Zelf koken, bakken, bereiden—alles wat je met eigen handen maakt, smaakt beter. Logisch. Maar heb je weinig tijd? Linzen uit blik schieten te hulp!
Linzen horen thuis in elke voorraadkast. Net als tomaten uit blik, tonijn of kokosroom – met dit soort handige ingrediënten is de verleiding om de bezorgdiensten te bellen wanneer de acute honger toeslaat een stuk kleiner.
Eerlijk is eerlijk: zelfs culinaire fanatiekelingen hebben niet altijd zin of tijd om uren in de keuken te staan. Gelukkig kun je met linzen uit blik in no time iets heerlijks op tafel zetten. Kijk maar!
Of ze nu als hoofdingrediënt schitteren of gecombineerd worden met andere componenten in een gerecht, wereldwijd zijn we groot fan van linzen – óók linzen uit blik. Linzen spelen een prominente rol in dal, worden gemengd met rijst voor dosa’s – een Zuid-Indiaas crêpebeslag – gestoofd met vlees en groenten voor hartige eenpansgerechten, gemengd met groenten, fruit en kruiden in salades, en vormen de basis voor talloze soepen. Je geeft er zelfs een chique vis meer body mee, zoals chef Kobe Desramaults laat zien in dit gerecht.
Dankzij linzen uit blik zijn deze recepten sneller klaar dan je bestelling onderweg is!
16 recepten met linzen uit blik
Noord-Afrikaanse lamsstoof met linzen
Precies waar je zin in hebt als het wintert: een verwarmende stoofpot! Deze is makkelijk te maken en stelt qua smaak nooit teleur.
Een lekker stevige tomatensoep waar je iedereen blij mee maakt. In 10 minuutjes zet je 'm in elkaar, om het gerecht daarna nog twee uur te laten pruttelen. Zo wordt de soep nog lekkerder.
Met deze Italiaanse klassieker kom je de wintermaanden wel door. De combinatie van linzen en gehakt geeft de lasagne extra pit. Ideaal om in grote hoeveelheden te maken en de dag erna vaak extra lekker. Liever een vegetarische lasagne? Maak dan deze prei-ricottalasagne met walnoten.
groene groente-linzenrijst met avocado, zeekraal en limoen
Laat voor de salade de groente-linzenrijst afkoelen en serveer 'm dan op kamertemperatuur. Deze deli-topper is ook de volgende dag lekker als (meeneem)lunch. Tip: Houd je van een knapperig accent? Bestrooi de rijst dan met geroosterde pompoenpitten.
De klassieke bolognesesaus komt uit Bologna en bestaat uit rundergehakt, tomatenpuree, ui en bleekselderij. Volgens het traditionele recept van pasta bolognese uit 1982 eten de Italianen de bolognesesaus niet zoals wij die kennen met spaghetti, maar met tagliatelle. Zin in meer pasta? Maak dan ook deze met boerenkool.
Écht lekker kan soms zo simpel zijn. Janneke kookt graag in weinig tijd, zonder dat je dat aan het resultaat kunt proeven. Deze linguine geef je een nog intensere smaak door het water (deels) te vervangen door donker bier of een lekkere scheut rode wijn. Serveer absoluut met geraspte, parmezaanse kaas voor extra umami. Zin in meer gerechten met bier? Maak deze speciale uiensoep!
gemengde bonensalade met olijven, cavolo nero & feta
Deze gemengde bonensalade met olijven, cavolo nero & feta staat in een handomdraai op tafel! De romige feta, hartige olijven en stevige cavolo nero zorgen samen met de bonen voor een heerlijke, voedzame maaltijd. Perfect als lunch, bijgerecht of lichte avondmaaltijd.
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!Nog een delicious.recept voor vega soep!
Peulvruchten doen het ook heel goed in soep. Doe er wat kruidig zout, knoflook en geurige specerijen bij en eet deze stevige linzensoep vól smaakmakers en pit!
couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing
Deze couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing is echt een topper voor doordeweeks. Snel klaar, vol groenten en smaak! Tip: In het groentekoelvak van de supermarkt vind je ook kant-en-klare bloemkoolcouscous. Makkelijk, maar wel minder vers.Ook harissa kun je zelf maken, je vindt hier het recept.
Roerbak dungesneden spruitjes snel beetgaar. Met een dressing maak je zo een heerlijke, lauwwarme salade van linzen en spruiten. Aards, een tikje bitter en fris-romig op één bord!
Of het nou koud of warm is, dit powermaal met verse worst en linzen is altijd een goed idee. Ook fijn: je kan er meerdere dagen van smullen. Tip: lekker met rode-uiencompote.
Hoewel vaak gedacht wordt dat chili een Mexicaans of Chileens gerecht is, komt het oorspronkelijk uit de zuidelijke staten van de USA. Een goedgevulde kruising tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse keuken dus. Wij maken chili sin carne met linzen in plaats van gehakt. Zo eet je minder vlees, maar lever je niet in op eiwitten. En ook niet op smaak, proef zelf maar!