Laat de frisse wind maar door je keukenkastjes waaien! Een nieuwe saus of marinade is als het verven van een wandje in de woonkamer: de basis is hetzelfde, maar de look & feel totaal anders. Met deze 20 verrassende sauzen en marinades geef je een verfrissende twist aan bekende recepten óf aan je barbecue repertoire. Saus = smaak!
1. Rozenharissa
Rozenharissa is een Noord-Afrikaanse chilipeperpasta, op smaak gebracht met rozenblaadjes of rozenwater. Gebruik rozenharissa om garnalen te marineren, kabeljauw of meng de harissa met yoghurt of mayonaise voor een heerlijke dip!
2. Alleskunner chipotle in de marinade
Chipotle is de gedroogde variant van de groene jalapeño en krijgt dankzij het drogingsproces in de zon de typische rokerige smaak waar we zo dol op zijn. Deze marinade van Jord Althuizen combineert chipotleflakes met o.a. limoen, honing en koriander. Hussel kippendijen door de marinade, of ga voor een vega optie met bloemkool: net zo lekker!
Nog meer recepten met chipotle?
3. Zoet-zure espressosaus
Kicken! Deze saus van Yvette van Boven is een ware delicatesse en heeft een wel heel onverwachts ingrediënt: er zitten twee sterke espresso’s in die de saus een bittertje geven. Lekker bij ribkarbonades of lamsbout.
4. Ga voor groen, ga voor salsa verde!
Salsa verde is een categorie van groene sauzen die koud of op kamertemperatuur geserveerd worden en waar geen pan aan te pas komt. Bijna elk land heeft zijn eigen favoriete groene variant waarbij de saus gemaakt wordt op basis van azijn, olie, of groenten. Populaire salsa verdes zijn de Argentijnse chimichurri – die je overigens ook in heel Uruguay tegenkomt – geserveerd bij vlees, Italiaanse pesto voor de pasta, Mexicaanse tomatillo- of avocadosalsa, héérlijk bij een warme taco, en Franse pistou of sauce verte.
Dol op salsa verde? Probeer dan dit gegrilde piepkuiken met oregano en kappertjes.
5. Pekel met gekonfijte citroen
We kwamen op Instagram een hele goede tip tegen van Samuel Levie: hij marineert kip een nacht lang in gezouten citroenen, inclusief het pekelwater. De kip wordt er onwijs mals van en héél citroenig. Hmmm!
Wil je zelf aan de slag? Hier vind je het recept voor ingemaakte citroenen.
6. Whiskymarinade
De volle smaak van whisky doet het heel goed in een marinade. In dit recept marineren we er spare ribs mee, waardoor de whisky zich lekker diep concentreert in het vlees. Een saus voor iedereen die verslingerd is aan barbecueën.
7. Sambal
Dit is een vrije interpretatie van de officiële sambal terasi. De traditionele sambal terasi is heel simpel en wordt slechts gemaakt van fijngewreven pepers, zout en terasi. Deze versie is aangekleed met extra aromaten. Met wat extra sojasaus, ketjap en olie maak je er de lekkerste marinade mee.
8. Za’atar
Wonderlijk, dit frisgroene mengsel met kruiden en specerijen. Za’atar is een Midden-Oosterse mix van sumak (zure rode besjes), sesam, tijm en oregano. Soms zit er ook gedroogde za’atar in: een kruid dat dezelfde naam draagt als de mix (verwarrend he?). Voeg za’atar toe aan yoghurt met knoflook en olijfolie voor een snelle dip of marinade, bestrooi het over flatbreads en ander deegwaar of maak er deze marinade van voor over de kip.
9. Vietnamese marinade
Ken je nuoc cham? De Vietnamese dipsaus op basis van limoensap en vissaus, verrijkt met chili, knoflook en in balans gebracht met een beetje suiker. Alison Roman deelde dit recept voor chili-kip waarbij ze zich liet inspireren op diezelfde Vietnamese smaken. Haar twist? Ze voegt ananas toe, lekker zoet, tikje zuur en super in combinatie met kip.
