zijdezachte pompoen puree: 6 recepten + tips

zijdezachte pompoen puree: 6 recepten + tips
RECEPTEN: REDACTIE DELICIOUS. | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: YVONNE JIMMINK

Met deze tips til je de zalvige puree waar iedereen zo gek op is, naar een nóg hoger niveau. Want een zijdezachte pompoen puree maken is niet moeilijk maar je moet er wel wat voor doen.

Puree van verse, geroosterde of gestoomde pompoen smaakt en ruikt gewoon naar… herfst. De romige textuur en de felle kleur maken het een aantrekkelijk bijgerecht dat bij allerlei heerlijks past. Van geroosterde bieten en gevulde kool, tot sappige worstjes of als basis voor een pasta met salie.

Kies de juiste pompoen

Bij het kiezen van pompoenen voor puree is het belangrijk om pompoenen te selecteren die de meest intense en zoete smaak geven. Kleine, stevige (hokkaido) pompoenen zijn geweldig voor puree en gemakkelijk te vinden in de meeste supermarkten en boerenmarkten.

Je kunt ook minder bekende erfgoedrassen gebruiken – bekijk daarvoor dit artikel: 8x bijzondere pompoensoorten en wat je ermee kunt doen – maar vermijd het gebruik van de soort die ideaal is voor het uitsnijden van jack-o-lanterns voor Halloween; grote pompoenen met dunne wanden en vooral holle binnenkanten zijn over het algemeen smaakloos en kun je beter niet gebruiken voor een pompoen puree (of überhaupt in de keuken).

Gladde pompoen puree

Het beste van alles is dat het maken van een gladde, fluweelzachte pompoenpuree helemaal niet moeilijk is. Extra handig: je kunt pompoenpuree heel easy invriezen en ontdooien voor gebruik. Dat komt vast een keer van pas als je een pompoentaart bakt.

pompoentaart
Voel je de knisperende lucht? Het geluid van krakende blaadjes onder je laarzen? En kun je alleen maar denken aan pompoen op elk moment van de dag? Het kruidige herfstseizoen is begonnen, en dat betekent aan de bak!
Trap het seizoen af met deze Amerikaanse darling: pumpkin pie. Helemaal niet moeilijk en angstaanjagend verslavend.
pumpkin spice: wat is het en hoe maak je het zelf?
naar recept
pompoentaart

Stap voor stap pompoen puree

1. Begin met het wassen van de buitenkant van de pompoen en snijd deze doormidden. Schraap alle zaden eruit en bewaar ze om eventueel te roosteren.

2. Twee van de beste manieren om pompoen te bereiden voor puree zijn stomen en roosteren. Stomen gaat sneller en is gemakkelijker als je veel puree tegelijk maakt. Om te stomen, plaats je de stukken schoongemaakte pompoen in een ovenschaal en vul de bodem met ongeveer 2,5 cm water – of gebruik een stoommandje die je boven een pan met kokend water bevestigt. Dek de schaal vervolgens goed af met aluminiumfolie. Om te roosteren, leg je de pompoenen met de vleeskant naar beneden op een bakplaat met opstaande rand, bekleed met bakpapier.

3. Rooster de pompoenen in een oven van 200°C gedurende 1 tot 1,5 uur. Als je de pompoenen stoomt, wees dan voorzichtig bij het verwijderen van de folie bovenop —de stoom kan vervelende brandwonden veroorzaken!

4. Wanneer de pompoenen klaar zijn, zal het vruchtvlees heel zacht zijn. Je zou een mes erin moeten kunnen steken zonder enige druk uit te oefenen.

5. Optioneel: laat de pompoenen afkoelen met de vleeskant naar beneden op een afkoelrek dat boven een bakplaat is geplaatst. Dit zorgt ervoor dat overtollig vocht eruit kan druppelen.

5. Gebruik een metalen lepel om het vruchtvlees uit de schil van de pompoen te schrapen en in de kom van een keukenmachine te doen. Als je meer puree maakt, werk dan in batches. Het is niet erg als er kleine stukjes schil in de kom terechtkomen; je verwijdert deze in de laatste stap.

6. Pureer de pompoen 1 minuut, stop dan, schraap de zijkanten af en laat nog een minuut draaien. Dit helpt om vezelige stukjes af te breken en maakt de puree glad en fluweelzacht. Werk in kleine porties en haal de puree door een zeef als er nog taaie vezels inzitten.

6x recepten met pompoen puree

pompoenpuree met kastanjes en knoflook
Geen diner is compleet zonder bijgerechten. Deze pompoenpuree met kastanjes en knoflook is een rijke aanvulling op een mooi stuk vlees of bij geroosterde groenten.
naar recept
pompoenpuree
buikspek met appel, pompoenpuree en venkel
Mr Kitchen: ‘Hoewel dit het goedkoopste deel van het varken is, moet je zo’n stuk vlees tegen- woordig vooraf bij de slager bestellen. Maar dan heb je ook gelijk een goed basisingrediënt met veel maar smaak dan een kotelet. Begin wel een dag van tevoren met dit gerecht.’
naar recept
varkensbuikspek-delicious
pasta met pompoen, pecorino en citroentijmkruim
Echt comfortfood deze pasta met milde pompoensaus en lekker veel pecorino.
Heb jij ook zo'n zin in pompoen met druilerig weer? Hier zijn onze 10 lekkerste recepten.
naar recept
pasta met pompoen
gevulde scholfilets met spinazie & pompoen-wortelpuree
Dit recept met gevulde scholfilet is snel klaar en super gezond. Door de pompoen-wortelpuree zitten er minder koolhydraten in het gerecht en daardoor perfect als lichte maaltijd. Eetsmakelijk!
naar recept
gevulde scholfilets met pompoen-wortelpuree
kwartels met pompoen-kastanjepuree en morieljes
Merlot herken je aan de geur van een nat herfstbos (ja..het is echt zo!), sappige zwarte kersen en pruimen, laurier en – als de wijn wat ouder is – tabaksbladeren of leer. Het is een echte herfstwijn. Zacht van smaak, uit de warmere wijnstreken bijna romig tot zwoel. Het is de cabernet zonder pijn! Aan tafel passen er gestoofde gerechten bij, die ook zacht in de mond zijn. Herfstsmaken als paddenstoelen en pompoen zijn helemaal top. Nou…laat het deze dagen perfect weer zijn voor een recept met deze ingrediënten!
naar recept
kwartels met pompoen-delicious
chorizoworstjes met pompoenaardappelpuree
Voor een powermaal ga je voor deze chorizoworstjes met pompoen-aardappelpuree. Chorizoworstjes worden in de basis gemaakt van varkensvlees en zijn vers, gedroogd of halfgedroogd verkrijgbaar. Een beetje chorizo toevoegen aan je gerecht geeft ’t meteen de nodige pit.
naar recept
chorizoworstjes met pompoen-aardappelpuree - delicious

pompoen uithollen & schillen: zo doe je dat