Een goed voorgerecht bedenken voor de feestdagen is altijd lastig. Voor een hoofdgerecht heb je waarschijnlijk al een idee, het dessert moet vooral groot en uitbundig zijn, maar het voorgerecht: tja… Laat ons je helpen, met deze vegan voorgerechten zit je sowieso goed.
Want kook je vegan, dan heb je in een klap rekening gehouden met de belangrijkste dieetwensen die er kunnen zijn bij jouw gezelschap. Handig! Of je nu te maken hebt met vegetariërs, mensen met lactose-intolerantie of gasten die gewoonweg wat minder vlees eten: jij scoort punten.
Wat dacht je van een heldere tomatensoep of witlof met romescosaus en geroosterde hazelnoot? En onze groene aspergesalade met cranberry’s schreeuwt ook ‘kerst’, zonder dat er een dier aan te pas komt. Dit soort gerechten zijn niet alleen licht en gezond, maar geven ook kleur aan je kerstdis. En psst… Veel van deze recepten doen het ook perfect als bijgerecht.
Kortom, met deze vegan voorgerechten zorg je ervoor dat iedereen aan tafel zich welkom voelt.
9 vegan voorgerechten
heldere tomatensoep
Zintuigen kunnen je bedriegen… je ruikt en proeft tomatensoep, maar wat je in je bord ziet, is helemaal helder. Deze heldere tomatensoep – consommée is de chique naam – kun je heel makkelijk 1 dag van tevoren maken en later langzaam verwarmen. De soep is vegan, maar ook heel lekker met in elk bord een kort gegrilde coquille.In Japan zijn ze ook meesters in het maken van lichte, heldere soep met groenten. Probeer deze ook eens!
Met dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing. Nog zo’n spannend toprecept met asperges: met gerookte tofoe en salsa van radijs.
Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel verleidelijk is. Proef het bittertje in de witlof, extra lekker in combinatie met de romige hazelnootsaus.
Geen zin om alles zelf te rollen? Doe zoals Julie en organiseer een DIY (Do It Yourself) roll-party met allerlei bakjes met de lekkerste ingrediënten op tafel zodat iedereen ze naar eigen smaak kan vullen. Rock & roll én supergezellig! Tip: Ook lekker met een veeg sriracha-mayo voor wat extra pit.
Een heel verfijnde bouillon, de pastis is prachtig in balans met de tomaten. Serveer deze soep als voorgerecht van een uitgebreid zomerdiner, waneer de tomaten op hun best smaken.
Smeltend zachte aubergine in een zoetzure saus met rozijnen, kappertjes en pijnboompitten. Een Italiaanse klassieker! Veeg de saus op met brood of serveer met een bol burrata of gebakken vis.19x Italiaans voorgerecht – heerlijke antipasti
‘Bietengazpacho is een Kas-klassieker. Ons menu verandert natuurlijk met de seizoenen mee, maar bietjes uit eigentuin hebben we een groot gedeelte van het jaar. Ze komen altijd langzaam op gang, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, gaan ze maar door. Crapaudine-biet, torpedovormige, gele en natuurlijk ook kleine zoete bietjes in de warmere maanden. Het is altijd een goed begin van een leuk diner, zowel ‘s zomers als ‘s winters. Castelfranco is een van de mooiste slasoorten die er zijn. Het ietwat bittere blad is uniek van kleur. De zoetheid van de bietjes combineert goed met het bittere van de sla en de bergamot. Als je de bietjes poft op grof zeezout worden ze lekker ziltig van smaak, maar het kan ook in de oven, met wat tijm en knoflook.’Nog meer koude recepten? 48x recepten om af te koelen op warme zomerdagen
'Gazpacho is een slimme soep. Het is niet alleen heel erg lekker en verkoelend door zijn temperatuur natuurlijk, maar ook verfrissend door de kommer en bleekselderij, fris en zurig en vol van smaak door de tomaat en peterselie, romig door de olijfolie en soms wat oud brood én pikant door knoflook, ui en peper. Een uitgekiende balans die ik probeer terug te vinden in andere ingrediënten zonderde kracht van het originele recept te verliezen. Zo kwam ik uiteindelijk op twee varianten uit. Een op basis van pruimen (reine victoria, die rode met geel vruchtvlees) en de ander gemaakt met mango. Die met pruimen werd thuis favoriet. Pruimen komen wat mij betreft heel goed in de buurt van tomaten, de bleekselderij die daar wat hard bij werd verving ik door venkel, voel je ’m al?'
In maart lopen de meeste bewaargroenten op hun eind en laten de nieuwe lentegroenten nog op zich wachten. Dus het is ook een optie om nu te kiezen voor groenten uit diepvries, blik of pot. Zoals deze linzensoep!