wereldse voorgerechten voor kerst: smaken van Tokio tot Toscane

wereldse voorgerechten voor kerst: smaken van Tokio tot Toscane

Over bijna de hele wereld wordt wel kerst gevierd, maar overal doen we dat toch nét even anders. Elk land heeft zijn eigen tradities, rituelen en – wat voor ons heel belangrijk is – unieke kerstmenu’s. Met deze internationale kerstgerechten haal je de smaken van verre landen gewoon naar je eigen keuken.

Ben je het jaarlijkse kerstmenu een beetje zat? Altijd hetzelfde voorgerecht, hetzelfde hoofdgerecht, hetzelfde dessert? Dan is dit het perfecte moment om het kerstmenu eens over een andere boeg te gooien. Waarom niet een vleugje Italië, een snufje Japan of een sprinkle van Mexico toevoegen aan je kersttafel? Met deze internationale voorgerechten reis je de wereld rond zonder je keuken te verlaten!

Een compleet kerstmenu

Elk land viert kerst op z’n eigen manier, met klassieke gerechten die vaak generaties lang worden doorgegeven. Wil je all-in gaan met een volledig menu uit één culinaire keuken? Neem dan eens een kijkje bij ons klassieke Italiaanse kerstmenu. Maar ook voor andere keukens hebben we volop inspiratie, zodat jij de wereld kan rondtoeren met behulp van je kerstrecepten.

Internationale kerstvoorgerechten

Hollands

We beginnen dicht bij huis, want ook de Nederlandse keuken heeft veel te bieden voor de feestdagen. Niet per se internationaal, maar wél onweerstaanbaar lekker.

dé 3 klassieke ragout recepten: pasteitjes met kalfsvlees, zalm en paddenstoelen

Schreeuwt er iets meer ‘comfortfood’ dan een hemels pasteitje zoals je oma hem misschien vroeger ook maakte? Onze persoonlijke, gekleurde conclusie: nee. Wij zouden deze klassieke ragout recepten om die reden iedere dag kunnen eten.

naar recept
zalmpasteitjes pasteitje klassieke ragout recepten
Cocktail van hollandse garnalen en grapefruit

Lekker retro, die garnalencocktail. Geen feest is compleet zonder dit hapje en daarom een perfect recept voor feestmaand december. Maar waarom heet ‘ie eigenlijk ‘cocktail’? Nou, heel simpel: oorspronkelijk werd het hapje geserveerd in cocktailglazen. Een creatieve manier om je mooie glaswerk weer eens uit de kast te halen, lijkt ons. Met dit recept (uit delicious. kerst 2009) maak je van het ouderwetse hapje met hollandse garnalen een overheerlijk voorgerecht. Perfect voor het kerstdiner. Geef je liever een moderne draai aan deze klassieker? Maak de cocktail dan met gin en perzik!

naar recept
hollandse garnalen-delicious
Hollandse garnalenbisque met gin

Deze bisque is een perfect voorgerecht voor de feestdagen. Bomvol smaak, een mooie rode kleur en ook nog snel klaar. Wij zijn gek op deze klassieker!

naar recept
hollandse garnalenbisque met gin - delicious
huzarensalade van Rijsel

Mocht je geen tijd hebben om zelf aan de slag te gaan met dit recept, en liever een kant-en-klare huzarensalade kopen in de supermarkt, dan heeft delicious. culinair redacteur Hester de Goede het antwoord. Samen met chef Iwan Driessen en Yvette van Boven testte ze zes merken huzarensalade voor het Algemeen Dagblad. Welke het beste uit de test komt lees je hier.

naar recept
huzarensalade recept rijsel

Aziatisch & Oceanië

Thailand en Japan: twee totaal verschillende keukens, maar allebei vol uitgesproken smaken en verfijnde technieken. Denk aan feestelijke sushi of een Thaise noedelsalade met frisse garnalen.

Thaise noedelsalade met garnalen

Dit is een ideale, gezonde lunch om mee naar het werk te nemen. In de groenten zitten veel vitaminen en de rode peper geeft je stofwisseling een oppepper.

naar recept
thaise noedelsalade-delicious
Sushiterrine met spicy zalm

Maki (rolletje), temaki (kegeltje), urmaki (inside-out)… Je hebt ze vast wel eens gezien bij het sushirestaurant of misschien zelf gemaakt. Maar heb je ooit een terrine van sushi gezien? Nou, bij dezen! Geen gedoe met rolmatjes, want deze megasushi gevuld met vis en groenten maak je heel easy in een cakeblik.

naar recept

Oceanië heeft ook unieke smaken! Probeer bijvoorbeeld deze kingfish tartare.

kingfish ‘steak tartare’

Bart van Olphen: ‘In Zeeland zit een fantastische kingfishkwekerij. Met deze witte vis kun je alles doen wat je met tonijn doet. Het vlezige van kingfish doet me denken aan de klassieke steak tartare die ik in Parijs graag eet en die ze aan tafel voor je snijden. Je voegt specerijen, sjalot, peterselie en voor de smeuïgheid een eidooier toe. De kingfish 'steak tartare' maak je op bijna dezelfde manier als ceviche, zonder het te laten garen.’

naar recept
kingfish 'steak tartare'

Midden- & Zuid-Amerika

Hier draait alles om kleur, pit en levendigheid. Ga bijvoorbeeld voor een Mexicaanse tartaar of kies een ceviche van witvis. Deze gerechten brengen zon en vrolijkheid op je winterse kersttafel.