10. Sticky gochujang marinade
Om je vingers bij af te likken! Deze marinade zit bomvol Koreaanse ingrediënten en is lekker pittig dankzij de gochujang: een chilipasta. Met deze marinade geef je extra veel smaak aan tofu, varkensvlees, spiesjes, en vis.
11. Saté kambing
We weten wat je nu denkt, want we zouden toch geen saté marinade geven? Nee, maar deze saté is ook niet je typische stokje. Er komt namelijk dabu-dabu bij: een soort rauwe salsa sambal met groene tomaat uit Manado, Sulawesi. Hij wordt vaak bij gegrilde vis geserveerd, maar het frisse en pittige doet het ook goed bij deze malse geitensaté.
12. Oosterse marinade met five spice (vijfkruidenpoeder)
Dit klassieke Chinese specerijenmengsel smaakt warm en kruidig. De basis is anijs, zowel steranijs als anijszaad, die fijngemalen wordt met kaneel en kruidnagel. De pittige smaak komt van de szechuanpeper, die tintelt zo lekker op je tong. Als je geen five spice hebt, kun je ook een beetje hoisinsaus gebruiken, voor een vergelijkbare smaak. In deze marinade voor sticky drumsticks worden sojasaus, honing, azijn, oestersaus, mosterd en vijfkruidenpoeder gemengd. En onthoud: hoe langer je de kip marineert, des te meer smaak deze krijgt.
Probeer ook deze ananas-hoisinglazuur:
13. Yuzu
Yuzu is een Japanse citrusvrucht met geurige schil én sap. Je gebruikt het zoals citroen of limoen. De yuzu in deze marinade geeft niet alleen een heerlijke flavour boost, maar maakt het vlees ook lekker zacht.
14. Spaans sausje met saffraan en sherry
Sherry, saffraan en gerookt paprikapoeder zijn niet genoeg om deze spareribs onze favoriet te maken. Daarom krijgen de ribben na het bakken een opkikker van munt, peterselie, komijn en amandelen. Je gaart de ribben low & slow in een oven van 120º waardoor het vlees heerlijk mals wordt.
15. Citroenmarinade 2.0
Alle ingrediënten voor deze marinade hak je grof en meng je met elkaar in een kom zodat de smaken in elkaar worden vervlochten als een goed huwelijk. Serveer deze marinade -of salsa, net hoe je ‘m wil gebruiken – bij kip van de barbecue, over geroosterde groenten of een hele zeebaars, of geef er je burgers een boost mee.
16. Homemade yakitori
Yakitori van kip, paddenstoelen, zalm of tofu: alles kan, mits je de saus onder de knie hebt. Officieel heet die saus tare, maar vaak noemen we het yakitori-saus voor het gemak. Gebruik dit recept als basis.
17. Sinaasappelmarinade voor bij makreel
Deze sinaasappelmarinade past perfect bij een vettige vis zoals makreel of bij sardientjes van de bbq. Wij besprenkelen in dit recept makreelfilets met sinaasappelsap en bestrooien ‘m met munt voor een lekker frisse smaak. Serveer de makreel samen met een heerlijke saus van tahin & Griekse yoghurt.
18. Frisse chili-limoenolie
Dit recept bewijst dat een marinade niet moeilijk hoeft te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een limoen, een pepertje, knoflook, citroen en olijfolie.
19. Boter!
Save the best for last! Boter is een ontzettend veelzijdige smaakdrager waar je alle kanten mee op kunt. Roer er bijvoorbeeld een lik Thaise currypasta door, een beetje wasabi, fijngesneden zwarte olijven of een handje verse kruiden. Alleen al de klassieker met knoflook en peterselie is een van de beste toppings voor een stuk vlees dat net van de grill komt. Drie recepten om uit te proberen:
20. Pittige tahinmarinade
Soms mist je marinade een bepaalde diepgang, een volle smaak met genoeg vettigheid die de andere ingrediënten bij elkaar kan houden. Tahin is zo’n ingrediënt. De Midden-Oosterse sesampasta geeft sauzen de wulpse ronding die ze verdienen. Hier maken we er een marinade mee met limoen, knoflook en een chilipepertje.