Yvette van Boven leeft ook deels in de country van haar geboorteland Ierland. Leuk; want zo leren wij de Ierse keuken en gebruiken beter kennen. Geniet mee van wat Yvette daar kookt en eet: Irish stew!
Lees meer over deze bevlogen chef: wat jij altijd al wilde weten van Yvette van Boven.
Wat is Irish stew?
Wat voor Nederlanders een bord boerenkool met Gelderse rookworst is, is voor Ieren stobhach gaelach – spreek uit: stoe-och gwee-loch – ofwel Irish stew.
Er zijn net zoveel recepten voor Irish stew als er schapen op het groene eiland zijn, maar deze keer ga ik uit van het recept dat mijn moeder ooit van onze Dublinse buurvrouw Margret kreeg.
Irish stew wordt áltijd gemaakt met lams– of schapenvlees. Soms zie ik versies met rund op de kaart – en dat smaakt zeker ook! – maar het is géén Irish stew. Stoofschotels met rundvlees zijn vaak recepten uit latere tijden, toen veel Ieren door de hongersnood naar Amerika trokken en daar weinig schapenvlees aantroffen. Toen lag rundvlees eerder voor de hand.
Stew is een gerecht dat is ontstaan uit ingrediënten waar het land uit bestaat: schapen en wortelgroenten. Of nee: de allereenvoudigste stew bestond natuurlijk alleen uit schapenvlees, water en ui!
Zo maak je hem extra feestelijk
Ik maak mijn stew extra feestelijk door hem na het stoven nog even in de oven te schuiven met krokante dumplings erop. Dumplings zijn in dit geval geen Chinese hapjes, maar echte Ierse, meegestoofde scones. Ieren maken ze met niervet, maar ik snap wel dat dát moeilijk te krijgen is in Nederland.
Gebruik er lekkere roomboter voor en rasp royaal kaas erover voor dat verleidelijk knapperige korstje. Och, wat kunnen eenvoudige gerechten toch verslavend lekker zijn!
Irish stew recept
Ingrediënten
- klontje boter
- 400 g lamsvlees in blokjes van ± 11⁄2 cm (ik neem lamsbout)
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 stengels bleekselderij, in stukjes
- 2 preien, in ringen
- 1 pastinaak, geschild en in blokjes
- 2 wortels, geschild en in blokjes
- 1⁄2 koolraap, geschild en in blokjes
- 11⁄4 -11⁄2 l lams- of kippenbouillon
- een paar takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 100 g gerst of Alkmaarse gort
- 1 bosje peterselie, fijngesneden
dumplings
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- 3 el fijngehakte peterselie + extra
- 75 g boter, maar als het kan liever geraspt niervet (suet)
- 2-3 el ijswater
- 75 g cheddar of oude kaas, geraspt
Instructies
- Smelt de boter in een grote koekenpan. Voeg de blokjes lamsvlees toe en bak ze rondom bruin. Voeg dan alle groenten toe, schep ze al roerbakkend om en laat ze ± 15 min. meebakken. Voeg royaal zout en peper toe.
- Blus af met de bouillon en giet er zoveel bij dat alles ruim onder staat. Doe de tijm en laurier erbij.
- Breng de inhoud van de pan aan de kook, draai het vuur laag en laat 11⁄2 -2 uur sudderen. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Voeg als de stoof bijna gaar is, zeg 20 min. voor het serveren, de gerst toe. Kook die nog even mee tot hij bijna gaar is.
- Maak intussen de dumplings. Meng het bakmeel met de peterselie, versgemalen peper en zout. Wrijf de boter erdoor. Voeg drup voor drup zoveel ijswater toe tot je een samenhangende bal deeg hebt die niet meer aan de kom plakt. Kneed heel kort om de gluten niet wakker te maken. Vorm er 12 bollen van.
- Haal de deksel van de pan en leg de dumplings in een cirkel over de stoof. Bestrooi ze met de kaas.
- Zet de pan zonder deksel 30 min. in de hete oven of tot de dumplings goud-bruin en van boven knapperig zijn. Bestrooi met peterselie en dien op in de pan.
Voedingswaarde
Bekijk ook dit heerlijke gerecht: stevige soep met parelgort, bospaddenstoelen en whiskey van Yvette