Met deze tips til je de zalvige puree waar iedereen zo gek op is, naar een nóg hoger niveau. Want een zijdezachte pompoen puree maken is niet moeilijk maar je moet er wel wat voor doen.
Puree van verse, geroosterde of gestoomde pompoen smaakt en ruikt gewoon naar… herfst. De romige textuur en de felle kleur maken het een aantrekkelijk bijgerecht dat bij allerlei heerlijks past. Van geroosterde bieten en gevulde kool, tot sappige worstjes of als basis voor een pasta met salie.
Kies de juiste pompoen
Bij het kiezen van pompoenen voor puree is het belangrijk om pompoenen te selecteren die de meest intense en zoete smaak geven. Kleine, stevige (hokkaido) pompoenen zijn geweldig voor puree en gemakkelijk te vinden in de meeste supermarkten en boerenmarkten.
Je kunt ook minder bekende erfgoedrassen gebruiken – bekijk daarvoor dit artikel: 8x bijzondere pompoensoorten en wat je ermee kunt doen – maar vermijd het gebruik van de soort die ideaal is voor het uitsnijden van jack-o-lanterns voor Halloween; grote pompoenen met dunne wanden en vooral holle binnenkanten zijn over het algemeen smaakloos en kun je beter niet gebruiken voor een pompoen puree (of überhaupt in de keuken).
Gladde pompoen puree
Het beste van alles is dat het maken van een gladde, fluweelzachte pompoenpuree helemaal niet moeilijk is. Extra handig: je kunt pompoenpuree heel easy invriezen en ontdooien voor gebruik. Dat komt vast een keer van pas als je een pompoentaart bakt.
Stap voor stap pompoen puree
1. Begin met het wassen van de buitenkant van de pompoen en snijd deze doormidden. Schraap alle zaden eruit en bewaar ze om eventueel te roosteren.
2. Twee van de beste manieren om pompoen te bereiden voor puree zijn stomen en roosteren. Stomen gaat sneller en is gemakkelijker als je veel puree tegelijk maakt. Om te stomen, plaats je de stukken schoongemaakte pompoen in een ovenschaal en vul de bodem met ongeveer 2,5 cm water – of gebruik een stoommandje die je boven een pan met kokend water bevestigt. Dek de schaal vervolgens goed af met aluminiumfolie. Om te roosteren, leg je de pompoenen met de vleeskant naar beneden op een bakplaat met opstaande rand, bekleed met bakpapier.
3. Rooster de pompoenen in een oven van 200°C gedurende 1 tot 1,5 uur. Als je de pompoenen stoomt, wees dan voorzichtig bij het verwijderen van de folie bovenop —de stoom kan vervelende brandwonden veroorzaken!
4. Wanneer de pompoenen klaar zijn, zal het vruchtvlees heel zacht zijn. Je zou een mes erin moeten kunnen steken zonder enige druk uit te oefenen.
5. Optioneel: laat de pompoenen afkoelen met de vleeskant naar beneden op een afkoelrek dat boven een bakplaat is geplaatst. Dit zorgt ervoor dat overtollig vocht eruit kan druppelen.
5. Gebruik een metalen lepel om het vruchtvlees uit de schil van de pompoen te schrapen en in de kom van een keukenmachine te doen. Als je meer puree maakt, werk dan in batches. Het is niet erg als er kleine stukjes schil in de kom terechtkomen; je verwijdert deze in de laatste stap.
6. Pureer de pompoen 1 minuut, stop dan, schraap de zijkanten af en laat nog een minuut draaien. Dit helpt om vezelige stukjes af te breken en maakt de puree glad en fluweelzacht. Werk in kleine porties en haal de puree door een zeef als er nog taaie vezels inzitten.