Aziatische coleslaw van Matt Preston

Matt Preston: ‘Omdat ze zoveel textuurelementen bevatten, vormen koolsla en varianten daarop een geweldige manier om kinderen en recalcitrante volwassenen zo ver te krijgen groente te eten, of je die salade nou serveert met een pittige Thaise dressing, zoals hier, of garneert met een mayonaise van Japanse rijstwijnazijn. Die laatste is geweldig als je een romig accent in een wrap of op je bordt wilt. Mocht je voor kinderen of iets minder avontuurlijke volwassenen koken, kies dan liever voor mayonaise.’

Aziatische coleslaw

bijgerecht | 6 personen

¼ rodekool
¼ Chinese kool
3 kleine sjalotten
1 wortel
handvol munt, gescheurd
handvol Thais basilicum
handvol verse koriander
handvol sugarsnaps, in de lengte in repen gesneden
2 el ongezouten pinda’s, gehakt, voor erbij

dressing

50 g ongezouten pinda’s
2 tl chilivlokken
4 el kristalsuiker
5 el citroensap
3 el vissaus

Schaaf of snijd de groenten zo fijn mogelijk. Als je nog geen mandoline hebt, is dit het juiste excuus om er een te kopen. Niet alleen kun je er veel sneller en makkelijker koolsla mee maken, maar alles ziet er meteen uit alsof je een fantastische snijtechniek hebt. Snijd beide koolsoorten eerst in stukken die net zo breed zijn als de mandoline. En gebruik de veiligheidshouder, want geschaafde vingertoppen zijn geen goed idee in een salade!

Maak dan de dressing. Stamp de pinda’s fijn in een vijzel, voeg chilivlokken, suiker, citroensap en vissaus toe en roer tot de suiker is opgelost. Heb je geen vijzel (en geen zin om er een te kopen), gebruik dan het stompe uiteinde van een deegroller in een kleine, hoge kom of gebruik de pulseerknop van de staafmixer om de dressing te mengen.

Schep alle ingrediënten voor de salade, behalve de pinda’s, door elkaar in een kom. Schenk vlak voor het serveren de dressing erover en bestrooi de salade met pinda’s.

Dit is een geweldig bijgerecht bij biefstuk, kip, een zuidoost-Aziatische curry of gefrituurde lekkernijen, zoals inktvis met zout en peper of krokant gebakken soft shell crab).

Dit recept komt uit De Perfecte Preston van Matt Preston.

coleslaw-delicious