noedels met paddenstoelen en gemarmerde thee-eieren

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

 

noedels met paddenstoelen en gemarmerde thee-eieren

hoofdgerecht | 4 personen v

1 tl vijfkruidenpoeder
125 ml donkere sojasaus
2 tl donkerbruine basterdsuiker
3 steranijs
2 zakjes zwarte thee (bijv. English breakfast) 4 eieren
400 g gedroogde Chinese tarwenoedels (bijv. yang chun*)
1 el sesamolie*
1 klein struikje paksoi, in de lengte in vieren gesneden
5 el arachide-olie
500 g gemengde Aziatische paddenstoelen, bijv. oesterzwammen, shiitake en enoki
2 tenen knoflook, geperst
zwart sesamzaad en radijskiemen, om te garneren

gemberdressing
1 teen knoflook, geperst
3 el rijstazijn
3 el arachide-olie
2 tl koudgeperste sesamolie*
2 tl chili-olie
2 tl fijngeraspte gemberwortel 1 tl jne kristalsuiker

Leg de eieren in een pan waar ze met z’n vieren krap in passen, voeg het vijfkruidenpoeder, de sojasaus, basterdsuiker, steranijs en theezakjes toe. Schenk er zoveel water bij dat de eieren onder staan. Neem de eieren eruit en breng de vloeistof aan de kook. Leg de eieren erin, kook ze 3 min., neem ze eruit en laat ze enigszins afkoelen onder de koude kraan. Druk ze zacht op je aanrecht zodat ze licht breken. Rol heen en weer zodat er rondom barstjes ontstaan. Leg ze opnieuw in de kokende thee en kook ze nog 2 min. Neem de pan van het vuur en laat de eieren in de thee afkoelen (ze garen dan nog verder). Zet de pan minstens 2 uur of liever een hele nacht in de koelkast. Neem de eieren uit de thee en pel ze. De thee heb je niet meer nodig.

Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet ze af en hussel de sesamolie erdoor.

Blancheer de paksoi 30 sec. in een pan met licht gezouten water, giet af en spoel koud.

Klop in een kom alle ingrediënten voor de gemberdressing door elkaar.

Verhit 3 el van de arachide-olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de helft van de paddenstoelen toe, bestrooi met zout en peper en bak ze 3 min. tot ze licht kleuren. Voeg de knoflook toe, bak nog 30 sec. en schep in een kom. Gebruik je enoki, bak deze dan apart 1 min. Herhaal met de resterende 2 el olie en de rest van de paddenstoelen.

Verdeel de noedels, paksoi, paddenstoelen en eieren over kommen. Sprenkel de dressing erover en bestrooi met zwart sesamzaad en evt. radijskiemen.

* Vijfkruidenpoeder en yang chun koop je bij Aziatische supermarkten. Vijfkruidenpoeder soms ook bij gewone supermarkten. Sesamolie die je koopt bij Aziatische supermarkten is olie van geroosterd sesam- zaad. Het heeft een sterke sesamsmaak.  Koudgeperste sesamolie  heeft een veel mildere smaak en wordt gebruikt voor salades of om in te wokken. Te koop bij natuurwinkels en sommige supermarkten. Bereiden ± 35 min. / eieren minimaal 2 uur.

RECEPT VALLI LITTLE FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING BAS ROBBEN

noedels-paddenstoelen-delicious