vegan kerstmenu

Een vegan kerstmenu is echt niet moeilijker dan een ‘normaal’ kerstmenu, het is vooral een stukje omdenken.

Zie het zo: je haalt geen vlees, vis, zuivel en eieren weg, maar je voegt juist iets toe. Meer textuur, groenten en meer specerijen en verse kruiden. Om je op weg te helpen hebben we een speciaal driegangen vegan kerstmenu samengesteld, inclusief een Iraakse snack om de avond mee in te luiden.

Deze gerechten bewijzen dat een feestelijke maaltijd mogelijk is, ongeacht wat je eet (of niet eet). Scroll naar beneden om direct naar de recepten te gaan.

Vegan kerstmenu zonder na-aperij

Je kunt vrijwel alle kerstklassiekers ombouwen tot een plantaardige versie, van bietencarpaccio tot watermeloentartaar of neem de retro garnalencocktail: met een paar vlezige paddenstoelen en panko maak je een fris vegan gerecht waarvan niemand doorheeft dat er geen dier aan te pas is gekomen.

Dat soort vegan-foefjes en na-aperij van dierlijke gerechten is hartstikke leuk als je aan tafel zit met een groep gemengde eters. Maar je maakt er niet elke veganist blij mee. Er is namelijk ook een grote groep plantaardige eters die niet alleen veganist zijn geworden vanwege het milieu, ethische overtuigingen of om elke vorm van exploitatie van dieren te vermijden, maar ook vanwege de textuur en smaak van vlees.

Ja, er zijn mensen die van nature niet van vlees houden – en dit menu is voor hen! Het uitgangspunt? Groenten!

Vegan kerstmenu: het voorgerecht

Na een warme kubbeh, krokant aan de buitenkant en nog zacht en smeuïg van binnen, is het tijd om je gasten te verrassen met een spannend voorgerecht.

Deze bietengazpacho wordt geserveerd bij sterrenrestaurant De Kas en is een goed begin van een leuk diner. Radicchio di Castelfranco – of kortweg Castelfranco – is een charmant gevlekte radicchio en een van de mooiste slasoorten die er zijn. Het ietwat bittere blad is uniek van kleur.

De zoetheid van de bietjes combineert goed met het bittere van de sla en de bergamot. Als je de bietjes poft op grof zeezout wordt de smaak geconcentreerder en een beetje ziltig, maar het kan ook in de oven, met wat tijm en knoflook.

Klaar voor het vegan hoofdgerecht?

Omdat je vast al heel wat keren een portobello met vegan kaas voor je neus hebt gekregen, een faux meatloaf of iets met geroosterde pompoen, doen we het dit jaar anders. We geven je drie keuzes.

Ten eerst: gebakken witlof met een romige hazelnoot-paprikasaus en zwarte knoflook. Een gerecht met een lekker bittertje, sexy grillstrepen en extra lekker met de romescosaus. Dit gerecht is vrij licht waardoor er nog voldoende ruimte is voor het dessert.

Nummer twee: gestoofde knol in wijnsaus met winterse groenten. Een stevig gerecht met een diepe, rokerige smaak die je niet vaak tegenkomt in vegan gerechten. Serveer er vooral een frisse salade naast. En tot slot een wat klassiekere pompoenpastei uit Griekenland gehuld in een knisperende filodeegjas, warme specerijen zoals kaneel, komijn en karwij (die zijn verwerkt in de harissa), en frisse dille. Jij kiest!

Vegan kerstmenu: toe

IJs of toch taart? Wil je liever romig of iets friszuurs, en hoe lang wil je in de keuken staan? Zodra je deze showstoppers voor de neus van je gasten zet wordt het stil in de kamer. Het dramatische zwarte tahin-ijs van Esther, de felrode granita met wodka en watermeloen of die prachtige ananastaart met een meringue van aquafabe (kikkererwtenvocht) hebben allemaal de wow-factor, perfect dus voor de feestdagen. Misschien is er wel ruimte om ze allemaal te maken…

