geroosterde paprikasoep met madera-room

geroosterde paprikasoep met madera-room

Meer voorgerechten voor kerst ontdekken? Bezoek onze speciale kerstpagina!

vegetarisch
aantal 8 | soep, voorgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | | vegetarisch
Wat is er leuker dan kerstkoken mét en voor je familie? Voor de kinderen versier je deze geroosterde paprika soep met room en dungesneden tomaat. In de volwassen versie doe je een scheut madera en reepjes geroosterde paprika.
Je kunt de soep en madera-room 2 dagen eerder maken. Bewaar afgesloten. Neem de soep ruim 1 uur voor serveren uit de koelkast en verwarm 10 min. op laag vuur. Haal de maderaroom 15 min. voor serveren uit de koelkast.
Voorbereiding40 minutes
Kooktijd40 minutes
Totale tijd1 hour 20 minutes

Kookgerei

  • staafmixer

Ingrediënten

  • 7 rode paprika’s, gehalveerd, zonder zaadlijsten
  • 4 uien, in halve ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 6 el olijfolie + extra
  • ½ tl gerookte-paprikapoeder
  • 600 g cherrytomaatjes, 500 g gehalveerd, de rest in zo dun mogelijke plakjes
  • rasp van ½-1 biosinaasappel
  • 3 takjes verse oregano, blaadjes gerist, fijngesneden
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100-150 ml slagroom
  • 3 el madera, slijter
  • 50 g geschaafde amandelen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel de paprika’s over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze ± 35 min. in de oven tot ze geblakerd zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen. Doe ze in plastic zakje, dan kun je ze straks makkelijker pellen.
  • Snijd intussen de uien in halve ringen en stoof zacht in de soeppan samen met de knoflook en olijfolie op laag vuur in 15-20 min. Voeg daarna 500 g van de tomaatjes en het gerookte-paprikapoeder toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Haal het vel van de paprika’s. Voeg 6 van de paprika’s toe aan het tomaten-uimengsel, samen met de sinaasappelrasp, oregano, het bouillonblokje en 1½ l water. Laat de soep op laag vuur ± 15 min. koken.
  • Klop de slagroom lobbig. Houd voor de kinderen een deel apart en voeg voor de volwassenen een scheut madera toe. Snijd de laatste paprika in reepjes. Rooster het amandelschaafsel licht goudbruin. Hak fijn en meng met een scheutje olijfolie en wat zout. Haal de pan van het vuur en pureer de soep. Schep in borden.
  • Verdeel de plakjes tomaat en gewone room over de soep voor de kinderen en de paprikareepjes en maderaroom over de soep voor de volwassenen. Bestrooi beide met amandelschaafsel.

Voedingswaarde

calorieën: 240kcal
eiwit: 4g
vet: 18g
koolhydraten: 12g
auteur: delicious.
Recept: Minta NicolaÏ,
Fotografie: Ernie Enkelaar,
Styling: Cyn Ferdinandus,
Bereiding: Yvonne Jimmink
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!