5x de lekkerste lasagne recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Lasagne, één van onze favorieten als het aankomt op comfort food. Met vlees, met vis of vól met groenten: je kunt er alle kanten mee op. Als je ‘m maar in de oven stopt met een flinke laag kaas erop. Zó lekker.

lasagne met gehaktballetjes

aantal 6 | hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, najaar, voorjaar | italiaans |
Ideaal als er weer eens te weinig uren in de week zitten: onze homemade diepvriesmaaltijden. In delicious.oktober geven wij je 5 recepten die allemaal bewaard kunnen worden in de vriezer. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen nog op te warmen in de oven. Bijvoorbeeld deze lasagne met gehaktballetjes en rozemarijnbechamelsaus.
kooktijd55 minuten
Oven1 uur 5 minuten

ingrediënten

  • 250 g varkensgehakt
  • 250 g kalfsgehakt
  • 20 g parmezaanse kaas geraspt
  • 60 g broodkruim vers
  • 2 el oreganoblaadjes fijngesneden
  • 1 ei losgeroerd
  • 2 el olijfolie mild
  • 9 lasagnevellen groot, voorgekookt
  • 2 courgettes in lange linten geschaafd 55 g mozzarella, jngesneden
  • 2 el pijnboompitten geroosterd
  • evt. zuringblaadjes voor garneren

tomatensaus

  • 1 el milde olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 700 ml passata gezeefde tomaten

bechamelsaus

  • 60 g boter
  • 40 g bloem
  • 600 ml melk
  • 2 tl rozemarijn fijngesneden
  • 50 g mozzarella fijngesneden
  • 40 g cheddar grof, geraspte
  • ook nodig: ± 22×22 cm bakvorm vierkante, ingevet

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit voor de tomatensaus de olie in een grote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Bak hierin de ui 5 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee tot het aroma vrijkomt. Voeg de gezeefde tomaten en 125 ml water toe en roer. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de saus 10 min. pruttelen met de deksel schuin op de pan. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Doe het gehakt met de parmezaan, het broodkruim, de oregano, het ei en wat zout en peper in een kom. Kneed met natte, schone handen door elkaar. Schep telkens een opgehoopte eetlepel (20 g) van het gehakt- mengsel en draai tot gehaktballetjes. Verhit 1 el van de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de balletjes onder af en toe schudden in 5 min. goudbruin. Voeg ze toe aan de tomatensaus en verwarm ze ± 10 min. tot ze gaar zijn.
  • Smelt de boter voor de bechamelsaus in een steelpan met dikke bodem op matig vuur. Laat de boter niet bruin worden! Strooi de bloem erover en bak de roux in 2 min. gaar. Klop met een garde geleidelijk de melk erdoor zodat je een gladde saus krijgt. Doe de rozemarijn erdoor en breng al roerend
  • op matig vuur aan de kook. Laat al roerend 2 min. koken. Neem van het vuur en roer de mozzarella, cheddar en zout en peper erdoor.
  • Verdeel een dun laagje tomatensaus over de bodem van de bakvorm. Leg hier 3 lasagnevellen op. Schep eenderde van de bechamelsaus erover en verdeel de helft van de gehakt- balletjes erover. Schep de helft van de tomatensaus erover. Leg hier weer 3 lasagnevellen op, plus de helft van de resterende bechamelsaus. Verdeel de rest van de gehaktballetjes en tomatensaus erover. Dek af met de laatste lasagnevellen en schep daarop de rest van de bechamelsaus. Verdeel de courgetterepen erover. Vet een vel aluminiumfolie dat ruim over de bakvorm past licht in. Vouw het met de ingevette kant naar boven losjes over de bakvorm en zorg dat de folie het oppervlak niet raakt. Zet de bakvorm op een bakplaat en bak de lasagne 30 min. in de oven.
  • Neem de lasagne uit de oven en verwijder het folie. Bestrijk de courgettes met de rest van de olijfolie. Verdeel de mozzarella erover. Bak de lasagne nog 35 min. of tot hij door en door warm is en mooi kleurt. Neem uit de oven en laat 10 min. rusten. Bestrooi met de pijnboompitten en evt. de zuring.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
lasagne voorbereiden?
1 maand van tevoren
Maak de lasagne en laat hem volledig afkoelen. Omwikkel hem met een dubbele laag plasticfolie. Zet in de diepvries.
1 dag van tevoren
Zet in de koelkast om te ontdooien.
de avond zelf
Verwarm de oven voor op 180ºC. Neem de lasagne uit de koelkast en verwijder de plasticfolie. Laat 30-40 min. doorwarmen in de oven. Dek hem halverwege losjes af met aluminiumfolie zodat de bovenlaag niet verbrandt.
 
