Niks mis met tomaten uit blik. Sterker nog: je maakt er de heerlijkste gerechten van, vol smaak. Tomaten uit blik zijn vaak nét iets rijper en zoeter dan verse tomaten. Hierbij onze favorieten, stuk voor stuk gemaakt met tomaten uit blik.
Dat je altijd verse tomaten nodig hebt is een fabeltje, want topkwaliteit tomaten uit blik winnen het altijd van Hollandse supermarkttomaten. Er is geen Italiaan die buiten het seizoen zijn hand omdraait voor verse tomaten, nee, hij weet beter en gebruikt pelati: gepelde pruimtomaten – ook wel romatomaten genoemd – uit blik. Omdat ze op de piek van het tomatenseizoen zijn geplukt, zijn ze steevast rijper van smaak. Loeilekkere sauzen en soepen maak je ermee.
Onze favoriete tomaten uit blik
Let op, want niet alle tomaten uit blik zijn even lekker. Wij kiezen graag voor de blikken van Mutti. Alle tomaten worden direct van de velden machinaal geoogst en dichtbij ingeblikt zodat de pure smaak, dichte textuur en intense geur zo goed mogelijk worden bewaard.
Sta je voor het schap, en weet je niet welk blik je moet kiezen? Dit zijn Mutti’s lievelingen:
• ROTONDO DI PARMA ronde tomaten met een volle zonnige smaak die goed groeien in Noord-Italië. Lekker in alle gerechten met tomaat.
• LONG TOMATO langwerpige zoete en sappige tomaten voor soep, saus etc.
• DATTERINI kleine roma- tomaten, gekweekt in
Emilia Romagna en langs de Adriatische Zee. Pruimvormig met een dun velletje en heerlijk zoet. Ideaal om te roosteren, op broodjes en als garnering.
• CILIEGINO ronde kers- tomaatjes die groeien in Apulië en fantastisch zoet smaken. Ideaal om zo op te snoepen
of in salades.
• SAN MARZANO langwerpige tomaat die ooit uit Peru werd verscheept naar de kust bij Napels. Deze tomaat is stevig en krachtig van smaak. Fijn in saus of soep.
Eenvoudig en fris
De keuken die we het sterkst associëren met tomaten is natuurlijk de Italiaanse (hoewel Amerikanen de meeste tomaten eten er wereld). Kijken we de kunst af van de Italianen dan is de belangrijkste les om het eenvoudig te houden. Plet een paar tenen knoflook, fruit ze in een gulle plons olijfolie en doe er een blik tomaten bij. Na een half uur sudderen heb je de perfecte basis voor je pasta. Al even goddelijk: een ui en klontje boter meestoven met de tomaten uit blik. Neem er de tijd voor, zeker 40 minuten!
Ook met verse tomaten koken we graag: probeer eens deze gemende tomatentaart met dragonroom!