lamscarré met peterseliekorstje en zoetzure kersen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
lamscarré met peterseliekorstje en zoetzure kersen

Kijk voor meer feestelijke recepten ook op onze kerstpagina bomvol recepten en tips.

lactosevrij
aantal 6 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | internationaal | lactosevrij
Sappig lam met kersen, pittig door de gember, warm door de kruiden en subtiel fris door azijn en sjalot. Deze lamscarré met peterseliekorstje staat bol van smaak!
Maak de zoetzure kersen 2 of 3 dagen van tevoren, maar voeg de hazelnoten pas vlak voor serveren toe. Bewaar goed afgedekt in de koelkast tot gebruik.
voorbereiding30 minuten
kooktijd15 minuten
rusten10 minuten

Kookgerei

  • kernthermometer

ingrediënten

  • 2 lamscarrés met elk 6 koteletjes, zonder vlies, bot schoongeschraapt, op kamertemperatuur
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 100 g zuurdesembrood, verkruimeld en geroosterd in een droge koekenpan
  • 5 el fijngesneden bladpeterselie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • rasp van 1, biocitroen
  • 3 el dijonmosterd
  • zoetzure kersen
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • 3 cm verse gemberwortel, fijngesneden
  • ¾ tl speculaaskruiden
  • 500 g kersen, verse of diepvries, ontpit, gehalveerd, de helft fijngesneden
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 4 el cabernet-sauvignonazijn of rodewijnazijn
  • 2 sjalotten, in dunne ringen geschaafd op een mandoline
  • 100 g blanke hazelnoten, geroosterd en gehalveerd

instructies

  • Verhit voor de zoetzure kersen de olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de rode ui met de gember en specerijen onder af en toe omscheppen 4-5 min. Voeg de kersen en suiker toe en schep om. Voeg de azijn en 80 ml water toe en verwarm de kersen 3-4 min. tot de suiker is opgelost. Schep in een hitte- bestendige kom, voeg de sjalottenringen toe en laat volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Bestrooi de lamscarrés rondom met zout en peper. Verhit 4 el olijfolie in een grote, ovenbestendige koekenpan of braadpan op matig tot hoog vuur. Schroei de carrés 5-6 min. met de vetlaag omlaag. Keer de carrés, met de vetlaag naar boven. Zet de pan in de oven en braad de carrés in 10-15 min. goudbruin en rosé, of tot ze een kerntemperatuur van ± 55°C hebben.
  • Neem uit de oven en laat 10 min. rusten. Meng intussen de geroosterde broodkruimels met de peterselie, knoflook, citroenrasp en wat zout en peper in een kom. Bestrijk de lamscarrés met mosterd, strooi het broodkruimmengsel erover en druk het stevig aan, zodat het goed blijft zitten.
  • Schep de hazelnoten vlak voor serveren voorzichtig door de zoetzure kersen, doe over in een schaal en serveer bij het vlees.
Voedingswaarde:
calorieën: 562kcal
|
eiwit: 26g
|
vet: 34g
|
koolhydraten: 36g
auteur: delicious.
RECEPT: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
lamscarré met peterseliekorstje en zoetzure kersen