echte Surinaamse saoto soep van chef Noni Kooiman

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
saotosoep van Noni Kooiman
lactosevrij
aantal 4 | hoofdgerecht | familietijd, weekend | surinaams | lactosevrij
Saoto is misschien wel de bekendste Surinaamse soep. Er zitten andere specerijen in dan in de Indonesische soto ayam, want in Suriname waren er indertijd niet veel Indonesische ingrediënten te krijgen. Zeker niet toen de eerste mensen vanuit Indonesië naar Suriname kwamen.
De soep is het lekkerst als je zelf de bouillon maakt, maar als je minder tijd hebt kun je daarvoor in de plaats goede kwaliteit kippenbouillon uit de super of van de poelier gebruiken. Gebruik dan wel wat extra takjes selderij en pimentkorrels om de bouillon wat Surinaamser van smaak te maken.
Het recept is afkomstig uit het boek Switi Sranan van Noni Kooiman.

ingrediënten

  • 3 grote sjalotten, of 5 kleintjes
  • zonnebloemolie
  • zout
  • 2 kippendijen
  • l kippenbouillon
  • 2 stengels citroengras
  • 4 cm laos
  • 4 cm gember
  • 4 salamblaadjes
  • 5 pimentkorrels
  • 150 g witte rijst
  • 50 g dunne rijstnoedels (mihoen)
  • 4 eieren
  • 5 takjes selderij
  • 150 g taugé
  • 150 frietchips (van die chippies in de vorm van kleine frietjes)
  • 100 g gebakken uitjes

peperketjap

  • 1 madame-jeanettepeper
  • 4 tenen knoflook
  • 1 cm gember
  • zonnebloemolie
  • 300 ml zoute ketjap
  • 200 ml zoete ketjap
  • 2 el rietsuiker

instructies

  • Zet een bord klaar met daarop wat keukenpapier.
  • Snijd de sjalotten in dunne ringen. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur en bak de sjalotten al omscheppend krokant en goudbruin. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Schep ze uit de olie op het keukenpapier en bestrooi met zout.
  • Bak de kippendijen in dezelfde olie aan alle kanten goudbruin. Voeg dan de bouillon toe.
  • Kneus de stengels citroengras. Snijd de laos en de gember met schil en al in plakjes. Kneus de salamblaadjes. Doe de stengels citroengras, laos, gember, salamblaadjes en de pimentkorrels bij de kip in de pan en laat 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Kook de rijst en houd apart.
  • Verhit 300 milliliter zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 190 °C. Zet een schaal met daarop keukenpapier klaar. Frituur de mie krokant. Dit gaat heel snel: de mie poft na een paar seconden open en dan moet hij meteen de pan uit. Laat de mie uitlekken op keukenpapier.
  • Kook de eieren 9 minuten. Laat schrikken onder koud water en pel ze.
  • Snijd de blaadjes van de selderij fijn.
  • Haal de kippendijen uit de soep, pluk het vlees er met een paar vorken af en houd apart. Zeef de smaakmakers eruit en doe de bouillon terug in de pan.
  • Maak ondertussen de peperketjap: verwijder het kroontje van de peper en snijd de peper grof. Pel de knoflook. Schil de gember en stamp met de peper en de knoflook fijn in een vijzel.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een steelpannetje en fruit hierin de boemboe 1 minuut aan. Blus af met de twee soorten ketjap en roer de suiker erdoor. Breng aan de kook, kook 1 minuut en zet dan het vuur uit. In een gesteriliseerd potje blijft de ketjap zeker 1 maand goed in de koelkast.
  • Verdeel de kip, rijst, mie, eitjes, taugé, frietchips en de gebakken uitjes over soepkommen. Schep de kokende bouillon erover en garneer met de selderij en peperketjap.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recept: Noni Kooiman. Fotografie: René Mesman.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
saotosoep van Noni Kooiman