nr.1 foodmagazine

stamppot met bloemkool, veldsla, Leidse kaas en Amsterdamse ui

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Als er een gerecht echt Hollands is, dan is het wel stamppot. Je kunt er eindeloos mee variëren en experimenteren. Deze stamppot wordt klaargemaakt met bloemkool. De boter, crème fraîche en Leidse kaas maken de stamppot lekker smeuïg en de Amsterdamse uitjes geven het geheel wat extra pit.

Wil je verder experimenteren met dit Hollandse gerecht? Probeer dan eens deze uienstammpot met kwartel en tijmjus.

stamppot met veldsla, Leidse kaas en Amsterdamse ui

hoofdgerecht (4 personen) v

1 kg kruimige aardappels, geschild, in gelijke stukken
400 g bloemkool, in roosjes
20 g boter
150 g Amsterdamse uitjes, gehalveerd
100 ml crème fraiche
150 g veldsla
125 g Leidse kaas +, helft in blokjes, helft geraspt

Kook de aardappels in een laagje (3-4 cm) licht gezouten water afgedekt in 20-25 min.
gaar. Voeg na 15 min. de bloemkoolroosjes toe en kook mee.

Verwarm intussen in een koekenpan de boter en bak de Amsterdamse uitjes hierin
12-15 min. tot ze licht kleuren.

Giet de aardappels en bloemkool af en vang het kookvocht op. Voeg de crème fraîche toe en stamp de aardappels en bloemkool grof. Voeg evt. nog wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken en breng op smaak met peper en zout. Schep de veldsla en de kaasblokjes door de stamppot.

Verdeel de stamp over de borden en bestrooi met de geraspte Leidse kaas en Amsterdamse uitjes.

Bereiden ± 40 min.

stamppot