stokvis, klipvis en bacalau

Drogen, zouten, roken, allemaal oeroude methoden om vis langer houdbaar te maken. En 0, wat wordt het er lekker van! Drogen en zouten zijn de laatste 50 jaar een beetje in de vergetelheid geraakt, maar wij zeggen: tijd voor een revival!

Geïnspireerd? Maak dit Surinaamse broodje bakkeljauw voor de lunch!

Stokvis wordt in het noorden van Noorwegen gemaakt door kabeljauw, koolvis, leng en ook wel haring 3 maanden te drogen. Dat drogen gebeurt in de late herfst en winter aan stokken in de koude wind. Daarna wordt de vis nagedroogd. Uiteindelijk heeft de vis dan nog maar 20% van zijn oorspronkelijke gewicht! In mediterrane landen wordt de vis eerst gezouten en dan op de klippen in de zon gedroogd, vandaar de naam klipvis. In de landen rond de Middellandse Zee en in Suriname en Brazilië wordt deze vis bacalau genoemd. Bacalau is verkrijgbaar bij veel toko’s, sommige mediterrane winkels en online, bij stokvisonline.nl onder meer. Week stokvis en bacalau minimaal 36 uur van tevoren, of beter nog tot 5 dagen van tevoren, dan wordt de smaak nog lekkerder, het visvlees witter en de structuur beter. Ververs het water om de 6-8 uur.

vispannetje met bacalau, tomaat en olijven
hoofdgerecht | 4 personen

400 g bacalau of stokvis
evt. 1,5 l melk of water
2 uien, fijngesneden
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngsneden
50 g boter
1 rode paprika, in blokjes
30 ml witte wijn
4 el fijngesneden platte peterselie
100 g halfgedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt
125 g ontpitte zwarte olijven, in plakjes
50 ml slagroom
3 eieren
ook nodig: 4 eenpersoons ovenschaaltjes, ingevet en met bloem bestoven

Leg de bacalau of stokvis in een platte schaal en overgiet met melk of water en laat afgedekt in de koelkast minimaal 1,5 – 3 dagen weken. Ververs het vocht om de 6 – 8 uur. Giet de vis af, dep droog en verwijder evt. graten en het vel. Trek het visvlees in kleine plukjes uit elkaar.

Fruit de ui en rode peper zachtjes 5 min. in de boter. Voeg de paprika, het visvlees en de witte wijn toe en stoof het gerecht 15 min. afgedekt op het laagste vuur. Haal het deksel eraf, zet het vuur wat hoger en laat nog wat inkoken. Laat de saus iets afkoelen en roer de peterselie, tomaatjes, driekwart van de olijfplakjes en slagroom erdoor.

Verwarm de oven voor op 150°C.

Klop de eieren in een kom heel luchtig. Meng tweederde van het eimengsel door het vismengsel en verdeel over de schaaltjes. Verdeel de rest van het eimengsel erover en bak de vispannetjes 30 – 35 min. in het midden van de oven totdat ze stevig aanvoelen.

Neem de schaaltjes uit de oven en garneer met de rest van de olijven. Lekker met een groene salade. Zowel koud als warm.

Bereiden ± 50 min. / weken vis ± 1,5 – 3 dagen / oven ± 35 min.

RECEPTEN EN BEREIDING DIANA ROOSFOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JET KRINGS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

bacalau