7 x de lekkerste Surinaamse recepten

Niks lekkerder dan een bezoekje aan de Surinaamse toko. Maar de lekkerste Surinaamse gerechten maak je ook gewoon thuis. Van een klassieke saoto tot een broodje bakkeljauw en zelfs een echt Surinaams recept voor een dessert.

De Surinaamse keuken is een smeltkroes van culturen en invloeden. Dat zie je ook terug in de keuken en het levert gelukkig de lekkerste recepten op.

Een keuken van culinaire invloeden

De geschiedenis van Suriname is getekend door kolonisatie, slavernij en migratie. Deze diverse groepen brachten elk hun eigen culinaire tradities en ingrediënten met zich mee. Zo zijn er onder andere Afrikaanse, Hindoestaanse, Javaanse, Creoolse en Nederlandse invloeden in de Surinaamse keuken.

De Afrikaanse invloed is duidelijk zichtbaar in gerechten als “moksi alesi” (gemengde rijst), waarbij rijst wordt gecombineerd met verschillende soorten vlees en groenten, vergelijkbaar met West-Afrikaanse eenpansgerechten.

De Hindoestaanse invloed zie je terug in het gebruik van specerijen zoals kerrie en in masala en chutneys. Dit heeft geleid tot gerechten zoals “roti” en “dhal bhat” die nog steeds populair zijn. Javanen brachten de kunst van het maken van sambal, tempeh en nasi goreng met zich mee. Deze elementen zijn geïntegreerd in de Surinaamse keuken, met een eigen unieke twist.

De oorspronkelijke inwoners van Suriname, de inheemse bevolking, droegen bij aan de keuken met ingrediënten als cassave en peper. De Creoolse keuken combineert Europese en Afrikaanse smaken, en gerechten zoals “saoto soep” zijn populair in Suriname.

Ondanks de vele invloeden heeft de Nederlandse keuken ook zijn sporen achtergelaten in Suriname, met recepten zoals “bruine bonen met rijst”.

Een typisch Surinaams ingrediënt: lees alles over stokvis, klipvis en bacalau.

7 x de lekkerste Surinaamse recepten

zoete-aardappelsalade met Surinaamse drumsticks
Dit gerecht is een en al zomers! Zoete-aardappelsalade, drumsticks met een spicy Surinaamse marinade en allerlei frisse kruiden. Neem je bordje mee de tuin in en ga er eens lekker voor zitten. Enjoy!
naar recept
roti met kipgehakt en kousenband
Bij Surinaamse toko’s en grote supermarkten kun je kant-en-klare rotivellen kopen. Die zijn natuurlijk het allerlekkerst en zorgen voor de perfecte versie van deze variant op klassieke roti met kip. Heb je geen rotiplaten kunnen vinden, neem dan bijvoorbeeld wraps voor dit gerecht.
naar recept
surinaamse roti met kip
surinaamse nasi met zoetzuur
Met Jannekes recepten ben je soms snel en makkelijk even weg uit eigen land! Bijvoorbeeld als het écht herfst wordt en jij meer een zomermens bent. Ga voor Mexicaanse chili met chocolade of kies voor deze Surinaamse nasi met homemade (!) zoetzuur.
surinaamse nasi zoetzuur | delicious
saoto van Noni Kooiman
Saoto is misschien wel de bekendste Surinaamse soep. Er zitten andere specerijen in dan in de Indonesische soto ayam, want in Suriname waren er indertijd niet veel Indonesische ingrediënten te krijgen. Zeker niet toen de eerste mensen vanuit Indonesië naar Suriname kwamen.
De soep is het lekkerst als je zelf de bouillon maakt, maar als je minder tijd hebt kun je daarvoor in de plaats goede kwaliteit kippenbouillon uit de super of van de poelier gebruiken. Gebruik dan wel wat extra takjes selderij en pimentkorrels om de bouillon wat Surinaamser van smaak te maken.
Het recept is afkomstig uit het boek Switi Sranan van Noni Kooiman.
naar recept
saotosoep van Noni Kooiman
fiadoe
Patty Samuels familie komt uit Paramaribo, Suriname, maar zelf is ze geboren en getogen in Nederland. ‘Een Surinaams feest bestaat niet zonder veel en lekker eten, daar leven wij voor! Fiadoe is een typisch voorbeeld van feest voor ons: de koek is even bewerkelijk als heerlijk. In elke familie is er een tante of oma die ’t het allerbeste kan. Die houd je dus goed te vriend, want zonder haar fiadoe is een feest niet compleet.’
naar recept
fiadoe | delicious
broodje bakkeljauw met hotsauce
De delicious.redactie zit vlakbij toko’s die allemaal deze Surinaamse klassieker verkopen: broodje bakkeljauw! Mister Kitchen ontdekte voor ons al eens eerder het recept voor dit comfort food met een kick. Pas op voor de Madame Jeanette, want die is heel, héél heet.
naar recept
bakkeljauw-delicious
pindasoep met paksoi en cashewnoten
Tikje surinaams: pindasoep met knapperige paksoi, kruidige cashewnoten en pit van de sambal.
naar recept
pindasoep-delicious
saotosoep van Noni Kooiman