tartaar van coquilles met pata negra & citroenolie

tartaar van coquilles met pata negra & citroenolie

Ben jij al helemaal klaar voor het beste kerstdiner ooit? Hier vind je alles wat je nodig hebt!

lactosevrij
aantal 4 | hapje, voorgerecht | feestelijk, kerst | internationaal | lactosevrij
Sint-jakobsschelpen = zoet, pata negra = zout, citroenolie = fris, lavas = kruidig… en dat allemaal in een handomdraai op tafel!
Meer weten over schaal- en schelpdieren? Ontdek hier meer over de verschillende soorten in Nederland!
Voorbereiding20 minutes
Kooktijd15 minutes
Totale tijd35 minutes

Ingrediënten

  • 4 takjes maggiplant (lavas), blaadjes geplukt
  • 200 ml frisgroene olijfolie
  • 2 stukken schil van een (bio)citroen, alleen het geel
  • 4 sint-jakobsschelpen*, zeer vers, liefst in de schelp
  • 100 g pata negra, heel fijn gesneden
  • 2 takjes citroentijm
  • krokante toast, voor erbij
  • evt. ook nodig: schelphelften om de tartaar in te serveren

Instructies

  • Blancheer de lavasblaadjes 1 min. in ruim water met een flinke eetlepel zout. Laat ze uitlekken en pureer ze daarna met 100 ml frisgroene olijfolie en wat zout. Schenk de lavasolie door een zeef en druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk van het groen door de zeef.
  • Verwarm intussen de rest van de olijfolie op laag vuur met de citroenschil en laat 15 min. trekken. Schenk de citroenolie door een zeef boven een kleine kom en druk ook de citroenschil goed uit voor een krachtiger smaak.
  • Snijd de sint-jakobsschelpen met een scherp mes in piepkleine blokjes. Doe ze met de pata negra en 1 el van de citroenolie in een kom. Schep goed om.
  • Leg op elk bord of in een schelp wat tartaar, bestrooi met de citroentijm en sprenkel de citroenolie en lavasolie eromheen. Bestrooi evt. met wat saltflakes en geef er krokante toast bij.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Bestel sint-jakobsschelpen van tevoren bij de viswinkel. Je serveert ze rauw, dus ze moeten supervers zijn. Zo maak je ze in 4 stappen makkelijk zelf open
Recepten en bereiding: Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Maaike Koorman. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!