tartare van krab en maïs met mole en koriander

Tartare nieuwe stijl, en dan op z’n Mexicaans: fris, pittig en kruidig. Of ga jij liever voor de andere kant van de wereld: steak tartare op z'n Aziatisch.

naar recept
tartare van krab en mais met mole & koriander - delicious
ceviche van witvis met togarashi en citrus

Neem verse visfilets en citrus van het seizoen. Gebruik olijfolie van de beste kwaliteit, dat proef je echt!

naar recept
ceviche met citrus
ceviche van witvis met campari

Kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Start de lunch met deze naar sinaasappel ruikende witvis. Campari geeft de Sardijnse 'ceviche' een lekkere kick.

naar recept
Ceviche van witvis en campari

Mediterraanse keuken

De Mediterraanse keuken brengt meteen een vleugje zomer in huis, maar ook hun wintergerechten passen mooi bij de feestdagen.

fritto misto di mare (gefrituurde inktvis, ansjovis en garnalen)

Een nonna strooit geen kerriezout over haar fritto misto en geen chef zal in zijn traditionele trattoria daikon meekoken in de bollito misto. Tóch is ook dit op en top Italiaans. Een twist moet kunnen. Het kerriezout frist de gefrituurde vis lekker op: dat noemen we nou een geslaagde toevoeging aan een klassiek gerecht.

naar recept
knapperige salade met asperges en ansjovis

Om een (Italiaans) zomers diner mee te starten of gewoon als gulle lunch: deze salade met asperges en radicchio smaakt waanzinnig. Marineer gezouten ansjovisfilets in olijfolie met citroen en majoraan, dan krijgen ze een heerlijk zachte smaak. En kies voor deze salade bittere (Italiaanse) slasoorten, zoals frisee, trevisse, radicchio of puntarelle.

naar recept
knapperige salade met asperges en ansjovis - delicious
skordalia met pulpo, artisjok en sumak

Deze aardappel-knoflookdip met oregano met pulpo en artisjok is een ode aan de Griekse eilanden. Met een knipoog naar het Midden-Oosten, dus ook met sumak en sinaasappel.

naar recept
skordalia met pulpo, artisjok en sumak
tartelette van filodeeg met paddenstoelenragout

Laat je gasten dit jaar versteld staan door jouw uitbundige keuze en grote gebaren! Maak bijvoorbeeld deze tartelette van filodeeg met paddenstoelenragout.

naar recept
tartelette met paddenstoelenragout
tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm

De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!

naar recept
tijmcrêpes
carpaccio met truffelmayonaise

Noem een klassiek Italiaans voorgerecht dat bij menig Nederlander in de smaak valt… Grote kans dat je dan bij carpaccio met truffelmayonaise uitkomt. Heerlijk als voorgerecht of als lunch met wat brood.

naar recept
carpaccio met truffeldressing
Gratin van sjalotten met px sherry, oregano en paprika-knoflookboter

Ui is onmisbaar in de keuken. En dat mag wel eens hardop worden gezegd. Deze sjalottengratin is een echte smaakbom: zoet, kruidig, hartig en complex.

naar recept
gratin van sjalotten met px sherry
Witte gazpacho

Deze witte gazpacho maakt Yvette regelmatig: ‘Dit is een vast recept op mijn repertoire. Ik maak het steeds een beetje anders: soms met meer druiven, dan met meer komkommer of brood. Dit is het perfecte koelkast-opmaak-recept.’

naar recept
witte-gazpacho-delicious
Ottolenghi’s panzanella met saffraantomaten en gepekelde rode ui

Deze panzanella is een klassieker op de Florentijnse menukaart. Het is een salade die valt ofstaat met de kwaliteit van ingrediënten: haal ze het liefst op de boerenmarkt. Deze versie is er eentje à la Yotam met spannende honing-saffraantomaten.

naar recept
Jamie’s bruschetta met burrata, witlof en selderij

Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn.

naar recept
Bruschetta met burrata | delicious
Bruschetta met artisjokken en gekonfijte tomaat

Heerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel.

naar recept
bruschetta met artisjok en tomaat | delicious
aubergine-tarte tatin met soja-misokaramel

Louise: 'Tarte tatin heeft meestal een boterige bodem van bladerdeeg of korstdeeg. Mijn geheim voor deze taart is dat ik juist een lichtere en krokantere filodeegvariant maak met tussen de laagjes olijf- en sesamolie. Makkelijk en snel is natuurlijk kant en klaar filodeeg, maar wie tijd heeft en de moeite neemt, wordt beloond met een bijzonder resultaat.’

naar recept
aubergine tarte tatin

En als je geen kerst viert, maar de dag toch wilt vieren met een lekkere maaltijd, dan kun je deze heerlijke latkes ook perfect als voorgerecht maken!

latkes met gerookte zalm en roomkaas

Traditioneel worden deze Joodse aardappelkoekjes geserveerd bij het Chanoeka-feest in december, maar ze zijn té lekker om maar één keer per jaar te eten. Omdat je latkes in een handomdraai hebt gemaakt, zijn het handige hapjes voor gasten.

naar recept
latkes met zalm en roomkaas

Of je nu kiest voor één internationale keuken of een mix van smaken uit alle windstreken, deze wereldse voorgerechten zorgen gegarandeerd voor gezellig kerstfeest. Dus zet de oven aan, dek de tafel en maak van dit jaar een kerst om te proeven én te ontdekken.

Kijk ook eens: double-choc red velvet cheesecake