Recepten & Foodstyling: Julie Teeken, Fotografie: Mevrouw Mel, Styling: Ingrid van Kuringen
Of je nu zin hebt in een romige Indiase curry, een frisse Thaise variant of een kruidige Midden-Oosterse stoof: vega curry’s bewijzen dat je echt geen vlees of vis nodig hebt voor een smaakvol gerecht.
Door slimme combinaties van specerijen, kokosmelk, peulvruchten en groenten, zit elke hap bomvol smaak en textuur.
Veelzijdig & voedzaam
Vegetarische curry’s zijn namelijk enorm veelzijdig en laten zich perfect combineren met veel verschillende ingrediënten. Denk aan diverse groenten zoals aubergine, bloemkool en spinazie, maar ook aan voedzame peulvruchten, bonen, tofu en paneer.
Met noten en romige kokosmelk creëer je ook moeiteloos een heerlijke vegan curry boordevol smaak en textuur. De combinaties zijn eindeloos en bewijzen dat je geen vlees nodig hebt voor een vullende en smaakvolle maaltijd.
Of je nu van pittig houdt of liever een mildere variant kiest, je kunt je curry eenvoudig aanpassen aan je persoonlijke smaakvoorkeuren. Bovendien hebben vegetarische curry’s een aantal gezondheidsvoordelen:
Eiwitrijk: Peulvruchten en noten zijn een uitstekende bron van eiwitten.
Vezelrijk: Veel groenten en linzen dragen bij aan een gezonde spijsvertering.
Laag in verzadigd vet: In vergelijking met curry’s op basis van vlees zijn vegetarische varianten vaak lichter, maar nog steeds rijk aan smaak.
Vegetarische curry’s zijn ideaal om vooruit te koken. De smaken trekken vaak nog beter in na een dag in de koelkast. Bovendien zijn ze gemakkelijk in te vriezen, zo heb je altijd een snelle, voedzame maaltijd achter de hand, bijvoorbeeld om te serveren met rijst of naan.
Daarnaast zijn groenten, peulvruchten en kruiden niet alleen goedkoper dan vlees, maar ook duurzamer. Wat wil je nog meer? Vega curry’s zijn veelzijdig, voedzaam, duurzaam én gezond!
Van klassiekers als een aubergine tikka masala tot verrassende combinaties met pompoen, bloemkool of linzen – met deze vegetarische curry’s zet je in no time een dampende kom comfort food op tafel. Scroll door en ontdek onze favoriete recepten!
16x vega curry
butter paneer uit de oven van Meera Sodha
Meera: 'Ik moet de ongemakkelijke waarheid vertellen dat ik geen boter in dit recept gebruik, maar room. Als je erg aan traditie bent gehecht (en geen afvallige bent zoals ik), kun je er op het laatst een flinke klont van aan toevoegen. Kasoori methi is gedroogd fenegriekblad, dat verkrijgbaar is bij (Aziatische)supermarkten of online.
Ben jij ook zo gek op linzen? Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en leveren fijne vitaminen. Hun zachte, nootachtige smaak zorgt dat ze in allerlei keukens passen. Deze keer gaan we voor een traditioneel Indiase dahl. Pak een stuk flatbread en schep de dahl daarmee op. Superlekker!
Deze Indiase saag paneer met kruidige gele rijst is comfort in alle opzichten; snel op tafel + een flinke boost voor je immuunsysteem + heel lekker. De perfecte optelsom.
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
Deze snelle massamancurry met tofoe heb je binnen een uurtje op tafel, hij barst van de specerijen en verwarmt iedereen die wat pit nodig heeft. Ga voor inspiratie uit India en maak je curry compleet met wortel-komijnsalade, kokos-limoensambal en bietenraita. Ook lekker met een klodder Griekse yoghurt met geraspte komkommer en wat papadums.
aardappelcurry met spinazie, curryblaadjes en mosterdzaad
Omdat we zo dol zijn op Thaise rode curry, maar ook op de specerijencombinatie die je terugvindt in veel Zuid-Indiase curry's (mosterdzaad + curryblaadjes) hebben we ze gecombineerd. Het resultaat is verbluffend!
Paneer is verse, Indiase kaas, te koop bij ruim gesorteerde supermarkten en Aziatische winkels. Kerrieblaadjes koop je vers of uit de diepvries bij de Aziatische supermarkt. Gedroogde kerrieblaadjes hebben nauwelijks smaak. Laat ze eventueel weg.
kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
Deze pittige curry met witte bonen, shiitake en ei is echt iets voor doordeweeks. Want dan moet het niet alleen lekker zijn, maar liefst ook snel klaar! Deze curry staat in 20 min. op tafel, dus dat zit wel goed.Meer weten over curry? Ontdek het in ons curry dossier!
Trok je vanochtend de koelkast open en zag je nog dat restje groenten van gisteravond liggen? No waste, want in deze gele curry kun je alle restjes kwijt. Van pompoen tot boontjes en bloemkool.
thaise massaman curry met aardappel, bloemkool en ei
We love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.