De Dutch oven: over de grens denkt men vaak direct aan Nederlanders wanneer er gekookt wordt met deze tool. Toch moeten we zelf vaak twee keer knipperen voordat we écht weten waar het over gaat. Een Dutch oven, dat is toch gewoon een stoofpan? Waarom is zo’n pan zo speciaal en wat is er nou precies zo Dutch aan?
We zochten het voor je uit en geven je direct een stel heerlijke recepten om zelf mee de keuken (of de tuin!) in te duiken.
Wat is een Dutch oven
De parallel die getrokken wordt met een stoofpan is geen gebakken lucht: zowel een stoofpan als een Dutch oven zijn gemaakt van bestendig, zwaar materiaal. Dutch ovens zijn van gietijzer, wat heel geschikt is om gerechten langere tijd in te garen, onder de meest uiteenlopende omstandigheden.
Wat een Dutch oven net iets specialer maakt dan een stoofpan of braadpan? Zo’n oven staat op pootjes, heeft een platte deksel waar kolen of hout op geplaatst kan worden én (meestal) een stevig handvat om de pan uit het vuur te kunnen tillen. Om deze reden is een normale stoofpan of braadpan wel geëmailleerd en een Dutch oven niet. Zonder de emaille laag kun je hem aan heftigere omstandigheden blootstellen.
Waar komt de naam vandaan?
‘Dutch’ verwijst naar de manier waarop deze pannen gemaakt werden: in Nederland gebeurde dat met behulp van zandmallen. De Britse pionier Abraham Darby keek die kunst van het ijzer gieten bij ons af, nam zijn ontwerp mee naar Engeland en produceerde de Dutch ovens. Hij exporteerde ze voornamelijk naar Amerika en daar zijn ze tot op de dag van vandaag enorm geliefd.
De delicious. redactie kan echter niet uitsluiten dat het zuinige karakter van de Dutch oven tevens een rol heeft gespeeld bij de naamgeving. Doordat je lekker traag en stabiel kunt garen met deze pan, is een Dutch oven een energiebewuste en energiebesparende manier om gerechten in te bereiden. Gierig, zuinig, of gewoon heel verstandig? Wij weten het wel!
Hoe kook je ermee?
Het principe is doodsimpel: je neemt een gietijzeren pan of pot met een vlakke bodem. Plaats er een deksel met opstaande randen bovenop, waar je vervolgens gloeiende kolen op kunt leggen. Deze pan hang je aan een driepoot boven een houtvuur of je zet hem in een bedje van gemoedelijk gloeiende kolen.
Heb je een grote barbecue? Plaats de pan dan in de barbecue. Hierbij kun je eventueel ook gebruik maken van indirecte hitte: de mogelijkheden met zo’n braadpan zijn eindeloos.
Traditioneel worden deze pannen gebruikt voor het braden van vlees, maar dat is lang niet het enige waar een Dutch oven zich voor leent. Braden, bakken, sudderen, stoven, frituren, koken, stomen: het kan allemaal met één pan en een smeulend (kamp)vuur. Groenten en peulvruchten worden ook waanzinnig lekker in zo’n robuuste braadpan, dus voor alle vega(n)s is het een ideaal cadeau!
Van langzame stoofpotten tot het bakken van brood, met wat oefening begrijp je waarom deze Hollandse oven nog altijd zo populair is onder (wild)kampeerders en andere buitenlui. Maar ook thuis kun je er heerlijke gerechten mee bereiden. We stelden een fijne lijst recepten voor je samen zodat je nooit uitgekookt raakt met jouw Dutch oven!
Lekkere Dutch oven recepten
cowboy-wildstoof met peer, jeneverbes & gepofte zoete aardappel
Buiten koken is niet alleen sfeerverhogend, het is ook nog hartstikke praktisch. Want als je ooit handen, ovens of grillen te kort komt dan is dat wel met kerst. Daarom: buiten grillen kan zomaar dé oplossing zijn. Na het eten schuif je met z’n allen om het vuur, dekentje om, warm drankje in de hand. Iets gezelligers bestaat er haast niet! Deze cowboy-wildstoof van Yvette van Boven is speciaal gemaakt om open vuur te bereiden. Handig: je kunt de aardappels en stoof 1 dag van tevoren maken. Warm ze op de dag zelf weer op op het vuur of op het fornuis. BEREIDINGSWIJZE Op open vuur: in een gietijzeren pan hangend aan een driepoot. Fornuis: laat op heel laag vuur in een zware stoofpan op het fornuis stoven. Voor de aardappels kun je ook de oven gebruiken. Verwarm voor op 200°C.
gestoofde varkensschouder met abrikozen, amandelen en salie
Een pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
Yvette van Boven is groot fan van een Franse cassoulet. Nu heeft ze haar eigen, vega variant gemaakt en deelt haar recept met ons. Het vlees mis je helemaal niet door de heerlijke smaken van de gedroogde bonen, geroosterde knoflook en gekonfijte knoflook. Kortom, een groot en smakelijk feestje! Tip: Begin de avond van tevoren met dit recept als je gedroogde bonen gebruikt of volg Yvette's snelle methode*
Een dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
Jord: ‘Coq-au-vin is de ultieme Franse plattelandsklassieker waarmee elk eetcafé wel eens de menukaart opsiert. Het origineel is ooit bedacht om de wat taaiere haantjes een smakelijk einde te bieden, maar het gebruik van diens malsere en sappiger vrouwelijke wederhelft is inmiddels breed ingeburgerd. Om dit comfortfood-icoon net wat meer outdoor ruigheid te geven voeg je er kippenhartjes en -maagjes aan toe. Dat is misschien even slikken, maar de structuur en smaak van deze add on’s maken het gerecht net wat hartiger.’