Hapje

vegan kubbeh (kubbeh ’t bulgur) van Sara uit Noomi
Kubbeh is het cultureel erfgoed van Irak. Het is een soort dumpling of kroket die je met verschillende soorten korsten, vormen en vullingen kunt tegenkomen. Maak je kubbeh met flinterdun deeg, dan is dat niet alleen heel lekker, het vergroot ook je kansen op de Iraakse huwelijksmarkt.
Sara: 'Ik heb kubbeh voorbij zien komen met zo’n dikke korst dat ik echt goed moest kijken of het geen gehaktbal was. Dit is natuurlijk niet hoe kubbeh bedoeld is, maar ik begrijp het wel – de mijne zagen er in het begin ook zo uit.' Serveer de kubbeh met noomichutney.
Dit recept komt uit NOOMI, de primeur van Sara Shawkat over de Iraakse keuken.
naar recept
vegan kubbeh (kubbeh 't bulgur) van Sara uit Noomi - hapjes voor nieuwjaarsborrel

Voorgerecht

koude venkel-amandelsoep met knoflook-crumble
In de zomer kookt Janneke graag lekker makkelijk met een twist. Deze koude soep is heerlijk romig en fris met precies genoeg venkel. Daardoor is de smaak subtiel en zoet is en niet te overheersend. Een cadeau op een broeierige avond!
Nog op zoek naar een lekker toetje? Bak deze citroen-maanzaadcake!
naar recept
venkel-amandelsoep
bietengazpacho met castelfranco met bergamot
‘Bietengazpacho is een Kas-klassieker. Ons menu verandert natuurlijk met de seizoenen mee, maar bietjes uit eigentuin hebben we een groot gedeelte van het jaar. Ze komen altijd langzaam op gang, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, gaan ze maar door. Crapaudine-biet, torpedovormige, gele en natuurlijk ook kleine zoete bietjes in de warmere maanden.
Het is altijd een goed begin van een leuk diner, zowel ‘s zomers als ‘s winters. Castelfranco is een van de mooiste slasoorten die er zijn. Het ietwat bittere blad is uniek van kleur. De zoetheid van de bietjes combineert goed met het bittere van de sla en de bergamot. Als je de bietjes poft op grof zeezout worden ze lekker ziltig van smaak, maar het kan ook in de oven, met wat tijm en knoflook.’
Nog meer koude recepten? 48x recepten om af te koelen op warme zomerdagen
naar recept
bietengazpacho de kas

Hoofdgerecht

witlof met romescosaus en geroosterde hazelnoot
Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel verleidelijk is. Proef het bittertje in de witlof, extra lekker in combinatie met de romige hazelnootsaus.
naar recept
witlof met romescosaus en geroosterde hazelnoot
knol-au-vin
Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.
Wil je een bijzondere aardappelpuree op tafel zetten? Bekijk dan deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter.
naar recept
knol-au-vin - delicious
kolokithopita pompoenpastei uit Nistisima
Georgina Hayden: ‘Dit is een van mijn favoriete nistisima-recepten als er mensen komen eten. Je kunt de pastei van tevoren maken, hij ziet er indrukwekkend uit en smaakt fantastisch. Hij is enigszins gebaseerd op de Grieks-Cypriotische vastenklassieker kolokotes – pompoenpasteitjes met bulgur en rozijnen – die mijn yiayia Martha maakt. Het roosteren van de pompoen is niet traditioneel, maar geeft een intensere smaak.’
Dit recept is afkomstig uit Nistisima, traditioneel vegan uit de Mediterranée & omstreken.
naar recept
kolokithopita pompoenpastei uit Nistisima

Vegan dessert

tahin-ijs met dadel & espresso
tahin-ijs met dadel & espresso
naar recept
dadel espresso tahin ijs
vegan ananas-meringuetaart uit Dosia bakt vegan
Deze goddelijke ananas-meringuetaart komt uit het vegan bakboek van onze eigen culi redacteur Dosia Brewer. Dosia: “Een variant op citroen-meringue met ananas! Het schuim is royaal dus je kunt er ook een klassieke meringuetaart met mooie pieken van maken.”
Ontdek hier alles over haar geweldige vegan bakboek: Dosia bakt vegan
naar recept
vegan taart Ananas-meringuetaart dosia - delicious
watermeloen-wodkagranita met limoen-gembersiroop
De zomer barst los! Dus stoppen we ons favoriete zomerfruit en geurige kruiden in een onweerstaanbaar verfrissend drankje: watermeloen-wodkagranita.
Ook lekker: couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes.
naar recept
watermeloen vodka granita - delicious

Bekijk alle kerstmenu’s op onze kerstpagina!

Lees ook: 10 vegan kerstrecepten

venkel-amandelsoep
Studio Philippi