Recepten: Tracy Rutherford. Fotografie: Al Richardson. Styling: Kristen Wilson. Bereiding: Lucy Busuttil. Bewerking: Bas Robben
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
vegetarisch

prei-ricottalasagne met walnoten

aantal 4 | hoofdgerecht | familietijd | italiaans |
Geniet van heerlijk verwarmend en geurig comfort food, heel makkelijk en snel te maken. Ook voor niet-vegetariërs is deze lasagne met prei, ricotta en walnoten uit Familietijd een must! 
prei-ricottalasagne
kooktijd25 minuten
Oven45 minuten
totale tijd1 uur 10 minuten

ingrediënten

  • 800 g prei à 1,2 kg vuil
  • 75 g boter
  • 3 tenen knoflook fijngesneden
  • 50 g bloem
  • 750 ml melk vol
  • 75 g parmezaanse kaas geraspt
  • 1 bakje ricotta* 250 g
  • 100 g walnoten grofgehakt
  • 250 g lasagnebladen voorgekookt
  • handvol basilicumblaadjes

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd het stugge donkergroene deel van de prei. Halveer de prei zodat van elk 2 stukken van gelijke lengte ontstaan. Snijd de preistukken over de lengte door en snijd de helften vervolgens nogmaals door zodat lange kwartlamellen ontstaan.
  • Smelt in een hapjespan 25 g boter. Voeg de prei toe en leg de deksel op de pan. Smoor de prei in 10-12 min. gaar. Schep regelmatig om.
  • Smelt in een sauspan de rest van de boter en bak hierin de knoflook 1 min. zachtjes. Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee. Schenk langzaam en al kloppend met een garde de melk erbij. Breng aan de kook en klop tot een gladde, gebonden saus. Voeg ⅔ van de Parmezaanse kaas, ¾ van de ricotta en zout en peper naar smaak toe.
  • Schep een laag kaassaus in een ingevette ovenschaal. Leg er 2 lasagnebladen op. Dek af met een laagje saus en leg er wat prei en wat walnoten in. Maak meer lagen met de lasagnebladen, de kaassaus en de prei en walnoten. Eindig met een laag lasagnebladen bedekt met de rest van de saus, de prei en de walnoten. Verdeel er de rest van de ricotta en de Parmezaanse kaas over.
  • Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in 40-45 min. goudbruin en gaar. Bestrooi de lasagne uit de oven met de basilicumblaadjes.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Roer voor wat pit in de lasagne 100 g stukjes Taleggio of verbrokkelde blauwe kaas door de ricotta. Laat dan de Parmezaan in de saus weg.
boterzachte prei
Door de prei zachtjes te smoren in wat boter wordt de smaak mild, zelfs in de verte zoet, en de beet boterzacht. Een heerlijke combinatie met de rijke saus met parmezaan en ricotta.
Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
vegetarisch

groentelasagne met uienchutney

aantal 6 | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend, zomer | mediterraans |
Een groentelasagne misstaat niet als hoofdgerecht tijdens een kerstdiner vol comfort food. Ook vervend vleeseters zullen smullen van deze lasagne met meiknol, pompen en cavalo nero.
groentelasagne
voorbereiding55 minuten
kooktijd5 minuten
Oven55 minuten
totale tijd1 uur 55 minuten

ingrediënten

  • 4 meiknolletjes
  • 1 flespompoen
  • 400 g palmkool cavolo nero
  • 100 ml olijfolie
  • 150 g mascarpone
  • 150 g ricotta
  • 150 g parmezaanse kaas geraspt
  • ook nodig: grote ovenschaal van ± 35×25 cm ingevet, met bakpapier belegd

uienchutney

  • 2 el olijfolie
  • 3 zoete uien in halve ringen
  • 2 el suiker
  • ½ tl piment
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 tl kaneel

instructies

Voorbereiden:

