakexplosie gooi je er aan het einde nog een scheut sojasaus doorheen. Zin in een visbouillon? Kijk dan hier.