Sappig lam met kersen, pittig door de gember, warm door de kruiden en subtiel fris door azijn en sjalot. Deze lamscarré met peterseliekorstje staat bol van smaak!Maak de zoetzure kersen 2 of 3 dagen van tevoren, maar voeg de hazelnoten pas vlak voor serveren toe. Bewaar goed afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Voorbereiding30 minutesminutes
Kooktijd15 minutesminutes
rusten10 minutesminutes
Kookgerei
kernthermometer
Ingrediënten
2lamscarrés met elk 6 koteletjes,zonder vlies, bot schoongeschraapt, op kamertemperatuur
4elextra vergine olijfolie
100gzuurdesembrood,verkruimeld en geroosterd in een droge koekenpan
5elfijngesneden bladpeterselie
2tenenknoflook,geperst
rasp van 1,biocitroen
3eldijonmosterd
zoetzure kersen
3elextra vergine olijfolie
1kleine rode ui,fijngesneden
3cmverse gemberwortel,fijngesneden
¾tlspeculaaskruiden
500gkersen,verse of diepvries, ontpit, gehalveerd, de helft fijngesneden
60gfijne kristalsuiker
4elcabernet-sauvignonazijn of rodewijnazijn
2sjalotten,in dunne ringen geschaafd op een mandoline
100gblanke hazelnoten,geroosterd en gehalveerd
Instructies
Verhit voor de zoetzure kersen de olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de rode ui met de gember en specerijen onder af en toe omscheppen 4-5 min. Voeg de kersen en suiker toe en schep om. Voeg de azijn en 80 ml water toe en verwarm de kersen 3-4 min. tot de suiker is opgelost. Schep in een hitte- bestendige kom, voeg de sjalottenringen toe en laat volledig afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220°C. Bestrooi de lamscarrés rondom met zout en peper. Verhit 4 el olijfolie in een grote, ovenbestendige koekenpan of braadpan op matig tot hoog vuur. Schroei de carrés 5-6 min. met de vetlaag omlaag. Keer de carrés, met de vetlaag naar boven. Zet de pan in de oven en braad de carrés in 10-15 min. goudbruin en rosé, of tot ze een kerntemperatuur van ± 55°C hebben.
Neem uit de oven en laat 10 min. rusten. Meng intussen de geroosterde broodkruimels met de peterselie, knoflook, citroenrasp en wat zout en peper in een kom. Bestrijk de lamscarrés met mosterd, strooi het broodkruimmengsel erover en druk het stevig aan, zodat het goed blijft zitten.
Schep de hazelnoten vlak voor serveren voorzichtig door de zoetzure kersen, doe over in een schaal en serveer bij het vlees.