Een goed voorgerecht zet de toon voor de rest van het diner. Want zoals ze altijd zeggen: ‘Een goed begin, is het halve werk’. Vis is lekker licht en ook nog eens heel gezond.
Of je nou gaat voor een garnalen cocktail, gebakken zeebaars, gemarineerde zalm of gegrilde calamari, vis is een perfect voorgerecht. Het valt niet te zwaar op de maag, waardoor je nog genoeg ruimte overhoud voor een hoofd- en nagerecht.
Hieronder hebben wij een lijst samengesteld met de lekkerste vis voorgerechten. Bij sommige gerechten kun je er zelf voor kiezen welke vis je gebruikt. Vervang het door een andere soort witvis, zoals kabeljauw, schelvis, zeebaars of schol. Je kunt ook altijd hulp van de visboer inschakelen om een vis-alternatief voor een specifiek recept te bedenken.
25x vis als voorgerecht
Hollandse garnalenbisque met gin
Deze bisque is een perfect voorgerecht voor de feestdagen. Bomvol smaak, een mooie rode kleur en ook nog snel klaar. Wij zijn gek op deze klassieker!
Een fantastisch hoofdgerecht om in het weekend te maken. Kokkels in beurre blanc saus met frisgroene kruidenolie. Het recept komt uit het kookboek Jadis' Lemon Kitchen.
Na tal van toprestaurants bracht de Belgische chef Kobe Desramaults zijn vuur naar een azuurblauwe baai op Sicilië. Het eiland, met zʼn bijzondere ingrediënten, leert hem een nog onbekende taal voor zijn persoonlijke keuken. En zo verkent hij daarmee steeds weer nieuwe grenzen. Proef de Siciliaanse sfeer.
Om een (Italiaans) zomers diner mee te starten of gewoon als gulle lunch: deze salade met asperges en radicchio smaakt waanzinnig. Marineer gezouten ansjovisfilets in olijfolie met citroen en majoraan, dan krijgen ze een heerlijk zachte smaak. En kies voor deze salade bittere (Italiaanse) slasoorten, zoals frisee, trevisse, radicchio of puntarelle.
fritto misto di mare (gefrituurde inktvis, ansjovis en garnalen)
Een nonna strooit geen kerriezout over haar fritto misto en geen chef zal in zijn traditionele trattoria daikon meekoken in de bollito misto. Tóch is ook dit op en top Italiaans. Een twist moet kunnen. Het kerriezout frist de gefrituurde vis lekker op: dat noemen we nou een geslaagde toevoeging aan een klassiek gerecht.
Als de zomer toch eens net zo oneindig was als een calamari-ring, dan konden we elke dag achter ons gloeihete fornuis duiken met een koud glas wijn en zo min mogelijk om ons lichaam; enkel honger en dorst. Dit recept komt aardig in de buurt bij dat gevoel.Wanneer je inktvis snel bakt, behoudt het zijn zilte molligheid en blijft hij sappig en mals. Lang sudderen en stoven kan ook; dan ontspant het vlees en zuigt het alle smaken van de saus op. Alles daartussenin wil je vermijden, want dat maakt van je calamaris een taai elastiekje met vissmaak. Zonde om op te eten!
gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
Het wachten wordt beloond, want deze vis doet twee overnachtingen in de koelkast, maar dan heb je wel een smaakbom van jewelste. Serveer de zalm als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide brunch.
Vis kan chique en elegant zijn, maar ook easy en comfortabel. In het april 2023-nummer van delicious vind je recepten voor mosselen, zalm, zwaardvis en kreeft. Onderstaande toastjes met zalm zijn een crowdpleaser eerste klas!Het april-nummer staat in het teken van de deli! In het weekend of op een vrije dag gaan we graag naar de deli. Keuzes maken uit het verse aanbod, goede koffie erbij en genieten. Nog leuker: vul een mandje met de beste ingrediënten en ga er thuis mee aan de slag. Inspiratie genoeg in dit aprilnummer van delicious. Bestel hem hier!
Deze aardappel-knoflookdip met oregano met pulpo en artisjok is een ode aan de Griekse eilanden. Met een knipoog naar het Midden-Oosten, dus ook met sumak en sinaasappel.
Rooster de paprika’s in de oven zodat ze wat zoetig worden, duw de garnalen in je saus en neem al gesneden, getoast stokbrood mee naar het strand. Aanvallen maar!Trek in een vega versie? Maak dan deze shakshuka met venkel en gekonfijte citroen.
Op naar de kust – of naar de viskraam op de markt – voor strandkrab! Mister Kitchen koestert die duurzame schaaldieren en maakt er fantastische bisque mee! Volg hun recept en maak ook zo’n dieporanje, geurige soep.
Kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Start de lunch met deze naar sinaasappel ruikende witvis. Campari geeft de Sardijnse 'ceviche' een lekkere kick.
coquillecarpaccio met gebruinde boter, calvadossiroop & peer
Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans.Perfect om te serveren tijdens kerst.Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Dit is een ideale , gezonde lunch om mee naar het werk te nemen. In de groenten zitten veel vitaminen en de rode peper geeft je stofwisseling een oppepper.
Tartare nieuwe stijl, en dan op z’n Mexicaans: fris, pittig en kruidig. Of ga jij liever voor de andere kant van de wereld: steak tartare op z'n Aziatisch.
Chef-kok Alain Caron maakt voor ons een heerlijke makreel met auberginekaviaar. Alain: ‘Nederland heeft zo’n rijkdom aan producten, jullie hebben zo veel!’
Lekker retro, die garnalencocktail. Geen feest is compleet zonder dit hapje en daarom een perfect recept voor feestmaand december. Maar waarom heet ‘ie eigenlijk ‘cocktail’? Nou, heel simpel: oorspronkelijk werd het hapje geserveerd in cocktailglazen. Een creatieve manier om je mooie glaswerk weer eens uit de kast te halen, lijkt ons. Met dit recept (uit delicious. kerst 2009) maak je van het ouderwetse hapje met hollandse garnalen een overheerlijk voorgerecht. Perfect voor het kerstdiner. Geef je liever een moderne draai aan deze klassieker? Maak de cocktail dan met gin en perzik!
Maki (rolletje), temaki (kegeltje), urmaki (inside-out)… Je hebt ze vast wel eens gezien bij het sushirestaurant of misschien zelf gemaakt. Maar heb je ooit een terrine van sushi gezien? Nou, bij dezen! Geen gedoe met rolmatjes, want deze megasushi gevuld met vis en groenten maak je heel easy in een cakeblik.
Dungesneden heilbot met pistache, venkelgroen, pistache-olie en limoen
Strooisels geven vooral veel smaak of halen de smaak van een ingrediënt juist naar boven, voegen extra crunch of juist iets zachts toe aan gerechten. Deze heerlijke dungesneden heilbot heeft strooisels van pistache, venkelgroen en limoen.