Op sommige avonden staan we uren achter een pruttelende pan met ragù en bakken we zelf verse focaccia. Maar er zijn ook avonden wanneer we even niet het schort willen voorbinden, toevallig bezoek krijgen (zul je net zien), en geen zin hebben in de afwas. Op dat soort momenten is een vegan borrelplank met hapjes de perfecte, laagdrempelige strategie.
Heerlijk smeren en snacken zonder kookstress. Dus trek wat bakjes open, schud de olijven uit de pot en maak dips en hapjes extra luxe met deze toppings en tips.
Acht tips voor een heerlijke vegan borrelplank, aperitivi, mezze, crudités – of hoe je het ook wil noemen – zonder vlees, vis en zuivel. Cheers!
1. Bladerdeegtwister
Met knapperige stengels kun je alle kanten op. Gebruik kant-en-klaar bladerdeeg (bladerdeeg zonder boter is vaak standaard veganistisch) en je draait ze zo in elkaar. Of maak ze zelf met dit heerlijke recept voor grissini.
Doe wat uitgelekte zongedroogde tomaatjes, geroosterde amandelen en een klein scheutje balsamicoazijn in de keukenmachine, pureer tot een grove pesto en bestrijk er het bladerdeeg mee voor een rode pestotwister. Of ga voor een variatie met specerijen, zoals sesamzaad en maanzaad, oregano en chilivlokken, komijn- en korianderzaad, of za’atar met een snufje isot biber.
2. Dukkah
Van dukkah heb (en krijg) je nooit genoeg! Deze Egyptische specerijenblend met geroosterde noten en zaden is de perfecte topping voor romige dips, over salades, gegrilde groenten én om je brood in te dippen samen met olijfolie. Een opzichzelfstaand hapje dus, maar ook fantastisch over alles heen.
Het recept vind je hier. Let op, dit recept geeft je véél dukkah, je het kan het makkelijk halveren. Heb je geen geroosterde gedroogde kikkererwten in huis, vervang ze door geroosterde zonnebloempitten of laat ze weg voor een krachtigere dukkah.

3. Snelle vegan dips
Zonder dips geen vegan borrelplank vol hapjes. Dit zijn vijf hartige dips die binnen een kwartier jouw borrelplank op kunnen:
- Peterselie-hummusdip
- Romescodip
- Kokos-tzatziki: gebruik dit basisrecept, maar vervang de Griekse yoghurt door kokosyoghurt. TIp: snijd wat dille en munt fijn en roer door de tzatziki.
- Baba ganoush van courgette
- Guacemole, maak ‘m extra pikant met salsa macha.
- Witte bonendip, vervang de ansjovis door miso en gebruik een vegan kaas of laat de kaas weg.

4. Vegan delicatessen uit de supermarkt
Sommige producten uit de supermarkt hebben weinig extra’s nodig. Die zijn al zó lekker van zichzelf dat je ze alleen nog in een mooi schaaltje hoeft te serveren. Lekker makkelijk dus, een kind kan de was doen. Dit zijn een aantal van onze favorieten uit de supermarkt:
- Dolma’s
- Krokante kikkererwten (verkrijgbaar bij Turkse groentewinkels)
- Nori snack
- Olijven
- Zongedroogde tomaten (tip: draai de tomaatjes op met een beetje tahini voor een romige dip)
- Popcorn
- Gemarineerde artisjok in olijfolie
- Mister Kitchen’s Vegan mayo truffel of original
- Olijventapenade
- Marcona amandelen en andere noten
Tip van de redactie: maak zelf za’atar chips van piadina. Verwarm de oven voor op 200 ºC en snijd ondertussen 4 piadina’s in achten. Hussel de piadina’s met 1 à 2 eetlepels olijfolie, een snuf zout en 2 eetlepels za’atar. Verspreid de piadina’s op een bakplaat en bak in de oven goudbruin en krokant in 12-15 minuten.

5. Groentegerechten voor op de vegan borrelplank
Op een borrelplank wil je lekker veel verschillende texturen en smaken. Groenten zijn daar een mooie aanvulling op. Daarom tippen we een aantal lekkere hapjes met groenten:
- Gestoofde paprika’s met venkelzaadjes en knoflook in balsamicoazijn en olijfolie. In Italië noemen ze dit peperonata.
- Geroosterde zoete aardappel met olijfolie en een mix van verschillende specerijen zoals komijnzaad, chilipeper en kaneel. Heerlijk om in de mayonaise te dopen. Of pof de aardappels: gepofte zoete aardappels met kappertjes-hoemoes
- Knapperig gegrilde groene asperges, zoals dit recept maar dan zonder kabeljauw
- Gemarineerde bonen: Limabonen met dragonolie en citroen
- Gebakken paddenstoelen met knoflook: vervang de feta door een vegan variant of laat ‘m helemaal weg.
- Afgekeken van Restaurant VRR (voormalig Rosa en Rita) in Amsterdam: tuinbonen in de dop grillen! Dat zorgt ervoor dat de tuinbonen perfect beetgaar zijn als je ze (dubbel)dopt. Serieus lekker om zo te eten, of naast een dip. Liever gestoofd? Dan hebben we deze tuinbonen met tuinkruiden en sinaasappel voor je.
- Gemarineerde tomaten zoals deze van Ottolenghi met honing en saffraan. Vervang de honing door ahornsiroop voor een vegan variant.
6. Hapjes met artisjok maakt alles feestelijk!
Even de kaas vervangen en je hebt een fantastisch lekker hapje.
Een knapperige buitenkant tegenover een rijke, zachte binnenkant, deze gevulde artisjokken zijn on-weer-staan-baar!Tip! Je kunt de artisjokken tot en met stap 3 vooruitmaken en in de koelkast bewaren. Maak het gerecht op de dag zelf af in de oven zodat de topping lekker knapperig blijft.
naar receptIn dit recept met ravioli moet je wat meer ingrijpen met vegan alternatieven, maar dat is tegenwoordig niet meer zo moeilijk.
Crispy ravioli zijn naast een hoofdgerecht óók een steengoede borrelhap, prikkers erin en happen maar. Pssst… Met een glas wijn erbij per favore 😉 Grazie!Serveer je deze ravioli als borrelhap? Geef de artisjokkensaus en stracciatella dan apart erbij als dip.
naar receptHeerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel.
naar receptEven de mayonaise vervangen door een vegan mayo en je hebt een superfeestelijk recept:
Dit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren. Wat doe je vooraf?Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren. Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
naar recept7. De extra’s
Heb je nog wat lege plekken op de borrelplank die vragen om opgevuld te worden, doe dat dan met rauwkost en fruit: druiven, aardbeien, vijgen, radijsjes, wortel, komkommer. Fris en knapperig! Bovendien ziet het er zo mooi gekleurd uit.

8. Focaccia
Brood brengt alles samen. Je kunt er van alles op smeren en mee dippen, maar het kan ook op zichzelf staan, zoals deze showstopper van een focaccia die je in de pan bakt. Tip: voeg rozemarijn toe aan het deeg en strooi wat grove zoutvlokken over de bovenkant van de focaccia. Goddelijk!
Bekijk ook: vegan chocolademousse met gekaramelliseerde balsamico-druiven