Desembrood is fantastisch! Het maken ervan is minder arbeidsintensief dan het lijkt én bakken met desem geeft een voedzamer resultaat dan doorsnee broden. Precies wat je nu nodig hebt.De droom van menig hobbykok is dan ook om zelf goede desembroden te kunnen bakken. En laten wij daar nou net het ultieme recept voor hebben. Wist je dat we ook een complete cursus hebben voor het bakken van desembrood? In deze delicious.cursus van onze Academy leer je alles wat je moet weten. Van het maken van een starter, een voordeeg en de autolyse-fase tot het inkerven van je deeg en het bakken van je brood. Waar wacht je nog op? Word nú de bakker die je altijd al hebt willen zijn!
In Indonesië weten ze wat écht lekker is. Stoofvlees + zelfgemaakte kruidenpasta + romige kokossaus = verrukkelijk. Heb jij nog stoofvlees over? Doe het dan op dit heerlijke broodje met smokey chilisaus.
Spelt is vezelrijk graan, familie van tarwe. De smaak van speltmeel is iets nootachtiger dan van tarwe. Ideaal voor brood, cake en muffins, die er donkerder en steviger door worden.
Liefhebbers van stamppot opgelet: dit is een stamppot 2.0! Gecombineerd met hazenpeper is het een waanzinnig lekker stoofgerecht, perfect voor een winterse avond en ideaal tijdens kerst. Het recept is voor 4 personen, maar laat zich makkelijk verdubbelen voor een grotere groep. En wil je het van tevoren maken? Dat kan al helemaal.
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
Zin in een Hollandse pot met een twist? Dan zijn de goulashballen met andijviestamppot echt iets voor jou. Bereid de goulashballen als het lukt een dag van tevoren, dan zijn ze extra lekker! Fan van goulash? Kijk dan ook eens naar deze rundergoulash met stokbrood.
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten. Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
Gek op recepten met wild? Dan ben je bij deze hert bourguignon aan het juiste adres. Lekker met spruitjespuree en daardoor het ultieme gerecht voor de herfst & winter. Ook super voor grote groepen en de feestdagen! Ook zo gek op boeuf bourguignon, maar niet zo veel tijd? Dit recept voor boeuf bourguignon staat binnen 30 minuten op tafel.
coq au vin met cognac en bospaddenstoelen
Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
Hachee heeft even wat tijd nodig om zacht en mals te worden, maar eenmaal op het bord zijn de smaak en structuur onweerstaanbaar. Dit recept voor hachee met dadelstroop krijgt zijn krachtige, zoet-hartige smaak door de smaak door de combinatie van steranijs en kardemom.
Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor dit snelle eenpansgerecht. Ook handig: deze verrukkelijk ruikende en smakende Hongaarse rundergoulash kun je de avond ervoor al kan maken! Gek op stoven? Maak ook eens deze stoof van kippendij en abrikozen. Of bekijk ons stoofdossier voor tips & tricks.
Groot fan van stoven, maar weinig geduld? Zoek niet verder! Deze gumbo met kip is binnen 30 minuten klaar. Gumbo is een kruidig stoofgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Snel klaar en ontzettend lekker!Op zoek naar nog meer stoof inspiratie? Kijk dan naar deze vegetarische pastinaakstoof!
Het Italiaanse Puglia in de hak van de laars heeft een eerlijke en eenvoudige keuken. oud brood en frisgroene olijfolie zijn de ingrediënten in signature dishes in de ‘arme’ keuken van Puglia. De grassige olijfolie maakt de smaak van deze gekonfijte venkel onweerstaanbaar. Zo gedaan, dat venkel konfijten. Maar met maar een paar ingrediënten heb je zo de lekkerste venkel ooit!
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook! Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
Dit traditionele Russische gerecht is met portobello's net zo lekker als met een stuk vlees! Spice it up en vervang een deel van het paprikapoeder door extra pikant paprikapoeder. Kies mooi rood, geurig paprikapoeder, dat maakt écht verschil.Op zoek naar meer veganistische recepten? Hier vind je onze vegan lasagne met miso en paddenstoelen.
Vaak te vinden in soep, maar net zo lekker in een stoof. Heerlijk met een vers afgebakken focaccia. Janneke tipt: ‘Ik haal het vlees na het stoven al in de keuken van het bot. Je kunt er ook voor kiezen de stukken ossenstaart met been te serveren. Op een stoere plank bijvoorbeeld, met een kommetje saus en een stuk brood.’
Deze visstoof met venkel en saffraan is er een in de categorie: weinig moeite groots effect en smaak! Saffraan en venkel zijn een topcombinatie met vis. De zachte anijsachtige smaak van venkel kan je versterken door op het laatste moment een scheut anijslikeur (zoals pastis) aan de stoof toe te voegen. Ook lekker: laat een takje dragon meestoven.
runderschenkel met cassoulet, crostini met merg en gremolata
Botermalse runderschenkel die toch nog z’n structuur houdt, grote bonen die zwemmen in het stoofvocht, een gremolata die ’t net wat frisser maakt en crostini erbij met geroosterde merg. Dit gerecht is voor fans die écht willen uitpakken.
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!Nog een delicious.recept voor vega soep!