Het is misschien wel de meest voordelige manier om gerechten meer smaak te geven: een blikje of potje vol delicate ansjovis. Echte krachtpatsers uit de voorraadkast, want ze barsten van de umami. A little goes a long way, maar daardoor lijkt je voorraad ingeblikte vis soms eindeloos.
Ansjovis is breed inzetbaar en net zo essentieel als peper en zout, vinden wij. Van de vangst wordt maar een klein deel direct geconsumeerd, de verse vis is namelijk maar heel kort houdbaar. Daarom leunt onze consumptie vooral op de ingeblikte variant. En daar is niks mis mee, want de smaak van geconserveerde ansjovis is juist intenser en geeft gerechten een heerlijke zilte oppepper.
Wil je graag een keer verse ansjovis proberen? Deze Nederlands familie vist op ansjovis in de Oosterschelde: familie van Dort. De smaak? Zacht, romig en puur. Ga dat vooral zelf een keer proeven in Bergen op Zoom.
De beste conserven
Terug naar de meer gangbare vorm: ansjovis uit blik of pot. Maar voor welke soort – in die zee van conserven – kies je nou? Wanneer je de vissen ‘uit het vuistje’ eet, kun je het best voor een blikje uit het hogere segment gaan. Ansjovis-fans zijn erg te spreken over bijvoorbeeld Ortiz en de visjes van Fish Tales.
Gebruik je de zoute visjes als basis van een stoof, laat je ze meesudderen of wil je simpelweg besparen op de kosten? Ga dan voor conserven met een lagere prijs.
Luisteren naar ansjovis-fans
Wil je twee ansjovisfans aan het woord horen? Luister dan naar de podcast Makkelijke Eters van culinair recensent Hiske Versprille en Joël Broekaert. In hun aflevering over Pizza Napoletana gaan ze helemaal los; ze leggen uit hoe ansjovis precies gemaakt wordt, welke blikjes je het beste kunt kopen en we krijgen te horen waarom Hiske de vis op twee verschillende momenten toevoegt als ze een pasta maakt. Let op: je moet wel tegen smakgeluiden kunnen, want er wordt live gesmuld van een broodje boter met ansjovis.
Extra prettig: zo’n blikje vis is lang houdbaar. Krijg je de geopende verpakking niet snel op? Dan kun je ze ook invriezen.
Recepten met ansjovis
geroosterde preisoep met ansjovis-peterselie-olie
Liever geen ansjovis? Gebakken blokjes salami is een lekker alternatief voor deze geroosterde preisoep.
Je herkent het vast: één hap van een fijn bord risotto en je bent gelijk terug in Italië! Deze risotto met prei en ansjovis maak je met visfond. Een flinke schep mascarpone erop en klaar ben je, binnen 30 minuten. Geef er gestoomde broccoli bij, besprenkeld met notenolie, en strooi er nog wat gehakte hazelnoten overheen. Houd je van uitgesproken smaken? Stop er dan gerust wat meer ansjovis in! Minder fan van ansjovis, maar wel van spek? Dan is deze risotto met radicchio en gorgonzola iets voor jou.
Voor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet. Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en gescheurde basilicum.'
toscaanse tomaten-broodsalade met vers gezouten ansjovis
In delicious.april 2014 gaat Mister Kitchen op jacht naar Hollandse ansjovis. Een paar jaar geleden kregen wij onderstaand ansjovis-recept van Leonardo Pacenti van Toscanini (Amsterdam).
Om een (Italiaans) zomers diner mee te starten of gewoon als gulle lunch: deze salade met asperges en radicchio smaakt waanzinnig. Marineer gezouten ansjovisfilets in olijfolie met citroen en majoraan, dan krijgen ze een heerlijk zachte smaak. En kies voor deze salade bittere (Italiaanse) slasoorten, zoals frisee, trevisse, radicchio of puntarelle.
Ovenschotels zijn meestal heel simpel om te maken, maar dit recept maakt het nóg makkelijker. Rode mul heeft lekker stevig visvlees en heel veel smaak. Geef bij de vis sappige trostomaatjes aan de tak, gegrild met wat olijfolie in de oven. Weinig tijd? Gebruik dan voorgekookte aardappelschijfjes uit het koelvak. Scheelt toch weer 10 minuutjes bereidingstijd.
Janneke Philippi bedacht voor ons deze doe-het-zelf-pastasalade. ‘Ik vind het verrassend om de ingrediënten van een salade apart te presenteren, zodat iedereen z’n eigen salade kan samenstellen. Alle ingrediënten kun je van tevoren voorbereiden!’ Binnen een half uur staat deze salade op tafel en nog beter; in het park, op je balkon, in de tuin, als het maar al fresco is!
Ingelegde ansjovis is op zich al een fantastische smaakmaker, maar verwerkt tot anchoïade is het bijna verslavend in bijv. mayonaise of elke warme saus die om wat extra pit vraagt. Met fijngehakte olijven maak je er supersnel een verrukkelijke tapenade van. Maar zo uit de hand met verse radijsjes ook heerlijk.
Harder is een vis die veel voorkomt langs de Nederlandse eilanden. Helaas wordt deze vis nog niet zo veel gegeten, maar daar brengen wij vandaag verandering in! Maak er smeuïge aardpeerpuree bij en serveer met zelfgemaakte ansjovis-tomaatboter en amandelschaafsel. Je kunt ook aardpeerchips serveren bij vis. Het recept vind je hier!
Janneke geeft zo’n leuke twist aan klassieke stamppotten, dat je ervan wilt blijven eten. Maak maar eens deze bijzondere boerenkool met olijven en ansjovis.
Heerlijk,tongsandwich met citroen-kappertjesroom. Door de visfilets te beleggen met sjalotten en ansjovis, en daarna dubbel te vouwen maak je een echte vissandwich. De friszure saus van room, citroen en kappertjes past perfect bij de zachte smaak van de tong. Ook lekker: makreel met broodkruim en kappertjes!
Speciaal voor Familietijd maakte Janneke gebraden kalkoen met rozemarijn en sinaasappeljus. Haar tip: het is lekker om aan de puree verse kruiden, fijngehakte ansjovis of wat Parmezaanse kaas toe te voegen!
Vandaag op het Italiaanse menu: pollo al vino bianco met fagiolini al limone. De fagiolini krijgen een boost door de ansjovis en citroen. En de pollo heeft een kruidige en iets zoete smaak.
citroen-varkenshaasmedaillons met spinazie en pasta
Deze feestelijke varkenshaasmedaillons zijn easy om te maken. Marineer ze met citroenolie, fruit ze in met knoflook en ansjovis, wikkel er rolletjes parmaham omheen en serveer met lintpasta. Enjoy!
Raapstelen met hun peperige smaak geven dit pastagerecht body. En door de ansjovis helemaal te laten smelten in olijfolie, krijgt het een nog intensere smaak. De krokante, geroosterde zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten maken er een bijzonder en eigentijds gerecht van. Maak ook deze aardappelsalade met raapstelen, eitjes en soldaatjes!
crostini alla Toscana met boter, kappertjes-peterseliesalsa & ansjovis
In Toscane vind je net zoveel gerechten met brood als cipressen in het landschap. Van panzanella tot pappa al pomodoro en acquacotta, ‘gekookt water’ verrijkt met brood en olijfolie en meer ingrediënten.3x borrelhapjes voor bij de wijn, lekker bij de aperitivo!