cheesecake sinaasappel-karamel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Cheesecake, wie is er niet gek op? Er zijn eindeloos veel variaties te bedenken, deze met romige vulling en gekaramelliseerde sinaasappel is een top-cheesecake! Laat de randjes van de sinaasappelschijfjes voor deze cheesecake mooi donker worden, dan krijgen ze een volle, licht rokerige karamelsmaak. 

Meer een chocoladefan? Maak de delicious. cheesecake met chocoglazuur

cheesecake sinaasappel-karamel

zoet (12-16 personen)

250 g koekjes, bijv. kandij- of bastognekoeken
1 sinaasappel, dik geschild tot op het vruchtvlees, in plakken + 2 tl sinaasappelrasp
1 tl lemon pepper, Jonnie Boer, Euroma, iets fijner gevijzeld
40 g gemalen hazelnoten
70 g boter, gesmolten
750 g roomkaas, in blokjes, op kamertemperatuur
200 g fijne kristalsuiker
3 eieren
70 g (4 el) karamelspread (pot, supermarkt)
3 el lichtbruine basterdsuiker
ook nodig: springvorm van 22 cm Ø, ingevet, bodem en wand bekleed met bakpapier*

Verwarm de oven voor op 150°C.

Maal voor de bodem van de cheesecake de koekjes fijn in een keukenmachine. Voeg de sinaasappelrasp, lemon pepper en gemalen hazelnoten toe en mix erdoor. Mix dan de boter erdoor. Schep het kruimelmengsel in de geprepareerde bakvorm en druk het tegen de bodem. Laat 10 min. opstijven in de koelkast.

Klop intussen met de mixer de roomkaas met de kristalsuiker in ± 5 min. tot een licht en luchtig mengsel. Klop de eieren er een voor een door en voeg het volgende ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Schenk de vulling op de kruimelbodem. Roer evt. de karamelspread los met 1 el heet water als het te dik is en sprenkel het in een swirl over de taart. Steek een botermes verticaal in de vulling en maak een soort zigzagbeweging in het cheesecakemengsel, zo krijg je een marmereffect. Zet de vorm op een bakplaat.

Bak de cheesecake 50-60 min. tot de bovenkant van de vulling gestold is en de vulling vanbinnen nog iets wiebelig is. Schakel de oven uit. Laat de cheesecake ± 2 uur afkoelen in de oven, met de ovendeur op een kier. Laat daarna liefst een nacht opstijven in de koelkast.

Neem de cheesecake uit de bakvorm en breng over op een schaal. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep de sinaasappelplakken in een kom om met de basterdsuiker. Leg ze op de bakplaat en sprenkel het uitgelopen sap uit de kom erover. Grill ze 5 min. tot ze karamelliseren en donkere grillrandjes krijgen en laat iets afkoelen. Garneer de cheesecake met de sinaasappelschijfjes.

* Op deliciousmagazine.nl/helptvideo zie je hoe je een springvorm bekleedt met bakpapier.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 60 min. / afkoelen in de oven ± 2 uur / koelkast 1 nacht
p.p. ± 373 kcal / 7 g eiwit / 24 g vet / 31 g kh

cheesecake-sinaasappel-karamel-deliciousmagazine

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze