Pruimencobbler met gekruide rodewijnsaus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze pruimencobbler is warm uit de oven extra lekker. Met de kruidige wijnsaus wordt het een perfect nagerecht voor op een koude winteravond.

7x warme toetjes waar je blij van wordt

Pruimencobbler met gekruide rodewijnsaus

nagerecht (6 personen)

12 pruimen, gehalveerd, pitten verwijderd
225 g zelfrijzend bakmeel
1 tl gemalen kaneel
125 g koude boter, in blokjes
125 g donkerbruine basterdsuiker
1 ei
1 el heel fijn gesneden rozemarijnnaaldjes + extra takjes voor garneren
125 ml karnemelk
100 geschaafde amandelen
lobbig geklopte room of crème fraîche, voor serveren
ook nodig: bakpapier, ovenschaal van 2 l inhoud

wijnsaus
450 ml rode wijn
110 g (fijne) kristalsuiker
2 el rode bessengelei*
2 steranijs
2 kaneelstokjes
3 kruidnagels
schil van 1 (bio)sinaasappel, in reepjes gesneden

Verwarm voor de wijnsaus de wijn, suiker, rode-bessengelei, specerijen en sinaasappelschil in een pan op middelhoog vuur. Roer dit mengsel 1-2 min. tot de suiker opgelost is. Kook dan nog ± 15 min. tot het vocht gereduceerd is en siroopachtig. Zeef de saus boven een kom, gooi de vaste delen weg en laat afkoelen.

Verwarm intussen de oven voor op 180ºC. Leg de pruimen met de snijkant boven in de ovenschaal en bak ze ± 10 min. in de voorverwarmde oven of tot ze zacht zijn. Zeef vervolgens het bakmeel en de kaneel boven een kom en wrijf er dan met je vingertoppen de boter doorheen tot het mengsel lijkt op fijn broodkruim. Voeg de basterdsuiker, rozemarijn, karnemelk en het ei toe en roer alles door elkaar. Zet het beslag weg.

Neem de pruimen uit de oven. Besprenkel de pruimen met 250 ml van de wijnsaus en schep er dan eetlepels vol van het beslag op. Bestrooi met de amandelen en bak de pruimencobbler ± 30 min. of tot hij goudbruin is. Garneer met de takjes rozemarijn en serveer tot slot met de rest van de gekruide wijnsaus en de room of crème fraîche.

* Rode-bessengelei koop je bij delicatessenwinkels of vervang het door bijv. cranberrygelei of -compote.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 40 min

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

cobbler-deliciousmagazine