  • (kan 1 dag van tevoren) Verhit voor de uienchutney de olijfolie op middelhoog vuur en bak de uien in 30 min. tot een zachte chutney. Roer regelmatig. Voeg na 10 min. de suiker, piment, nootmuskaat, kaneel en flink wat zwarte peper en zout naar smaak toe.
  • Snijd de knolletjes in dunne plakjes. Schil de pompoen, halveer de pompoen en verwijder de pitten en draden met een lepel. Snijd de pompoen in de lengte in dunne plakjes.
  • Verdeel de eerste laag plakjes meiknol en pompoen over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met zwarte peper en zout en besprenkel met wat van de olijfolie.
  • Roer de mascarpone los met de ricotta en parmezaan. Verdeel de helft van het mengsel in vlokjes over de pompoen en meiknol. Beleg met een deel van de palmkool en beleg daarna weer met een laagje meiknol en pompoen, bestrooi met peper en zout. Verdeel de uienchutney erover en beleg met de rest van de palmkool. Schep de rest van het mascarpone-ricottamengsel er in vlokjes over en besprenkel met de rest van de olijfolie. Dek de schaal af en zet koel weg tot gebruik.

Bereiden:

  • (begin 2½ uur van tevoren, de schaal moet op kamertemperatuur komen) Verwarm de oven voor op 180ºC. Bak de lasagne in het midden van de oven in 45-55 min. gaar. Neem de laatste 15 min. het aluminiumfolie eraf, zodat het mooi goudbruin kan worden.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recepten: Merijn Tol. Fotografie: ERic van Lokven. Styling: Jet Kins. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

 

vegetarisch

pompoen-courgettelasagne

aantal | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend, zomer | mediterraans |
Soms hebben we spontaan zin in een lasagne! Deze variant op de traditionele vul je met pompoen die bestreken is met ricotta en courgetteschijfjes met honing. Zin in meer pompoen? 
voorbereiding30 minuten
Oven35 minuten

ingrediënten

  • 500 g ricotta
  • 140 g parmezaanse kaas geraspt
  • 200 g diepvriesdoperwten geblancheerd, koud gespoeld
  • ½ bos basilicum stelen fijngesneden
  • 1 citroen rasp en sap, bio
  • 1 tl chilivlokken
  • 120 g witte amandelen geroosterd, grof gehakt
  • 750 g flespompoen gehalveerd, draden en pitten verwijderd, geschild
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 2 el honing
  • 2 courgettes kleine gele
  • 2 courgettes kleine groene l
  • courgettebloemen voor garneren
  • 1 el appelciderazijn
  • ook nodig: mandoline* of kaasschaaf
  • 22 cm Ø ronde ovenschaal stoommand of -pan,

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Pureer de ricotta, geraspte kaas, doperwten, basilicum- blaadjes en -stelen, citroenrasp en chilivlokken grof in de keukenmachine. Doe over in een kom en roer 80 g van de amandelen erdoor.
  • Schaaf de pompoen in plakjes van 5 mm dik. Stoom de pompoen 1 min. Meng 1 el olijfolie en 1 el honing en bestrijk de pompoen ermee. Leg een kwart van de pompoenplakjes naast elkaar in een enkele laag in de ovenschaal en bestrijk met een derde van het ricottamengsel. Herhaal dat tweemaal en eindig met een laag pompoen. Bak de pompoenlasagne in de oven 30-35 min. tot het bovenste pompoenlaagje net karamelliseert. Laat wat afkoelen.
  • Schaaf intussen de courgettes op een mandoline in dunne schijfjes en maak de bloemen voorzichtig los. Meng de azijn en de resterende eetlepel honing en olijfolie in een kom. Verdeel de gele en groene courgetteschijfjes en de bloemen over de lasagne en strooi de resterende 40 g amandelen erover. Sprenkel de honingolie erover en serveer. 
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Een mandoline koop je bij kookwinkels.
Tekst en recepten: Shannon Harley. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!